Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5
  5. 6
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Litraj: 0,75L Eliminare
  2. An productie: 2014 Eliminare
  1. Regnard - Montagny Chardonnay 2014 - 0.75L, Alc: 13% Regnard - Montagny Chardonnay 2014 - 0.75L, Alc: 13%
    ANUL DE RECOLTĂ: 2014

    REGIUNE / ȚARĂ: BOURGOGNE / FRANŢA

    SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY

    VOL. ALC.: 13%

    VIN ALB SEC


    Montagny provine din regiunea viticolă Burgundia, unde se culeg anual struguri din soiul Chardonnay, ce îşi primeşte identitatea prin maturare şi păstrare în cele mai bune condiţii, asigurate de maeştrii baronului Patrick de Ladoucette.


    ASPECT: Galben pai clar, cu accente verzui.

    MIROS: Chardonnay este soiului înzestrat de natură cu un miros proaspăt şi energic. In acest caz, un soi crescut în terrroir-ul Burgundiei, care îşi păstrează parfumul natural şi primordial de fructe verzi.

    GUST: Montagny este un vin pe care francezii s-au străduit să îl creeze pentru gusturile elegante ale iubitorilor de Chardonnay: un vin uşor sărat (din minerale), fructat (mere, pere, piersici), cu o tentă condimentată, uşor de acoperit în post gustul unei degustări ocazionale.

    TEMP. DE SERVIRE: 12 ºC.

    ASOCIERE CULINARĂ: Brânzeturi moi de capră şi de vacă, peşte cu ierburi aromatice, preparate cu pui, curcan.
    183,26 RON
  2. Regnard - Chassagne Montrachet Grand Cru 2014 - 0.75L, Alc: 13% Regnard - Chassagne Montrachet Grand Cru 2014 - 0.75L, Alc: 13%
    ANUL DE RECOLTĂ: 2014

    REGIUNE / ȚARĂ: BOURGOGNE / FRANŢA

    SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY

    VOL. ALC.: 13%

    VIN ALB SEC


    Brand-ul Regnard, din regiunea Bourgogne, Franța, are o tradiţie de aproape 160 de ani in producţia de vinuri albe, din soiul Chardonnay. Strugurii din care sunt obţinute vinurile Regnard sunt ierarhizate în funcţie de straturile de sol Kimmeridgian şi Portlandian. Solul Kimmeridgian oferă fructului şi, implicit, vinului obţinut, mineralele extrase din carbonat din calciu, format din perioada Jurassicului, iar Portlandian oferă un strugure fară minerale, dar bogat in arome de fructe.

    ASPECT: Chassagne Montrachet este un vin alb, de o claritate impresionantă, fidel popularităţii câştigate în rândul iubitorilor de Chardonnay.

    MIROS: Un buchet elegant format din arome intense de fructe coapte şi minerale, însuşite din terroir-ul milenar al Franţei.

    GUST: De la prima degustare vinul este fidel aromei bogate. Este cremos cu un post gust lemnos, fructat, balansat de o aciditate scăzută.

    TEMP. DE SERVIRE: 10-12 ºC.

    ASOCIERE CULINARĂ: Un vin de Chardonnay potrivit meniurilor cu pui gătit în stil vânătoresc, feluri principale de peşte (file de somon), gătite la cuptor, cu verdeţuri, sau ierburi aromate.
    667,59 RON
  3. O apariţie limpede, strălucitoare, cu o culoare galben pai cu reflexii verzui. Nasul e fin, citric, completat de arome florale de lămâiţă şi salcâm. Mineralitate plăcută care completează frumos gustul sec, uşor acid, cu post-gust prelung. Excelent după o învechire de 2-3 ani.
  4. Allegrini - Soave doc, bianco 2014 - 0.75L, Alc: 12.5% Allegrini - Soave doc, bianco 2014 - 0.75L, Alc: 12.5%
    Vin alb strălucitor de culoare galben pai cu nuanţe verzui. Delicat cu note aromatice de pere, tipice pentru Pinot. Aroma este bine-echilibrată, proaspătă şi savuroasă. Maturarea în lemn de stejar tradiţional pentru 4luni şi apoi în cuve din oţel inoxidabil. Recomandări culinare: este un vin excelent atât cu peşte de apă dulce cât şi peşte de mare, având în vedere structura sa, poate fi deasemenea asociat cu carne albă.
    54,98 RON
  5. AVINCIS - NEGRU DE DRAGASANI
    PRODUCATOR / PODGORIE: AVINCIS VINURI

    Recolta si vinificatie:
    Recoltarea se face manual, in ladite de 18 kg, pentru ca strugurii sa ramana cat mai intacti posibil. Culegatorii nostri aleg numai strugurii buni si sanatosi. Urmarirea maturarii strugurilor si a dezvoltarii aromei are loc in mod regulat, pentru a se identifica data ideala de recoltare. Strugurii sunt sortati pentru a doua oara pe banda transportoare pentru a ne asigura ca au fost culesi numai cei copti si sanatosi. Pentru intreaga cantitate de struguri ciorchinii sunt indepartati inainte de a incepe fermentarea lor la temperatura controlată. 35% din volumul total de vin este maturat in butoaie de stejar (50% noi) timp de 14 luni.

    Degustare:
    Culoarea acestui vin este violet inchis, profund.
    Vinul dezvolta un buchet intens cu nuante de condiment, arome de fructe negre precum cirese negre si afine si o nota de liliac.
    Gustul sau este matasos, cu arome puternice de cirese si o nota usoara de piper proaspat.

    Recomandari privind servirea:
    Va sfatuim sa-l degustati la o temperatura de 18 °C.
    Acompaniaza foarte bine pieptul de rata. Va recomandam sa serviti acest vin alaturi de pate de iepure salbatic sau fazan.
    Puteti incerca acest vin si alaturi de carne fiarta in sos de vin.
    Concentratie alcoolica: 15%
    Tipul vinului: Sec
  6. Villa Raiano - Greco di Tufo Vendemia bianco 2014 - 0.75L, Alc: 13% Villa Raiano - Greco di Tufo Vendemia bianco 2014 - 0.75L, Alc: 13%
    Vin alb de culoare galben pai, cu o aromă complexă de miere şi caise.
    78,54 RON
  7. PRODUCATOR / PODGORIE: CANTINE SAN GIORGIO
    ANUL DE RECOLTA: 2014
    REGIUNE / TARA: I.G.P. / PUGLIA / ITALIA
    SOIUL / SOIURILE: PRIMITIVO
    VOL. ALC.: 14%

    VIN ROSU SEC.

    ASPECT: De o culoare de un rubiniu intens, opac.

    MIROS: Intens fructat, de fructe salbatice de padure rascoapte, completat de arome delicate de pamant reavan.

    GUST: Puternic, robust si totusi catifelat, cu tanini bine integrati, corpolent si fructat. Gustul remanent este cremos si persistent.

    ASOCIERE CULINARA: Cu preparate din carne rosie pregatita la gratar sau friptura, cu paste cu sosuri rosii, carne macinata cruda sau pregatita pe plita (tartar de vita, burgheri). Perfect cu platouri de branzeturi moi si semimoi asezonate cu fructe uscate si nuci pecan.

    TEMP. DE SERVIRE: 18-20º C (Se recomanda decantarea, chiar inainte de servire)
    56,29 RON
  8. PRODUCATOR / PODGORIE: DOMENIUL VLADOI
    REGIUNE / TARA: MURFATLAR / ROMANIA
    SOIUL / SOIURILE: SYRAH


  9. Escudo rojo - Sauvignon Blanc 2014 - 0.75L, Alc: 13% Escudo rojo - Sauvignon Blanc 2014 - 0.75L, Alc: 13%
    PRODUCATOR / PODGORIE: BARON PHILIPPE ROTHSCHILD
    REGIUNE / TARA: VALLE DE CASABLANCA / CHILE
    SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC
    33,78 RON
Pagina:
  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5
  5. 6
Grilă Listă