Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. An productie: 2017 Eliminare
  2. Culoare: Vin alb Eliminare
  3. Regiune: Segarcea - Oltenia Eliminare
  1. Un amestec alchimic de Viogner baricat şi nebaricat, Pinot Gris şi Chardonnay, mai aproape de conceptul de vin de creator decât de cel de vin comercial, "Principesa Margareta - cupaj alb" a reuşit sã îmbine toate caracteristicile zonei Segarcea - prospeţime, fertilitate, bogãţie - cãrora li s-au adãugat calitãţile aduse de oameni - istoria performanţelor în calitate, tradiţia, respectul faţã de pãmânt şi munca. Complex, cu putere mare de învechire, vinul este dens, gliceric, cu o structurã solidã, de pulpã de fructe şi arome care trec de la flori albe şi salcâm la citrice, apoi la cireşe şi prune albe, cu mici infleziuni de vanilie. În aceastã primãvarã, Principesa M - Alb, vinul comandat special de Alteţa Sa Regala, Principesa Margareta a României, a câştigat Nova de Diamant la concursul internaţional anual "Femmes et vins du monde".
  2. Un cupaj “alchimic”, însă unul care ține cont de regulile eterne care creau, în vremurile trecute, ceea ce se numea “sortiment regional”. S-a născut astfel un vin al cărui debut olfactiv este exploziv, cu arome iniţiale de polen fin, flori uscate, soc,fân şi vanilie. După aerisire, aromele sunt dominate de miere, pulpă de fructe şi salcâm. Gustativ, confirmă complexitatea aromelor. Un element central, fructozitatea, este învelit de senzaţii extreme, pe de o parte de prospeţimea dată de o aciditate ridicată, pe de altă parte arome de vin matur - unt şi vanilie, cuprinse într-un corp solid, rotund, cu senzaţii glicerice.
  3. Un soi de struguri cu o istorie de aproximativ un mileniu, vinificat multă vreme ca soi rustic și nepretențios, dar care și-a redescoperit virtuțile odată cu renașterea recentă a vinului românesc. Un vin născut din struguri selecționați de pe cele 15 hectare de Fetească albă plantate în podgoria Domeniului Coroanei. Mustul a fost extras la presiuni mici și limpezit natural, la rece. După o fermentare lungă, la temperatură controlată, vinul s-a înnobilat prin maturare pe drojdii fine, timp de minim 3 luni, cu batonnage periodic. Feteasca albă este un vin prietenos, definit de eleganță și noblețe, cu arome florale intense și complexe.
Grilă Listă