Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
Allegrini - Soave doc, bianco 2015 - 0.75L, Alc: 13%
Vin alb strălucitor de culoare galben pai cu nuanţe verzui. Delicat cu note aromatice de pere, tipice pentru Pinot. Aroma este bine-echilibrată, proaspătă şi savuroasă. Maturarea în lemn de stejar tradiţional pentru 4luni şi apoi în cuve din oţel inoxidabil. Recomandări culinare: este un vin excelent atât cu peşte de apă dulce cât şi peşte de mare, având în vedere structura sa, poate fi deasemenea asociat cu carne albă.54,98 RON -
De Ladoucette - Comte Lafond Sancerre blanc 2015 - 0.75L, Alc: 12.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: DE LADOUCETTE
ANUL DE RECOLTA: 2015
REGIUNE / TARA: A.O.C. SANCERRE / LOIRE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Culoare delicata de galben pal cu accente aurii.
MIROS: Placut si elegant, citric si vegetal, de iarba proaspat cosita, bame si ardei gras verde.
GUST: Puternic si echilibrat, citric si vegetal, delicat untos, un vin de o corpolenta medie, o aciditate relativ ridicata si un gust remanent lung si seducator.
ASOCIERE CULINARA: Cu legume la gratar, cu peste oceanic servit cu sosuri usoare pe baza de fructe exotice, cu preparate din fructe de mare sau crustacee, asezonate cu salate usoare de vara. Este perfect langa branzeturi tari si semitari, delicat aromate, servite langa fructe proaspete (struguri albi, pere) si alune de pamant crude.
TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Se recomanda aerarea prin decantare)157,08 RON -
Segarcea - Prestige - Chardonnay 2015 - 0.75L, Alc: 13.5%
Vin alb sec provenit dintr-o plantaţie de 35 de hectare doar de Chardonnay, cu o densitate de 6000 de plante la hectar; pentru acest vin s-au selecţionat doar parcele cu producţie mică de 6 tone/ha. Strugurii s-au cules manual la o maturitate de 210g de zahăr/ litru de must, vinul fiind maturat în baricuri franceze de prima şi a două trecere, pentru o perioadă de 6 luni. Vin medaliat cu Medalia de Argint la Challenge Internaţional du Vin, Paris, 2011.
ASPECT: Culoare intensă şi strălucitoare de galben auriu.
MIROS: Aromele complexe sunt dominate de fructe şi complectate de nuanţe secundare de unt, alune proaspăt prăjite şi flori de anisa.
GUST: Un chardonnay clasic ca intenţie şi realizare; maturarea pe drojdii fine în butoaie de stejar îi conferă o corpolenţă elegantă. Gustativ este extrem de bogat, aproape greu, cu o structură solidă de fructe şi unt, terminate într-un gust final remanent amplu şi de durată.
ASOCIERE CULINARĂ: Cu orice tip de peşte gras sau fructe de mare, pe grill, înnăbuşite la tigaie cu vin sau în salate exotice cu alune, nucă şi avocado. Se asociază de asemenea cu paste cu sosuri albe, carne de pui fără sosuri grele sau picante, şi cu brânzeturi moi şi semimoi (Cambozola - Bavaria / Bucheron - Franţa / Bel Paese - Italia ).
TEMP. DE SERVIRE: 11 - 13º C (Nu necesită decantare)41,89 RON Începând cu: 39,38 RON -
LacertA - Sauvignon Blanc 2015 - 0.75 L, Alc: 14.5%
PRODUCATOR: LACERTA WINERY
REGIUNE: DEALU MARE
SOI STRUGURE: SAUVIGNON BLANC
Vin alb cu reflexe galben-verzui, cu aromă de grapefruit, ananas şi flori de viţă de vie. Gustul este vioi şi citric dar în acelaşi timp intens şi lung.
Temperatura optimă de consum: 8-10 °C
Recomandat cu: Preparate din peşte, pui, salate53,90 RON Începând cu: 50,68 RON -
Serafim - Sauvignon Blanc 2015 - 0.75L, Alc: 13%
Vin încununat de prospețime și parfum vegetal, completat de nuanțe de citrice și pepene galben, bine armonizat în componentele gustative, etalează specificul clonei Gros Sauvignon. Se evidențiază prin corpolența dată de strugurii obținuți din vii mature, și alcoolul de 13,8% vol., completat de postgustul prelung.
Temperatura recomandată de servire: 8 oC -10oC
Asocieri culinare: pește gras de apă dulce (somn), păsăret domestic cu sosuri aromate cu fructe sau ierburi mediteraneene.
Producția anuală: 9 000 butelii32,73 RON Începând cu: 30,77 RON -
Serafim - Feteasca Alba 2015 - 0.75L, Alc: 12.5%
Regina soiurilor autentice românești, se evidențiază prin aromele secundare de fermentație și prin nuanțe olfactive de lămâie și grapefruit .
După un timp, apar aromele specifice soiului - socul și menta. Gustul este echlibrat, elegant și vine în completarea mirosului. Postgustul are intensitate lungă.
Temperatura recomandată de servire: 8 oC -10oC
Asocieri culinare: pui cu mirodenii, pește cu legume sotate, brânzeturi simple, nefermentate.
Producția anuală: 7 000 butelii32,73 RON -
Crama Girboiu - Tectonic - Muscat Ottonel 2015 - 0.75L, Alc: 13.2%
Vin puternic aromat cu tonuri de piersica coapta. In gura dezvolta arome de fructe confiate si fagure de miere. Este un vin alb sec cu un final proaspat.
Se poate asocia cu fructe de mare picante si legume la gratar.37,31 RON Începând cu: 35,07 RON -
Avincis - Feteasca regala + Pinot Grigio 2015 - 0.75L, Alc: 14%
AVINCIS - FETEASCA REGALA & PINOT GRIS
PRODUCATOR / PODGORIE: AVINCIS VINURI
Recolta si vinificatie:
Recoltarea se face manual, in ladite de 18 kg, pentru ca strugurii sa ramana cat mai intacti posibil. Culegatorii nostri aleg numai strugurii buni si sanatosi. Urmarirea maturarii strugurilor si a dezvoltarii aromei are loc in mod regulat, pentru a se identifica data ideala de recoltare. Strugurii sunt sortati pentru a doua oara pe banda transportoare pentru a ne asigura ca au fost culesi numai cei copti si sanatosi. Strugurilor li se indeparteaza ciorchinii si sunt macerati intr-o presa pneumatica inchisa, sub atmosfera protectoare. 30% din acest vin este Feteasca Regala care este fermentata si maturata in baricuri de stejar timp de 10 luni cu batonaj periodic. Restul de 70% este Pinot Gris, din care 30% este fermentat si maturat timp de 10 luni in baricuri de stejar. Restul vinului este fermentat in cisterne de inox.
Degustare:
Culoarea acestui vin este auriu deschis stralucitor. Buchetul bogat si complex al acestui vin se deschide catre dulceata florilor albe si a caiselor uscate cu o usoara nota de vanilie.
Gustul sau este generos, rotund si bine structurat, cu arome de piersica si para condimentata.
Cum trebuie degustat acest vin si care sunt felurile de mancare ce il acompaniaza:
A se servi rece, la 9˚C, alaturi de pui in sos de ciuperci sau orez cu trufe. Acompaniaza foarte bine somonul la gratar si toate tipurile de carne de pasare.
Va sfatuim sa-l degustati si alaturi de placinte din fructe precum cele de pere sau mere.
Tipul vinului : Sec56,65 RON Începând cu: 53,25 RON -
Gitana - Classico - Feteasca Regala 2015 - 0.75L, Alc: 13%
REGIUNE / TARA: VALUL LUI TRAIAN SAT ROMANOVCA / REPUBLICA MOLDOVA
SOIUL: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 12.5%
100% Fetească Regală (soi obținut din încrucișarea soiului unguresc Furmint cu soiul de viță-de-vie autohton Fetească Albă)
Strugurii colectați sunt desciorchinați și trimiși la criomacerare. Tehnica criomacerării constă în menținerea mustului în contact cu boștina timp de 24 de ore, la o temperatură de 2°C. După limpezire, mustul este supus unei fermentații alcoolice supravegheate, la o temperatură controlată de 16-18°C. Acest proces permite extragerea substanțelor aromatice din pielița strugurilor, oferind vinului o aromă tipică. Maturarea vinului are loc în vase de inox.
Vizual: limpede cristalin, galben pai.
Olfactiv: delicat, cu arome de floare de salcâm și flori de câmp.
Gustativ: vioi, proaspăt, cu o aciditate plăcută, armonios, nobil, cu nuanțe de fructe și un post-gust fin de caramelă.
Recomandare culinara: Însoțește foarte bine mâncărurile cu fructe de mare, pește și bucatele din carne albă.
Temperatura recomandata de consum: 14-16 ° C51,05 RON Începând cu: 47,99 RON -
Liliac Transylvania - Private Selection Chardonnay Orange 2015 - 0.75L, Alc: 14%
O culoare galbenă strălucitoare în pahar, vă indică un vin elegant plin de arome. Descoperiți în pahar parfumul florilor de soc împreuna cu cel al fructelor exotice atât în miros cât și în gust, gustul este desăvarșit de aromele de citrice. Are un final lung cu ușoare note de grapfruit. Acest vin poate să acompanieze perfect mâncărurile mediteraneene și dar cele asiatice.82,51 RON Începând cu: 79,98 RON -
LacertA - Cuvee X 2015 - 0.75L, Alc: 13.5%
PRODUCATOR: LACERTA WINERY
REGIUNE: DEALU MARE
SOI STRUGURE: CHARDONNAY, SAUVIGNON BLANC, PINOT GRIS, RHEIN RIESLING, FETEASCA ALBA
Vin alb cu nuante de citrice, mere, grapefruit, banane si iarba proaspat cosita. Gust proaspat, cu un echilibru deosebit intre alcool, aciditate si restul de zahar.
Temperatura optima de consum: 8 - 10°C.
Recomandat cu: Preparate din peste, fructe de mare, carne alba.70,69 RON -
Poggio Al Tesoro - Solosole Vermentino doc bianco Bolgheri 2015 - 0.75L, Alc: 14.5%
Un vin galben-pai cu nuanţe strălucitoare, proaspăt, delicat şi echilibrat. Combinaţie de arome tipică acestui soi cu nuanţe florale (flori albe şi de salcâm ) şi fructe galbene( banane şi caise ). Îl recomandăm impreună cu aperitive, peşte sau legume.97,53 RON -
Avincis - Cuvee Amelie Tamaioasa Romaneasca, dulce 2015 - 0.375L, Alc: 12.5%
Recoltarea se face manual în lădiţe de numai 18 kg, pentru ca strugurii să ramana cât mai intacţi posibil. Culegătorii noştri aleg numai strugurii buni şi sănătosi.
Strugurii, atent selecţionaţi, sunt culeşi târziu in Octombrie. Urmărirea maturării strugurilor şi a dezvoltării aromei are loc în mod regulat, pentru a se identifica data ideală de recoltare. Strugurii sunt sortaţi pentru a doua oară pe banda transportoare pentru a ne asigura ca au fost culeşi numai cei foarte copţi şi sănătoşi. Fermentaţia alcoolică are loc timp 4 luni în baric. Timpul total de învechire este de 14 luni în baric.
Degustare:
- Culoarea acestui vin este galben pai cu tentă aurie.
- Buchetul său este puternic şi elegant, cu arome de mango, piersici, caise şi miere.
- Gustul vinului este echilibrat, puternic aromat, dulce şi armonios cu aciditate ridicată care susţine prospeţimea vinului.
- Poate fi consumat de acum şi până în anul 2025.
Recomandări privind servirea:
- A se servi rece la 10-12˚ C.
- A se savura ca un aperitiv cu prietenii, împreună cu biscuiți și produse de patiserie sau ca un digestiv rafinat într-o companie bună.64,90 RON Începând cu: 61,01 RON -
Crama Girboiu - Livia - Feteasca Alba 2015 - 0.75L, Alc: 13%
Livia, un nume puternic ce adună puterea celei mai cunoscute ginte romane ce a dăinuit de-a lungul îndelungatei tradiții latine.
Sub un astfel de caracter deosebit care recunoaște valorile adevărate, vinurile gamei Livia sunt o plăcere excepțională pentru cei care caută unicitatea și rafinamentul. Inspirate de noblețea numelui latin, vinurile Livia sunt seci sau demiseci, puternice și rafinate, din soiurile cele mai bune.
Aceste vinuri combină tradiția locurilor vrâncene cu metodele moderne de vinificație pentru a crea gusturi subtile și armonioase. Sunt vinuri cu caracter, puternice, cu fructuozitate și unicat – cum este strălucitoarea Sarbă.
Probabil cel mai nobil soi de vin alb romanesc. Culoarea sa galben-verzuie, eleganta este sustinuta de un gust catifelat in care se regasesc aromele florilor de vita-de-vie si magiun de caise21,60 RON Începând cu: 18,66 RON -
D. Bogdan - Unu - Muscat Ottonel Demidulce 2015 - 0.75L, Alc: 13.2%
Unu' Muscat Ottonel demidulce se defineşte prin intensitatea superioară a aromelor sale.
Aşadar, pentru un desert complet vom servi un vin aromat, dulce şi înmiresmat cu note pregnante de struguri pârguiţi.
Unu' e vinul care îţi vine în întâmpinare la raft şi îţi spune din capul locului ce găseşti în sticlă. Astfel, ne dorim ca tu să petreci mai puţin timp alegând vinul şi mai mult timp bucurându-te de el.
Recomandăm servirea Unu' Muscat Ottonel demidulce împreună cu cine îţi este cel mai drag, alături de preparate de patiserie, Creme Brulee sau ciocolată albă, asezonat cu ce îţi place ţie.19,63 RON Începând cu: 18,46 RON -
D. Bogdan - Reserva - Chardonnay & Sauvignon Blanc 2015 - 0.75L, Alc: 13%
Asamblajul împletește Chardonnay-ul cu Sauvignon-ul Blanc. Fermentat și maturat îndelung în baricuri noi din lemn de stejar și salcâm franțuzesc, dobândește o aromatică complexă de la citrice și flori albe, flori de tei, la vanilie, caramel, ceai verde și urzică.
Reserva Chardonnay și Sauvignon Blanc este un vin ce îmbină atent perfecțiunea naturii cu pasiunea noastră pentru vin, într-o culoare caldă de galben-pai.
Recomandăm servirea Reserva Chardonnay & Sauvignon Blanc alături de pulpe de rață, preparate mai complexe din carne alba cu sosuri albe și diverse garnituri, plăcintă de casă cu brânza și stafide.39,27 RON Începând cu: 36,91 RON -
D. Bogdan - Selection - Chardonnay 2015 - 0.75L, Alc: 12.7%
Selection Chardonnay dobândește un caracter puternic-structurat și aromat de flori albe de câmp, mușcate, urzică și flori de tei, completându-se cu arome de la butoaiele de salcâm în care a fost lăsat puțină vreme.
Notele de mere verzi și caise se îmbină cu cele de fructe tropicale într-un spectru aromatic inedit, de o culoare galben-pai.
Recomandăm servirea Selection Chardonnay alături de preparate din carne albă, fructe de mare, brânzeturi ușoare.32,73 RON Începând cu: 30,77 RON -
D. Bogdan - Selection - Muscat Blanc 2015 - 0.75L, Alc: 13%
Muscat Selection debutează cu arome tipice de miere, soc și citrice. Deosebit de intrigant prin structura sa robustă și virilă, seduce prin antagonismul textură-aromă.
Muscat Selection este un vin maturat pe drojdii fine timp de 8 luni, aspect ce îi conferă naturalețe și eleganță.
Recomandăm servirea Selection Muscat alături de preparate din carne albă, brânzeturi fine (brie, camembert), fructe de mare.32,73 RON Începând cu: 30,77 RON -
D. Bogdan - Selection Riesling Italico 2015 - 0.75L, Alc: 12.5%
Probabil cel mai armonios și echilibrat soi, el debuteaza cu arome de măr verde și fân proaspat, pentru a te lăsa să descoperi textura sa împletită cu arome de iarbă verde și citrice, culminând într-un post-gust puternic mineral.
Notele aromatice de citrice se împletesc armonios cu cele de piersică coaptă și caise.
Corpolent și prospăt, Riesling Italico răsfață papilele gustative printr-un echilibru desăvârșit în culori de alb-galbui cu reflexii verzui.
Recomandăm servirea Sélection Riesling Italico alături de salate cu brânză și/sau cu pui, pește, paste cu sosuri albe.32,73 RON Începând cu: 30,77 RON -
Licorna - Bon Viveur alb 2015 - 0.75L, Alc: 12.8%
Vinul de Chardonnay, din cupaj, se prezentă cu note aromate de unt vanilat și ușoare nuanțe de lemn, scorțișoară și cuișoare, pe când vinul partener, Sauvignon Blanc, va aduce prospețimea cu parfumuri de soc și mentă. Gustul este complex, bogat în arome cu postgust de intensitate ridicată. Este un vin limpede, de o culoare galben-verzui, cu un miros caracteristic si gust specific.
Temperatura recomandată de servire: 11ºC - 13ºC (sugerăm o aerare a vinului timp de 20 de minute).
Asocieri culinare: aperitive uscate mai puțin condimentate.60,21 RON Începând cu: 56,60 RON