Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
Vinarte - Colectie Nedeea (FN+ND+NO) 2017 - 0.75 L, Alc: 13.5%
DENUMIRE DE ORIGINE: D.O.C. – C.M.D. Mehedinţi – Stârmina
CRAMA: vinul este produs şi îmbuteliat la Crama Stârmina - Vinarte.
CLIMA: temperat –continentalã cu influenţe mediteraneene.
SOL: argiloiluvian cu sedimente din pietrişuri, nisipuri şi marne.
SOI: Feteascã Neagrã, Negru de Drãgãşani, Novac.
ALCOOL: 13,50% vol.
VINIFICARE: Se face separat pentru fiecare soi. Recoltare manualã în
lãdiţe de plastic, desciorchinare şi zdrobire, mustuiala este pompatã în
cisterne de inox cu temperatura controlatã unde este însãmânţatã cu
levuri pentru desãvârşirea fermentaţiei alcoolice, urmatã de tragerea
vinului şi finalizarea fermentaţiei malolactice în baricuri franceze de
stejar unde se înnobileazã cu o periodã de maturare de circa 2-6 luni,
timpul de maturare în barrique fiind diferit de la un soi la
altul. Urmãtoarea etapã a fost de selecţie şi asamblare a vinurilor într-
un cupaj unic. Dupa condiţionare, vinul a fost îmbuteliat şi depozitat
în pivniţã pentru un nou stagiu de elevare, în sticlã de data aceasta.
NOTE DE DEGUSTARE:
Vizual: limpede, roşu rubiniu intens cu nuanţe violacee,
strãlucitor. Olfactiv: intens şi foarte fructat, dominat de arome de
cireşe negre, prune uscate, cuişoare şi fructe de pãdure, uşor
condimentat. Gustativ: plin, cremos, puternic dar echilibrat, cu tanini
rotunzi şi un final persistent.
RECOMANDĂRI DE SERVIRE: temperatura optimã de consum este
de 16 o C. Se poate servi cu filet mignon cu anghinare coapte şi sos
amaretto, viţel la cuptor cu tortilla şi sos de vin roşu, cotlete de
berbecuţ pe pat de couscous şi sos de mentã, mistreţ cu sos
vânãtoresc şi cartofi.
POTENŢIAL DE ÎNVECHIRE: vinul poate fi învechit la sticlã, în acest
mod el cãpãtând o texturã mai catifelatã şi un buchet mai complex.39,27 RON Începând cu: 37,25 RON -
Crama Oprisor - Cupola Sanctis Sfantul Gheorghe 2017 - 0.75L, Alc: 14%
Povestea colecţiei CUPOLA SANCTIS începe cu trei vinuri în ediţii limitate: Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru şi Sfânta Ana. Demersul a dorit să prezinte plecăciunea în faţa celui mai adânc şi mai intim simţământ al Olteniei Profunde: credinţa. Am dorit să punem pe masă, la sărbători, vinuri create cu pioşenie, dând fiecăruia dintre ele o asemănare cu sfântul patronim: un pic din rigoarea şi asprimea Ucigătorului de Balaur, ceva din blândeţea şi bunătatea Izvorâtorului de Mir şi un strop din delicateţea Zămislitoarei Maici a Domnului.
Soi: Merlot, Cabernet Sauvignon
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal:Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Un vin echilibrat, elegant, cu arome plăcute de vișine și prune uscate, asociate cu o tentă fină de lemn uşor ars şi ciocolată. Suplu, moale, prietenos, fără asperități, un vin perfect pentru întâlniri amicale și aniversări.
Servire: Langa preparate din carne, sau paste cu carne.
52,36 RON Începând cu: 49,22 RON -
Crama Oprisor - Cupola Sanctis Sfintii Petru Pavel 2017 - 0.75L, Alc: 14.5%
Povestea colecţiei CUPOLA SANCTIS începe cu trei vinuri în ediţii limitate: Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru şi Sfânta Ana. Demersul a dorit să prezinte plecăciunea în faţa celui mai adânc şi mai intim simţământ al Olteniei Profunde: credinţa. Am dorit să punem pe masă, la sărbători, vinuri create cu pioşenie, dând fiecăruia dintre ele o asemănare cu sfântul patronim: un pic din rigoarea şi asprimea Ucigătorului de Balaur, ceva din blândeţea şi bunătatea Izvorâtorului de Mir şi un strop din delicateţea Zămislitoarei Maici a Domnului.
Soi: Merlot, Cabernet Sauvignon
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal:Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Un vin echilibrat, elegant, cu arome plăcute de vișine și prune uscate, asociate cu o tentă fină de lemn uşor ars şi ciocolată. Suplu, moale, prietenos, fără asperități, un vin perfect pentru întâlniri amicale și aniversări.
Servire: Langa preparate din carne, sau paste cu carne.
52,36 RON Începând cu: 49,22 RON -
Crama Oprisor - Cupola Sanctis Sfintii Mihail Gavril 2017 - 0.75L, Alc: 14.5%
Povestea colecţiei CUPOLA SANCTIS începe cu trei vinuri în ediţii limitate: Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru şi Sfânta Ana. Demersul a dorit să prezinte plecăciunea în faţa celui mai adânc şi mai intim simţământ al Olteniei Profunde: credinţa. Am dorit să punem pe masă, la sărbători, vinuri create cu pioşenie, dând fiecăruia dintre ele o asemănare cu sfântul patronim: un pic din rigoarea şi asprimea Ucigătorului de Balaur, ceva din blândeţea şi bunătatea Izvorâtorului de Mir şi un strop din delicateţea Zămislitoarei Maici a Domnului.
Soi: Merlot, Cabernet Sauvignon
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal:Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Un vin echilibrat, elegant, cu arome plăcute de vișine și prune uscate, asociate cu o tentă fină de lemn uşor ars şi ciocolată. Suplu, moale, prietenos, fără asperități, un vin perfect pentru întâlniri amicale și aniversări.
Servire: Langa preparate din carne, sau paste cu carne.
52,36 RON Începând cu: 49,22 RON -
Vinarte - Castel Starmina, Negru de Dragasani 2017 - 0.75 L, Alc: 13%
REGIUNE / TARA: DOC - MEHEDINTI - STARMINA
SOIUL : Negru de Drăgăşani 95%, Novac 5%
VOL. ALC.: 13,5%
ASPECT: Este un vin limpede, de o culoare rosu rubiniu intens, stralucitor cu reflexii violacee.
MIROS: Intens, arome de cirese negre si fructe de padure, note de condimente.
GUST: Puternic si echilibrat, plin, cu tanini rotunzi, note fructate si un final persistent.
ASOCIERE CULINARA: Se poate servi cu mezeluri, preparate din carne rosie, vanat mic, retete traditionale romanesti pe baza de carne sau branzeturi proaspete.
TEMP. DE SERVIRE: 15ºC.19,96 RON Începând cu: 18,77 RON -
Vinarte - Castel Starmina, Merlot 2017 - 0.75 L, Alc: 13%
REGIUNE / TARA: DOC - MEHEDINTI - STARMINA
SOIUL : Merlot 95%, Cabernet Sauvignon 5%
VOL. ALC.: 13%
ASPECT: Este un vin limpede, de o culoare rosu rubiniu intens, stralucitor, cu reflexii purpurii.
MIROS: Intens, arome precum fructe de padure bine coapte, prune uscate, caramel, note de condimente fine.
GUST: Un vin sec, plin, puternic si echilibrat, cu tanini rotunzi si un post-gust lung.
ASOCIERE CULINARA: Se poate servi cu preparate din carne rosie, vanat de talie mica sau cu pene, preparate traditionale romanesti pe baza de carne sau branzeturi maturate.
TEMP. DE SERVIRE: 17ºC.19,96 RON