Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
Tarla 201 - rosu ( FN + CS ) 2016 - 0.75L, Alc: 14.5%
TARLA 201 CUPAJ ROSU - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI
ANUL DE RECOLTA: 2016
REGIUNE / TARA: DOC - CMD DEALU MARE / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCA NEAGRA + CABERNET SAUVIGNON
VOL. ALC.: 14.5%
VIN ROSU SEC dintr-un areal celebru deja pentru elita vinurilor rosii romanesti, maturat 100% in butoaie de stejar romanesc si frantuzesc.
Pentru ca varietatea este esenta vietii, proiectul TARLA, a adunat de la producatori reprezentativi, cele mai bune parcele de vie plantate cu soiuri consacrate, neaose sau perfect adaptate terroir-ului romanesc, din care s-au creat o serie de cupaje si cuvee-uri de excelenta, o oglinda a solului, climei si traditiei viticulturale tipice fiecarei zone in parte.
ASPECT: Rosu rubiniu intens.
MIROS: Intens, puternic si aromat. Primul nas este cel de Cabernet Sauvignon cu fructele sale rosii coapte: afine si cirese negre, completate de notele de ardei gras si usoare note de condiment. Feteasca neagra intervene ulterior prin note de mure, prune si visine negre terminand cu note de vanilie si scortisoara. Toate aceste note sunt invaluite ulterior de cele ale barrique-ului: lemn, cacao si tutun oferindu-i compexitate si finete.
GUST: Savuros, catifelat si in acelasi timp vivace, cu tanini puternici si un grad de alcool ridicat dar bine integrat. Aromele de fructe se regasesc si in gust, inceputul fiind cel de fructe rosii coapte, urmat de usoare note de condimente iar post gustul este lung si plin de savoare lasand la iveala notele de lemn si fum si dulcea aroma de vanilie. Toate acestea il fac sa fie un vin complex, ideal pentru impatimitorii vinurilor rosii corpolente.
ASOCIERE CULINARA: Se preteaza a fi consumat alaturi de carne rosie, steak-uri, vanat usor condimentat si cu sos de fructe rosii si scortisoara, sau platou de branzeturi maturate sau semimaturate.
TEMP. DE SERVIRE: 18-20º C (Se recomanda decantarea cu circa 20-30 min. inainte de servire)46,12 RONStoc epuizat
-
Mosia Tohani - Siel rosu 2016 - 0.75L, Alc: 14%
REGIUNE / TARA: DEALUL MARE / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCA NEAGRA, PINOT NOIR, MERLOT, CABERNET SAUVIGNON, SHIRAZ
VOL. ALC.: 14%
Dupa recoltarea manuala in ladite de 15 kg a urmat selectia si sortarea boabelor de struguri. Macerarea la rece a durat intre patru si cinci zile, apoi fermentatia alcoolica s-a produs in vase de inox la temperatura controlata de 24°- 28° C, vreme de 10-15 zile. A urmat maturarea in baricuri de stejar timp de 6 luni.
ASPECT: Rosu rubiniu inchis si cernelos, greu de strapuns de lumina.
MIROS: Tipicitatea de Feteasca Neagra este evidenta si dominanta, semn distinctiv al soiului reprezentativ zonei.Fructe negre supracoapte, magiun si condimente dulci ce amintesc de nucsoara, incanta imediat degustatorul.
GUST: Plin si structurat in gura, cu senzatii de fructe coapte si confiate, tipice unui vin de Tohani. Echilibrat si matasos in postgust.
ASOCIERE CULINARA: Recomandat alaturi de preparate pe baza de carne de oaie, produse vanatoresti si branzeturi maturate.
TEMP. DE SERVIRE: Recomandam o temperatura de servire de 15°-17° Celsius.32,73 RON Începând cu: 30,77 RON -
Basilescu - Eclipse - Feteasca Alba 2016 - 0.75L, Alc: 11.7%
VIN: ECLIPSE
PRODUCATOR / PODGORIE: CRAMA BASILESCU
ANUL DE RECOLTA: 2009
REGIUNE / TARA: I.G. DEALURILE MUNTENIEI / URLATI / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCA ALBA
VOL. ALC.: 13.4 %
Vin alb sec (zahar rezidual de 1.5g/L) vinificat in lot limitat, doar 9800 de sticle.
ASPECT: Culoare intensa stralucitoare de galben pal cu reflexe aurii.
MIROS: Elegant de pere galbene si mere golden, imbogatit de valente delicate de mineralitate.
GUST: De o corpolenta medie, delicat untos fara a-si pierde din prospetime (aciditate totala de 5.9g/L), cu tanini fini si alcool bine integrat, dar mai ales cu un gust final remanent persistent.
ASOCIERE CULINARA: Se cade a fi servit cu mancaruri traditionale locale, Feteasca Alba fiind unul din soiurile albe romanesti cel mai des intalnit la producatorii locali. Servit langa preparate din peste de apa dulce garnisit cu legume la cuptor sau mamaliga, langa creier macelaresc sau pane si nu in ultimul rand cu urda de vaca sau capra.
TEMP. DE SERVIRE: 8-9º C (nu necesita aerare sau decantare)27,49 RON Începând cu: 25,84 RON -
Basilescu - Eclipse - Roze 2016 - 0.75L, Alc: 13.6%
Rose este un vin “surpriză”. Obţinut din Cabernet sauvignon, Merlot şi Fetească neagră, combină în mod armonios taninurile vinurilor roşii cu fructozitatea şi prospeţimea celor albe. Un vin echilibrat, sec, cu o aciditate plăcută şi răcoritoare, este deliciul perfect al meselor uşoare din serile calde de vară. Asociat culinar cu carne albă, brânzeturi proaspete, uşoare.27,49 RON Începând cu: 23,74 RON -
LacertA - Feteasca Neagra 2016 - 0.75 L, Alc: 14.2%
PRODUCATOR: LACERTA WINERY
REGIUNE: DEALU MARE
SOI STRUGURE: FETEASCA NEAGRA
Vin cu o culoare roşie intensă, cu aromă tipică de prune uscate şi fructe de pădure negre. Maturarea la barrique exclusiv din stejar românesc catifelează gustul adăugându-i nuanţe de vanilie, prune confiate şi cireşe.
Temperatura optimă de consum: 17-19 °C
Recomandat cu: Carne roşie, carne de curcan şi brânzeturi afumate.75,92 RON Începând cu: 71,36 RON -
Serve - Terra Romana - Feteasca Neagra 2016 - 0.75L, Alc: 14.5%
PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
REGIUNE / TARA: DEALURILE MUNTENIEI / ROMANIA
SOIUL: FETEASCA NEAGRA
2013 a fost un an excepțional pentru vinurile roșii în Dealu Mare, anunțat încă din primele luni ale anului, prin vremea potrivită ce a generat o explozie de vegetație. Fetească Neagră 2013 este obținută din struguri culeși din plantații înființate în 2003-2004, de pe versanți cu expoziție sudică. Prin vinificare clasică (parțial în vase de beton, cu maturare în baric timp de 8 luni), s-a obținut un vin care exprimă caracteristicile tipice ale soiului Fetească Neagră: culoare roșu intens cu reflexe violacee, miros intens, condimentat și vanilat, cu note de fructe roșii coapte și stafide. Fetească Neagră 2013 se caracterizează prin gustul de prune coapte-uscate, este un vin puternic dar elegant, cu tanini fini și aciditate echilibrată ce nu lasă alcoolul să se simtă. Un vin lung, ce încântă prin complexitatea sa.
Miros: intens condimentat, vanilat cu note de fructe roșii coapte și stafide
Gust: fructe rosii, mure, afine, prune coapte–uscate, puternic dar elegant cu tanini fini și aciditate bună ce nu lasă alcoolul să se simtă. Un vin lung ce încântă prin complexitatea sa
Cu ce meniu se serveşte: carne roșie (oaie, vită, vânat), poate fi condimentată peste medie, miel la cuptor, brânză maturată
Temperatura de servire: 17-18 grade C
Potenţial de învechire: Poate evolua încă 7 ani, poate chiar mai mult45,64 RON -
Licorna - alb 2016 - 0.75L, Alc: 12.7%
Vinul este realizat prin cupajarea celor două soiuri semiaromate, Fetească Albă și Fetească Regală, soiuri autentice romanesti cu origini pre-dacice. Parfumul complex și delicat specific la Feteasca Regală este completat de corpul amplu de la Feteasca Albă , având ca rezultat un vin echilibrat, armonios gustativ potrivit și pentru asocieri gastronomice.
Temperatura recomandată de servire: 8 oC -10oC
Asocieri culinare: preparate simple din pui sau pește, tobă, leber, răcituri (piftie).
Producția anuală: 15 000 sticle.19,63 RON Începând cu: 18,46 RON -
Serafim - Feteasca Neagra 2016 - 0.75L, Alc: 14.5%
Vinul este de un roșu intens cu reflexe violete, cu un parfum de fructe roșii în special coacăze negre, completat de aroma specifică soiului - prune uscate. Se remarcă în aromă și nuanțele condimentate de piper și cuișoare, datorate faptului că o parte din vin a fost maturat în baricuri franțuzești. Gustul este catifelat, fructat și armonios, cu remanență de
intensitate medie.
Temperatura recomandată de servire: cca. 15oC
Asocieri culinare: preparate la cuptor din carne roșie cu sos cu baza din același vin.39,27 RON -
Mosia Tohani - Cuvee Nicolae rosu 2016 - 0.75L, Alc: 13%
"De o sutăcincizeci de ani încoace, Coroana a dat națiunii române inspirație și bunul exemplu. Asemeni primilor Suverani români, generația de astăzi a Familiei Regale aduce la cunoștințăsocietății excelența în toate domeniile.”
(Extras din Scrisoarea trimisăcu prilejul acordării dreptului de prezentare a Blazonului, distincție care include Domeniile Viticole Tohani între Furnizorii Casei Regale a României).
În amintirea Prințului Nicolae de România, care a ales, la Tohani, să asculte glasul iubirii înaintea descendenței regale, am creat gama “Cuvee”, vinuri expresive, impetuoase și rare că o declarație de dragoste.Am ales să dezvoltăm gamă această pentru a transmite complexitatea, structură și caracterul fructos de Lume Nouă alegând cu atenție cele mai bune vinuri ale noastre și asamblandu-le în cupaje expresive, nobile.
Note Gustare: Un cupaj nou, inedit din trei soiuri îndrăgite: Fetească Neagră, Pinot Noirul și Merlotul. Notele de mure supra coapte, cireșele amare ale Merlotului din acest cupaj vin alături de companioană să de drum Fetească Neagră care completează paharul cu tipicul sau de prune uscate și cuișoare, pentru întregirea complexului Pinot Noirul ne aduce în acest cupaj elementele vegetale și pe cele de tutun umed. în gust regăsim notele de fructe coapte, prune uscate, dar și notele lemnoase de baric de stejar franțuzesc. Post gust lung, aciditate medie. Un vin cu personalitate.
Servire: 14-‐18 grade Celsius.
Asocieri culinare: Steak-‐uri generoase, platouri cu mezeluri sau brânzeturi măturate, paste cu sosuri de brânză, trufe cu ciocolată amăruie.
43,20 RON Începând cu: 37,31 RON -
Vinul Cavalerului - Rose 2016 - 0.75L, Alc: 13%
VINUL CAVALERULUI
PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
REGIUNE / TARA: COLINELE DOBROGEI / ROMANIA
SOIUL: CABERNET SAUVIGNON
Vinul Cavalerului Roze 2016, obţinut și în acest an din Cabernet Sauvignon, este un vin ușor și proaspăt.
Este obtinut din struguri culesi manual in zona Cogealac, din plantatiile infiintate si intretinute de noi. Culesul s-a facut in primele ore ale diminetii astfel incat dupa-masa strugurii ajung la Ceptura pentru a fi prelucrati in aceeasi zi . Dupa presare si limpezire mustul a fost fermentat la 16-17 grade ,in loturi mici ,dupa fermentare s-a facut asamblarea si stabilizarea .
Indiferent de anotimp, pentru a vă bucura din plin de aromele sale, vă sfătuim să–l serviţi la o temperatură de 13°C, în compania unor preparate ușoare, pe bază de carne albă, dar și cu brânzeturi sau mezeluri picante.
Vinul Cavalerului Roze 2016 este un vin romanesc premiat, ce provine din podgoria Dealul Mare, renumită pentru producerea de cele mai bune vinuri romanesti.
Miros: fructe exotice, pomelo, citrice , capsuni dar si flori albe
Gust: proaspăt de fragi, căpşuni, aciditate bună, echilibrat, cu post-gust fructat
Cu ce meniu se serveşte: aperitiv, salate, fructe de mare, carne albă, mezeluri uscate, pizza, paste
Temperatura de servire: 13°C28,88 RON -
Davino - Faurar Rosu de Ceptura 2016 - 0.75L, Alc: 14.5%
VIN: DAVINO FAURAR ROSU DE CEPTURA
PRODUCATOR / PODGORIE: UNICOM PRODUCTION
REGIUNE / TARA: D.O.C. DEALU MARE / CEPTURA / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON, MERLOT, FETEASCA NEAGRA
Este obtinut dintr-un cupaj de Merlot, Cabernet si Feteasca neagra 50% fiiind ulterior maturat timp de 6 luni in baric de stejar romanesc.Are un miros caracteristic soiurilor,persistent,usor condimentat,note de fructe uscate si miez de nuca. Amplu si ferm, echilibrat si armonios structurat, final persistent cu tanini elaborati.27,49 RON -
Vinul Cavalerului - Riesling 2016 - 0.75L, Alc: 13.5%
VINUL CAVALERULUI
PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
REGIUNE / TARA: COLINELE DOBROGEI / ROMANIA
SOIUL: RIESLING
Riesling-ul este faimosul soi de struguri care sta la originea celor mai renumite vinuri albe germane și alsaciene. Pornind de la strugurii recoltaţi cu grijă din viile plantate în 2003, acest vin a fost fermentat in conditii potrivite de temperatura si sub controlul permanent al enologului nostru, Aurel Rotărescu. Riesling recolta 2016 este un vin alcătuit din Riesling Italian (50%) si Riesling de Rhin ( 50%), iar asamblajul s-a facut ulterior vinificarii.
În recolta 2016, datorită condițiilor meteorologice extreme (vara a fost marcată de perioade lungi de seceta), vinurile albe din regiunea Muntenia sunt caracterizate de aciditate ridicata si arome intense. Vinul Cavalerului Riesling 2015 este un vin romanesc premiat ce a depășit asteptările noastre: un Riesling tipic, proaspat, cu accente minerale si usor vegetale, caracterizat prin arome incantatoare și proaspete de pere şi miere. Un vin cu un caracter puternic, proaspăt şi foarte bine echilibrat. Degustat la 12°C, acest vin este un insotitor ideal pentru creveti, peste cu sos, schweizer şi carne albă.
Riesling 2016 este un vin romanesc premiat, ce provine din podgoria Dealul Mare, renumită pentru producerea de cele mai bune vinuri romanesti.
Miros: nas proaspat, mineral, cu note de para de vara si piersici albe
Gust: proaspat, crocant, cu atac acid, mineral, miere, para proaspata, elegant, echilibrat, un vin de „cursa lunga”
CU CE MENIU SE SERVESTE aperitive usoare, peste la cuptor, creveti, pui.
Temperatura de servire: 12°C28,88 RON -
Vinul Cavalerului - Rezerva Contelui Alb 2016 - 0.75L, Alc: 13.8%
VINUL CAVALERULUI - REZERVA CONTELUI
PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
REGIUNE / TARA: COLINELE DOBROGEI / ROMANIA
SOIUL: SAUVIGNON BLANC, FETEASCA ALBA, CHARDONNAY
Rezerva Contelui este o colecţie de vinuri ce sintetizează experienţa SERVE. Astfel, după 23 de ani de activitate, ne-am propus să marcăm o nouă piatră de hotar în istoria SERVE.
Începând cu anul 2016 oferim sub această etichetă vinuri de foarte bună calitate, realizate din plantatiile inființate de noi in anul 2005 in Dealu Mare. Strugurii, culeși manual la primele ore ale zilei, sunt transportați în cramă și păstrați în containere frigorifice până ce ajung la temperatura optimă pentru prelucrare.
Mustul, obținut prin presare în prese pneumatice, este fermentat la temperaturi controlate, apoi stabilizat si imbuteliat, pentru a păstra intacte aromele si prospețimea.
Rezerva Contelui Alb recolta 2016 înglobează esența fiecăruia dintre cele trei soiuri pe care le reunește: Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Chardonnay.
Vinul Cavalerului Rezerva Contelui este o colecţie ce vă oferă o experienţă SERVE și nu o rețetă prestabilită. Aurel ROTÃRESCU, enologul nostru, are astfel libertatea de a asambla fiecare an de recoltă după inspiraţie. Rezultatul vă lăsăm să îl evaluați singuri.
MIROS proaspat, citric, floral (flori de lamai si salcam)
GUST arome de citrice (grapefruit, pomelo) si mar ionathan, mineral, crocant
CU CE MENIU SE SERVESTE ca aperitiv , salate usoare de vara, fructe de mare, peste, carne alba, pizza, paste sau branzeturi usoare
TEMPERATURA DE SERVIRE 12 -13°C31,35 RON -
Licorna - Tamaioasa Romaneasca 2016 - 0.5L, Alc: 12.3%
Vinul a fost gândit și creat pentru a reprezenta cât se poate de bine autenticitatea acestui soi de struguri, în vinificarea tradițională, cu zaharuri remanente direct din fermentație.
Culoare: Galben-auriu.
Miros: Parfumul acestui vin se aseamănă foarte bine cu cel de rășina arborilor de Boswellia sacra, (tămâia tradițională pură) îmbinat cu note de pere busuioace și condiment vanilat. După un timp de la deschiderea sticlei, apar și parfumuri de faguri de miere.
Gust: Revigorant, echilibrat.
Postgust: postgust de intensitate ridicată.
Temperatura recomandată de servire: 12ºC - 14ºC.
Asocieri culinare: Se recomandă a fi asociat cu deserturi acrișoare și mai puțin dulci față de vin, brânzeturi ușor maturate.39,27 RON Începând cu: 36,91 RON -
Rotenberg - Notorius, Blanc de Merlot 2016 - 0.75L, Alc: 13.9%
Vin obtinut prin vinificarea in alb a strugurilor de Merlot, cu arome de flori de tei, grapefruit si lime. Gust proaspat si vioi, sprijinit de o buna ciditate, cu accente de citrice, sambure de caisa si mere verzi. Baricat 3 luni in bariquri din stejar romanesc.28,81 RON