Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
REGIUNE / TARA: DEALURILE MUNTENIEI / ROMANIA
SOIUL: FETEASCA NEAGRA
2013 a fost un an excepțional pentru vinurile roșii în Dealu Mare, anunțat încă din primele luni ale anului, prin vremea potrivită ce a generat o explozie de vegetație. Fetească Neagră 2013 este obținută din struguri culeși din plantații înființate în 2003-2004, de pe versanți cu expoziție sudică. Prin vinificare clasică (parțial în vase de beton, cu maturare în baric timp de 8 luni), s-a obținut un vin care exprimă caracteristicile tipice ale soiului Fetească Neagră: culoare roșu intens cu reflexe violacee, miros intens, condimentat și vanilat, cu note de fructe roșii coapte și stafide. Fetească Neagră 2013 se caracterizează prin gustul de prune coapte-uscate, este un vin puternic dar elegant, cu tanini fini și aciditate echilibrată ce nu lasă alcoolul să se simtă. Un vin lung, ce încântă prin complexitatea sa.
Miros: intens condimentat, vanilat cu note de fructe roșii coapte și stafide
Gust: fructe rosii, mure, afine, prune coapte–uscate, puternic dar elegant cu tanini fini și aciditate bună ce nu lasă alcoolul să se simtă. Un vin lung ce încântă prin complexitatea sa
Cu ce meniu se serveşte: carne roșie (oaie, vită, vânat), poate fi condimentată peste medie, miel la cuptor, brânză maturată
Temperatura de servire: 17-18 grade C
Potenţial de învechire: Poate evolua încă 7 ani, poate chiar mai mult45,64 RON -
VINUL CAVALERULUI
PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
REGIUNE / TARA: COLINELE DOBROGEI / ROMANIA
SOIUL: CABERNET SAUVIGNON
Vinul Cavalerului Roze 2016, obţinut și în acest an din Cabernet Sauvignon, este un vin ușor și proaspăt.
Este obtinut din struguri culesi manual in zona Cogealac, din plantatiile infiintate si intretinute de noi. Culesul s-a facut in primele ore ale diminetii astfel incat dupa-masa strugurii ajung la Ceptura pentru a fi prelucrati in aceeasi zi . Dupa presare si limpezire mustul a fost fermentat la 16-17 grade ,in loturi mici ,dupa fermentare s-a facut asamblarea si stabilizarea .
Indiferent de anotimp, pentru a vă bucura din plin de aromele sale, vă sfătuim să–l serviţi la o temperatură de 13°C, în compania unor preparate ușoare, pe bază de carne albă, dar și cu brânzeturi sau mezeluri picante.
Vinul Cavalerului Roze 2016 este un vin romanesc premiat, ce provine din podgoria Dealul Mare, renumită pentru producerea de cele mai bune vinuri romanesti.
Miros: fructe exotice, pomelo, citrice , capsuni dar si flori albe
Gust: proaspăt de fragi, căpşuni, aciditate bună, echilibrat, cu post-gust fructat
Cu ce meniu se serveşte: aperitiv, salate, fructe de mare, carne albă, mezeluri uscate, pizza, paste
Temperatura de servire: 13°C28,88 RON -
VINUL CAVALERULUI
PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
REGIUNE / TARA: COLINELE DOBROGEI / ROMANIA
SOIUL: RIESLING
Riesling-ul este faimosul soi de struguri care sta la originea celor mai renumite vinuri albe germane și alsaciene. Pornind de la strugurii recoltaţi cu grijă din viile plantate în 2003, acest vin a fost fermentat in conditii potrivite de temperatura si sub controlul permanent al enologului nostru, Aurel Rotărescu. Riesling recolta 2016 este un vin alcătuit din Riesling Italian (50%) si Riesling de Rhin ( 50%), iar asamblajul s-a facut ulterior vinificarii.
În recolta 2016, datorită condițiilor meteorologice extreme (vara a fost marcată de perioade lungi de seceta), vinurile albe din regiunea Muntenia sunt caracterizate de aciditate ridicata si arome intense. Vinul Cavalerului Riesling 2015 este un vin romanesc premiat ce a depășit asteptările noastre: un Riesling tipic, proaspat, cu accente minerale si usor vegetale, caracterizat prin arome incantatoare și proaspete de pere şi miere. Un vin cu un caracter puternic, proaspăt şi foarte bine echilibrat. Degustat la 12°C, acest vin este un insotitor ideal pentru creveti, peste cu sos, schweizer şi carne albă.
Riesling 2016 este un vin romanesc premiat, ce provine din podgoria Dealul Mare, renumită pentru producerea de cele mai bune vinuri romanesti.
Miros: nas proaspat, mineral, cu note de para de vara si piersici albe
Gust: proaspat, crocant, cu atac acid, mineral, miere, para proaspata, elegant, echilibrat, un vin de „cursa lunga”
CU CE MENIU SE SERVESTE aperitive usoare, peste la cuptor, creveti, pui.
Temperatura de servire: 12°C28,88 RON -
VINUL CAVALERULUI - REZERVA CONTELUI
PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
REGIUNE / TARA: COLINELE DOBROGEI / ROMANIA
SOIUL: SAUVIGNON BLANC, FETEASCA ALBA, CHARDONNAY
Rezerva Contelui este o colecţie de vinuri ce sintetizează experienţa SERVE. Astfel, după 23 de ani de activitate, ne-am propus să marcăm o nouă piatră de hotar în istoria SERVE.
Începând cu anul 2016 oferim sub această etichetă vinuri de foarte bună calitate, realizate din plantatiile inființate de noi in anul 2005 in Dealu Mare. Strugurii, culeși manual la primele ore ale zilei, sunt transportați în cramă și păstrați în containere frigorifice până ce ajung la temperatura optimă pentru prelucrare.
Mustul, obținut prin presare în prese pneumatice, este fermentat la temperaturi controlate, apoi stabilizat si imbuteliat, pentru a păstra intacte aromele si prospețimea.
Rezerva Contelui Alb recolta 2016 înglobează esența fiecăruia dintre cele trei soiuri pe care le reunește: Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Chardonnay.
Vinul Cavalerului Rezerva Contelui este o colecţie ce vă oferă o experienţă SERVE și nu o rețetă prestabilită. Aurel ROTÃRESCU, enologul nostru, are astfel libertatea de a asambla fiecare an de recoltă după inspiraţie. Rezultatul vă lăsăm să îl evaluați singuri.
MIROS proaspat, citric, floral (flori de lamai si salcam)
GUST arome de citrice (grapefruit, pomelo) si mar ionathan, mineral, crocant
CU CE MENIU SE SERVESTE ca aperitiv , salate usoare de vara, fructe de mare, peste, carne alba, pizza, paste sau branzeturi usoare
TEMPERATURA DE SERVIRE 12 -13°C31,35 RON