Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine- 
                        
    Crama Girboiu - EpicentRom - Merlot + Cabernet Sauvignon 2015 - 0.75L, Alc: 14.5%Culoarea rosu-rubiniu intens si concentrate.Aromele complexe si delicate de fructe rosii (coacaza si visine) si notele violete, se combina armonios cu cele de condiment si ciocolata. In gura se dezvolta intensitati dulci, elegante si un gust cu o textura bogata si aromata. Un vin vioi cu taninii prietenosi, cu un postgust bogat si lung.
 Asociere culinara: Se recomanda a fi servit alaturi de pastrama de oaie, cotlete de porc cu sos de vin, tagliata de vita. Se poate servi la o temperatura de 16-18 grade Celsius.41,23 RON
- 
                        
    Davino - Flamboyant 2015 - 0.75L, Alc: 14.5%Se produce prin culesul selectiv al strugurilor din cele mai valoroase parcele de Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca Neagra, vita de vie avand o varsta medie de circa 37 - 40 ani. Vinificarea separata a celor trei soiuri din cupaj. Struguri selectati pe banda de triere, flux menajat de prelucrare. Metoda de vinificatie in rosu: clasica pe bostina, in vase mici de inox la 26-28°C, Cabernet Sauvignontimp de 29 zile, Merlot–23 zile si Feteasca Neagra–19 zile. Fermentatie malolactica desavarsita imediat dupa cea alcoolica, in barrique. 100% maturat in baricuri de stejar romanesc din care: 88% noi si 12% la a doua utilizare timp de 9-10 luni. In cupaj concura cele mai valoroase butoaie, procentele de participare ale fiecarui soi fiind: Cabernet Sauvignon 70%, Merlot 20% si Feteasca Neagra 10%. Invechire la sticla minimum 30 luni.181,95 RON Începând cu: 171,03 RON
- 
                        
    LacertA - Cuvee IX 2015 - 0.75L, Alc: 14.4%PRODUCATOR: LACERTA WINERY
 REGIUNE: DEALU MARE
 SOI STRUGURE: CABERNET SAUVIGNON, MERLOT, FETEASCA NEAGRA, SHIRAZ
 Vin cu o culoare rosie intensa, cu aroma de fructe de padure rosii si negre, visine, coacaze si zmeura. Maturarea la barrique timp de un an adauga nuante de vanilie, cafea, ciocolata si condiment.
 Temperatura optima de consum: 17 - 19°C.
 Recomandat cu: Carne rosie, in special vanat, branzeturi puternic aromate si ciocolata.103,41 RON
- 
                        
    Davino - Iacob rosu 2015 - 0.75L, Alc: 14.5%VIN: DAVINO IACOB ROSU
 PRODUCATOR / PODGORIE: UNICOM PRODUCTION
 REGIUNE / TARA: D.O.C. DEALU MARE / CEPTURA / ROMANIA
 SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON, FETEASCA NEAGRA
 Aromele de cacao, cafea, fructe negre si lemn uscat, completate de note dulci, usor acide de coacaze, visin, curmale si prune uscate descriu gustul placut al acestui Iacob Cabernet Sauvignon & Fetasca Neagra. Finalul usor picant este la fel de gustos, demonstrandu-i taria.54,98 RON
- 
                        
    Serve - Cuvee Guillaume 2015 - 0.75L, Alc: 14%NOTE DE DEGUSTARE:
 An de recolta: 2014
 Soiul de struguri: Pinot Noir 80%, Feteasca Neagra 20%
 Podgorie: Dealu Mare, DOC CMD
 Miros: fructat, cireasa, visina, condimentat, sambure de migdala
 Gust: fructat, cireasa bine coapta, zmeura, mura albastra. Un vin
 corpolent si delicat cu tanini fini.
 Cu ce meniu se serveşte: miel la cuptor, friptura de rata, paste
 bolognese
 Temperatura de servire: 15-16°C
 Potential de invechire: 7-8 ani68,20 RON
- 
                        
    Serve - Terra Romana - Millenium rosu 2015 - 0.75L, Alc: 14%NOTE DE DEGUSTARE:
 An de recoltă: 2013
 Soiul de struguri: Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră;
 Podgorie: DOC CMD Dealu Mare.
 Miros: fructe negre bine coapte, stafide, cafea, prune, condimente.
 Gust / Structură: fructe negre bine coapte, visine, mure, ciocolata neagra,
 piper, scortisoara, vanilie. Aciditate buna, tanini puternici dar moi si fini,
 alcool bine integrat, final persistent.
 Cu ce meniu se serveşte: carne roșie ( vită, miel, vânat), brânzeturi
 maturate sau deserturi cu ciocolată neagră.
 Temperatura de servire: 16-180
 C
 Potențial de învechire: 10 ani50,61 RON
- 
                        
    Avincis - Merlot & Cabernet Sauvignon 2015 - 0.75L, Alc: 13%MERLOT & CABERNET SAUVIGNON 2015
 Recoltă şi vinificaţie:
  Recoltarea se face manual, în lădiţe de numai 18 kg, pentru ca strugurii să
 rămână cât mai intacţi posibil. Culegătorii noştri aleg numai strugurii buni şi
 sănătoşi. Urmărirea maturării strugurilor şi a dezvoltării aromei are loc în mod
 regulat, pentru a se identifica data ideală de recoltare.
  Strugurii sunt sortaţi pentru a doua oară pe banda transportoare pentru a ne
 asigura că au fost culeşi numai cei copţi şi sănătoşi.
  Ciorchinii sunt îndepărtaţi în totalitate înainte de fermentarea la temperatură
 controlată.
  Soiul Merlot reprezinta 85% din acest vin in timp ce Cabernet Sauvignon
 reprezinta 15%.
  10% din acest cupajul este învechit în baricuri de stejar romanesc timp de 6
 luni; restul vinului este păstrat în cisterne de inox.
 Degustare:
  Culoarea acestui vin este negru roşiatic intens.
  Acest vin are un buchet proaspăt şi expresiv de coacăze negre şi mure.
  Structura acestui vin prezintă echilibru între aroma proaspătă de fructe zdrobite
 şi tanini rotunzi şi delicaţi.
  Acest vin poate fi servit de acum şi până în 2025.
 Recomandări privind servirea:
  A se servi la 17oC.
  Vă recomandăm să degustaţi acest vin alături de salam, şuncă afumată
 precum şi alte aperitive.
  Acompaniază perfect cotletul de miel în sos balsamic.
 Concentraţie alcoolică : 13% ; Zahăr rezidual: 0,2 g/ltr.; Dop: Microaglomerat
 ; Aciditate totală : 5,51 g/ltr. Ac. Tart.; Tipul vinului: Sec43,45 RON Începând cu: 40,84 RON
- 
                        
   43,20 RON Începând cu: 37,31 RON 43,20 RON Începând cu: 37,31 RONStoc epuizat 
- 
                        
    Serve - Terra Romana - Millenium rosu Magnum 2015 - 1.5L, Alc: 14%NOTE DE DEGUSTARE:
 An de recoltă: 2013
 Soiul de struguri: Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră;
 Podgorie: DOC CMD Dealu Mare.
 Miros: fructe negre bine coapte, stafide, cafea, prune, condimente.
 Gust / Structură: fructe negre bine coapte, visine, mure, ciocolata neagra,
 piper, scortisoara, vanilie. Aciditate buna, tanini puternici dar moi si fini,
 alcool bine integrat, final persistent.
 Cu ce meniu se serveşte: carne roșie ( vită, miel, vânat), brânzeturi
 maturate sau deserturi cu ciocolată neagră.
 Temperatura de servire: 16-180
 C
 Potențial de învechire: 10 ani99,00 RON Începând cu: 94,05 RONStoc epuizat 
 
                     
                                     
                            
                                                                                                                            
                     
                                     
                            
                                                                                                                            
                     
                                    