Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
"De o sutăcincizeci de ani încoace, Coroana a dat națiunii române inspirație și bunul exemplu. Asemeni primilor Suverani români, generația de astăzi a Familiei Regale aduce la cunoștințăsocietății excelența în toate domeniile.”
(Extras din Scrisoarea trimisăcu prilejul acordării dreptului de prezentare a Blazonului, distincție care include Domeniile Viticole Tohani între Furnizorii Casei Regale a României).
În amintirea Prințului Nicolae de România, care a ales, la Tohani, să asculte glasul iubirii înaintea descendenței regale, am creat gama “Cuvee”, vinuri expresive, impetuoase și rare că o declarație de dragoste.Am ales să dezvoltăm gamă această pentru a transmite complexitatea, structură și caracterul fructos de Lume Nouă alegând cu atenție cele mai bune vinuri ale noastre și asamblandu-le în cupaje expresive, nobile.
Note Gustare: O culoare tipică pentru o Busuioacă răcoritoare – rose pal. Prima impresie olfactivă ne aduce note de busuioc ușor uscat, de trandafiri roșii de vară, senzații de fructe roșii coapte și zemoase. In gură îl descoperim tonic, răcoros, cu o dulceața ce‐i da notă de eleganță, dulceața de trandafiri, de zmeură și fructele roșii suculente, cu o tușă de vanilie se definesc în gustul complex, dar delicat, un post gust lung.
Servire: 8-10 grade Celsius.
Asocieri culinare: Salate ușoare de vară, fructe de mare, pește roșu sau desert cu fructe.
43,20 RON Începând cu: 37,31 RON -
REGIUNE / TARA: DEALUL MARE / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCA ALBA, SAUVIGNON BLANC, TAMAIOASA ROMANEASCA, RIESLING, FETEASCA REGALA, PINOT GRIS, CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13%
Strugurii sunt recoltati manual in ladite de 15kg si ulterior sortati. Macerarea a avut loc la temperatura controlata. Ulterior, fermentarea alcoolica la temperatura joasa pentru a pastra aromele primare este urmata de limpezire. Pastrare in vase de inox pentru limpezirea naturala.
ASPECT: Galben pai intens, cu reflexii verzui.
MIROS: Prospetimea anului se deosebeste inca din olfact, definit de senzatii de gutuie si citrice. Floralitate dominant varatica cu sensatii de soc si flori de migdal.
GUST: In gust, aromaticitatea, plaseaza SIEL in zona fructelor exotice si a florilor de vara. Delicat si bine balansat de o aciditate prezenta si delicata. Prezinta un final lung si armonic, cerand, parca, urmatoarea inghititura.
ASOCIERE CULINARA: Recomandat alaturi de preparate usoare, din carne alba de peste sau pui, salate cu sosuri albe sau deserturi usoare cu crema de vanilie.
TEMP. DE SERVIRE: Recomandam o temperatura de servire de 6-8 °C.32,73 RON