Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine- 
                        
   Un petit Sauvignon Blanc care prezinta un nas mineral cu aspecte usor citrice. Aromele primare ale acestui vin sunt de lime, mere verzi si pomelo. Aciditatea ridicata si corpolenta a vinului ii confera un gust inconfundabil, completat de note exotice. De preferat a se consuma cat mai tanar. Un petit Sauvignon Blanc care prezinta un nas mineral cu aspecte usor citrice. Aromele primare ale acestui vin sunt de lime, mere verzi si pomelo. Aciditatea ridicata si corpolenta a vinului ii confera un gust inconfundabil, completat de note exotice. De preferat a se consuma cat mai tanar.
 Asociere culinara: Se recomanda a fi servit alaturi de preparate de peste, salate cu pui, fructe de mare. Se poate servi la o temperatura de 8-10 grade Celsius.52,36 RON Începând cu: 49,22 RON
- 
                        
   Vin cu o aroma specifica mediteraneana care dezvolta tonuri de lime si grapefruit. Echilibrat cu o aciditate buna. Vin cu o aroma specifica mediteraneana care dezvolta tonuri de lime si grapefruit. Echilibrat cu o aciditate buna.
 Poate fi servit cu salate, preparate din pasare si deserturi.37,31 RON Începând cu: 32,21 RON
- 
                        
   Primul nostru vin care este cel mai apropiat de ce se facea in secolul XVII cand in sat au fost plantate numai soiuri albe, obtinut in aceasi stil de vinificatie adica baricat. Vin in onoarea Sofiei Báthory, principesa care a construit în 1650 o biserică in Carastelec, iar pentru susţinerea acesteia a donat o pădure şi o vie. Primul nostru vin care este cel mai apropiat de ce se facea in secolul XVII cand in sat au fost plantate numai soiuri albe, obtinut in aceasi stil de vinificatie adica baricat. Vin in onoarea Sofiei Báthory, principesa care a construit în 1650 o biserică in Carastelec, iar pentru susţinerea acesteia a donat o pădure şi o vie.
 Este un vin de un auriu deschis, încoronat de buchetul plin de flori de câmp şi cu tente de stejar. Gustativ savoarea de lămâie, mere verzi şi pere combinate graţios cu note de pâine prăjită şi vanilie a acestui vin echilibrat povestesc despre maturare în butoaie de stejar.
 
 Temperature de servire: 6-8 °C
 Asocieri culinare: carne afumată sau preparate pe grill, pui cu sos pe bază de unt, chicken pie, paste cu sos alb, brânză: brie, camembert41,89 RON
- 
                        
   "De o sutăcincizeci de ani încoace, Coroana a dat națiunii române inspirație și bunul exemplu. Asemeni primilor Suverani români, generația de astăzi a Familiei Regale aduce la cunoștințăsocietății excelența în toate domeniile.” "De o sutăcincizeci de ani încoace, Coroana a dat națiunii române inspirație și bunul exemplu. Asemeni primilor Suverani români, generația de astăzi a Familiei Regale aduce la cunoștințăsocietății excelența în toate domeniile.”
 (Extras din Scrisoarea trimisăcu prilejul acordării dreptului de prezentare a Blazonului, distincție care include Domeniile Viticole Tohani între Furnizorii Casei Regale a României).
 În amintirea Prințului Nicolae de România, care a ales, la Tohani, să asculte glasul iubirii înaintea descendenței regale, am creat gama “Cuvee”, vinuri expresive, impetuoase și rare că o declarație de dragoste.Am ales să dezvoltăm gamă această pentru a transmite complexitatea, structură și caracterul fructos de Lume Nouă alegând cu atenție cele mai bune vinuri ale noastre și asamblandu-le în cupaje expresive, nobile.
 Note Gustare: O culoare tipică pentru o Busuioacă răcoritoare – rose pal. Prima impresie olfactivă ne aduce note de busuioc ușor uscat, de trandafiri roșii de vară, senzații de fructe roșii coapte și zemoase. In gură îl descoperim tonic, răcoros, cu o dulceața ce‐i da notă de eleganță, dulceața de trandafiri, de zmeură și fructele roșii suculente, cu o tușă de vanilie se definesc în gustul complex, dar delicat, un post gust lung.
 Servire: 8-10 grade Celsius.
 
 Asocieri culinare: Salate ușoare de vară, fructe de mare, pește roșu sau desert cu fructe.
 43,20 RON Începând cu: 37,31 RON
- 
                        
   Parfumul expresiv de cireșe amare și prune coapte continuă într-un gust vibrant de dulceață de vișine și merișoare, evoluând în note armonioase de cafea și tutun. Corpul elegant și taninii catifelați se transformă în apogeul postgustului persistent de ciocolată amară. Parfumul expresiv de cireșe amare și prune coapte continuă într-un gust vibrant de dulceață de vișine și merișoare, evoluând în note armonioase de cafea și tutun. Corpul elegant și taninii catifelați se transformă în apogeul postgustului persistent de ciocolată amară.
 Un Pinot Noir creat în onoarea Papei Benedict al XIV-lea, care în anul 1754 a daruit bisericii din Carastelec dreptul de a ține hramul.
 Temperature de servire: 16-18 °C
 Asocieri culinare: Doua feluri de mancare clasice care ne vin in minte imediat ce rostim numele acestui vin sunt somonul la gratar si rata gatita in orice fel. Daca iubiti fructele de mare, trebuie sa stiti ca si in acest caz Pinot Noir merge la fel de bine. Sau, daca aveti alte gusturi, puteti gati o baza simpla din carne de vita la cuptor pe care o asezonati cu legume si o stropiti cu Pinot Noir. Astfel nu veti da gres!54,98 RON
- 
                        
   AVINCIS - CUVEE PETIT - SAUVIGNON BLANC AVINCIS - CUVEE PETIT - SAUVIGNON BLANC
 PRODUCATOR / PODGORIE: AVINCIS VINURI
 Acest Sauvignon Blanc provine din clona de calitate superioara din Europa de Vest. Calitatile acestui soi sunt bine cunoscute in toata lumea, iar noi credem in potentialul sau de a crea un vin bun in zona Dragasani.
 Recolta si vinificatie:
 Recoltarea se face manual, in ladite de 18 kg, pentru ca strugurii sa ramana cat mai intacti posibil. Culegatorii nostri aleg numai strugurii buni si sanatosi. Urmarirea maturarii strugurilor si a dezvoltarii aromei are loc in mod regulat, pentru a se identifica data ideala de recoltare. Strugurii sunt sortati pentru a doua oara pe banda transportoare pentru a ne asigura ca au fost culesi numai cei copti si sanatosi. Strugurilor li se îndeparteaza ciorchinii si sunt macerati intr-o presa pneumatica inchisa, sub atmosfera protectoare. 20% din acest vin este fermentat si maturat timp de 6 luni in butoaie de stejar. Restul vinului este fermentat in cisterne de inox cu temperatura controlata.
 Degustare:
 Culoarea este galben deschis cu reflexii verzui. Acest vin prezinta arome de grapefruit si iarba proaspata alaturi de fructe exotice. Gustul sau este puternic cu aciditate intepatoare si note citrice.
 Are un potential bun de invechire.
 Recomandari privind servirea:
 A se degusta rece la aproximativ 8 °C. Va sfatuim sa serviti acest vin cu legume la gratar si pui in sosuri cremoase. Va recomandam sa-l incercati si alaturi de tarte cu umplutura picanta.
 Concentratie alcoolica : 14%
 Tipul vinului: Sec43,45 RON
- 
                        
   AVINCIS - CABERNET SAUVIGNON + MERLOT AVINCIS - CABERNET SAUVIGNON + MERLOT
 PRODUCATOR / PODGORIE: AVINCIS VINURI
 Recoltarea se face manual in ladite de 18kg pentru ca strugurii sa fie cat mai intacti posibil. Urmarirea maturarii strugurilor are loc in mod regulat, pentru a se identifica data ideala pentru recolta. Strugurii sunt sortati apoi atat in vie cat si in crama.
 Strugurilor li se indeparteaza ciorchinii si sunt macerati direct sub atmosfera protectoare.
 Presurizarea are loc la presiune joasa, pentru a permite pastrarea aromelor si extragerea unui must de calitate. In timpul fermentarii are loc un control al temperaturii.
 Degustare:
 Culoarea acestui vin este un roz deschis luminos. Buchetul acestui vin dezvaluie arome de capsune salbatice si cirese proaspete. Gustul sau este proaspat si usor intepator.
 Acest vin trebuie degustat tanar si proaspat!
 Recomandari privind servirea:
 Va sfatuim sa degustati acest vin la 7°C.
 Acompaniaza foarte bine aperitivele si salatele proaspete de sezon. Recomandam sa-l degustati alaturi de cocktail de creveti si avocado.
 A se servi alaturi de legume la wok sau preparate la gratar.
 Concentratie alcoolica : 13%
 Tipul vinului : Sec43,45 RON
- 
                        
   PRODUCATOR / PODGORIE: DOMENIUL VLADOI PRODUCATOR / PODGORIE: DOMENIUL VLADOI
 REGIUNE / TARA: MURFATLAR / ROMANIA
 SOIUL / SOIURILE: FETEASCA NEAGRA
 VOL. ALC.: 13.5%
 Vin rose sec.
 La Domeniul Vladoi, rose-ul a fost intotdeauna varful de lance. Acest rose are culoare de foita de ceapa, stralucitoare care ne imbie sa il consumam in dupa-amiezile de vara.
 Mirosul este proaspat de caise, compot de piersici si flori de trandafiri.
 Gustul este fin, echilibrat cu note de agrise, caise si pere crude.
 Este un vin usor de consumat atat simplu cat si cu salate din spanac tanar si rucola cu piept de pasare.
 Temperatura optima de servire 6-8°C31,87 RON Începând cu: 29,97 RON
- 
                        
   PRODUCATOR / PODGORIE: DOMENIUL VLADOI PRODUCATOR / PODGORIE: DOMENIUL VLADOI
 REGIUNE / TARA: MURFATLAR / ROMANIA
 SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
 VOL. ALC.: 13.5%
 In podgoria Murfatlar soiul Chardonnay sta de multa vreme la loc de cinste. Acest Chardonnay ne impresioneaza cu o culoare galben-verzuie stralucitoare.
 Mirosul este complex, dar discret cu note florale de tei imbinate cu nuante de fructe coapte ca piersicile si caisele.
 Gustul este echilibrat cu note fine de dulceata de piersici si gutui. Este un vin usor de consumat atat de unul singur cat si asociat cu mancaruri delicate din peste sau paste cu sos alb.
 Temperatura optima de servire 6-8°C40,58 RON
- 
                        
   PRODUCATOR / PODGORIE: DOMENIUL VLADOI PRODUCATOR / PODGORIE: DOMENIUL VLADOI
 REGIUNE / TARA: MURFATLAR / ROMANIA
 SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON VINIFICAT IN ALB
 VOL. ALC.: 12.5%
 Desi neobisnuit, Cabernet-ul Sauvignon este de aceasta data Blanc.
 Culoarea este galben pai cu reflexii roz.
 Mirosul de impresia de dulce, dulceata de capsuni, zmeura si trandafiri.
 Gustul este plin, dulceag, completand mirosul cu arome de migdale si dulceata de nuci.
 Este usor de asociat langa un preparat din somon la cuptor cu plante aromate nu foarte intense.
 Temperatura optima de servire 6-8°C40,58 RON Începând cu: 39,99 RON
