Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. An productie: 2014 Eliminare
  2. Culoare: Vin alb Eliminare
  3. Ţara de Origine: Romania Eliminare
  • Segarcea - Prestige - Pinot Gris 2014 - 0.75L, Alc: 12.5%

    Dupã maturare în tanc, pe drojdii fine, Pinot Gris-ul a cãpãtat accente untoase pe care cunoscãtorii le aşteaptã mai degrabã de la un Chardonnay. Acceste accente, însã, aduc echilibrul necesar unui vin sprinten, dominat de fructe şi accente citrice. Gustativ, se poate descoperi aceeaşi îmbinare între aromele untoase, de brioşã caldã, şi cele de fructe albe şi citrice, ansamblul încheindu-se cu un postgust lung, viu şi reconfortant.
  • Segarcea - Prestige - Tamaioasa Romaneasca 2014 - 0.75L, Alc: 12.3%

    Tradiţia româneascã cere aproape imperativ ca Tãmâioasa sã fie vinificatã dulce, sau mãcar demidulce. La Segarcea, acest soi se cultivã de relativ puţinã vreme, aşa cã am încercat sã experimentãm toate expresiile sale, iar varianta de vin sec s-a dovedit a fi incredibil de expresivã, oferind o expresie incredibilã a pãmântului oltenesc. Buchetul extrem de complex trece de la trandafiri la pulpã de fructe dulci, de la flori albe la aromele clasice de Muscat, fãrã a lãsa o zonã, mai suavã sau mai carnalã, neacoperitã. Gustul puternic şi lung se dovedeşte a fi rãcoritor, cu o aciditate care dã vivacitate care pune în mişcare ansamblul complex şi plin de structurã pe care îl dau palierele aromatice. Drept dovadã cã vinificarea în sec a fost o decizie bunã, vinul a câştigat Medalia de Aur la concursul Vinalies Internationales 2012, desfãşurat în aceastã primãvarã la Paris.
  • Crama Carastelec - Vinca - Pinot Noir vinificat alb 2014 - 0.75L, Alc: 12.5%

    Numele își are originea în VIN + CArastelec, simbolul ales este floarea stilizată a saschiului Vinca Minor, care înfloreşte în pădurile învecinate.

    Vinificare
    Recoltare manuală la maturare deplină, doar în primele ore ale dimineții, apoi presarea ușoară a ciorchinelor, pentru a evita extracția culorii din pieliță. Fermentație în cisterne de inox la temperatură controlată.


    Descrierea vinului
    Culoarea elegantă de șampanie a Pinot Noirului vinificat în alb ne duce cu gândul la spumantele luxoase. Aromele complexe se destăinuie treptat, fiecare înghițitură arătându-ne o nouă față. După gustul de mere și miere, iese la iveală o aromă ierboasă, cu un postgust ușor amărui de migdale, complexitatea lui fiind îmbrăcată într-un corp ușor și delicat.

    Temperatură de servire: 8-10°C

    Asocieri culinare: Se asociază bine cu salate, somon gravlax, preparate vegetariene sau mâncăruri mai grase, ușor condimentate.

    Bine de ştiut!
    Pinot Noir vinificat în alb se numeşte şi Blanc de Noir, adică alb din negru, vin alb din struguri roşii. Această metodă se foloseşte şi în Champagne, reţeta tradiţională a şampaniei fiind: Pinot Noir, Pinot Menieur şi Chardonnay, adică doi struguri roşi şi unul alb, din care rezultă şampania albă.
  • D. Bogdan - Primordial - Muscat Ottonel 2014 - 0,75L, Alc: 13%

    Arome de miere de salcâm, piersici pârguite și măr verde definesc savoarea unui Primordial Muscat Ottonel. Din struguri culeși manual, cu grijă și iubire, reușim să descoperim culori de galben-pai într-un corp sprinten, dublat de o aciditate voioasă. Stratul aromatic de flori de câmp și fructe de vară dulci trezesc simțiri nedeslușite.
    Recomandăm servirea Primordial Muscat Ottonel împreună cu cei mai buni prieteni, în timpul oricărui eveniment din viața ta, alături de scoici trase în unt cu sos de vin sau un desert de bucătărie tartă cu brânză de vacă și reducție de cremă de vanilie.
  • Crama Oprisor -La Cetate - Chardonnay 2014 - 0.75L, Alc: 14%

    LA CETATE nu este doar unul dintre brandurile care au scris istorie în renaşterea vinului românesc. Pentru Crama Oprişor, LA CETATE a fost prima linie de vinuri premium, lucrate cu o migală şi o meticulozitate care au adus, încă din primul an de producţie, rezultate excepţionale. În numele unei istorii care încă se scrie, dar şi pentru a sărbători renaşterea acestor pământuri. Dacă locul a fost binecuvântat de Creator cu tot ce era nevoie pentru a da oamenilor cele mai bune roade, cu siguranţă, şi „omul care sfinţeşte locul” şi-a găsit menirea în istoria Oprişorului.

    Soi/Cupaj: Chardonnay 100%
    DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
    Areal: Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania

    Organoleptic: Un vin cu alunecări mătăsoase, cu arome călduţe şi prietenoase. Gustul, dezvelind rapid zvâcnirile de limetă, de stropi de coajă de grepfrut, invadează exploziv papilele. În schimb, postgustul revine, uşor şi sigur, în sarcina aromelor untoase de alună proaspăt scoasă din cuptor, sporite de inflexiunile vanilate ale baricului de stejar. Note aromatice intense de citrice, măr verde şi flori de câmp învăluite în senzaţii de unt proaspăt. Impresionează prin textura catifelată şi prin echilibrul bun dintre corp şi aciditate.

    Servire: Recomandat in asocieri cu Coq au vin.
  • Vinarte - Cuvee D`excellence Riesling 2014 - 0.75 L, Alc: 12.5%

    O apariţie limpede, strălucitoare, cu o culoare galben pai cu reflexii verzui. Nasul e fin, citric, completat de arome florale de lămâiţă şi salcâm. Mineralitate plăcută care completează frumos gustul sec, uşor acid, cu post-gust prelung. Excelent după o învechire de 2-3 ani.
Grilă Listă