Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine- 
                        
   TARLA 101 PINOT NOIR ROSE - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI TARLA 101 PINOT NOIR ROSE - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI
 ANUL DE RECOLTA: 2017
 REGIUNE / TARA: CRISANA / ROMANIA
 SOIUL / SOIURILE: PINOT NOIR
 VOL. ALC.: 12%
 VIN ROSE SEC. Dintr-un areal cu un potential exceptional si cu istoric in cresterea strugurilor de calitate, ai un rose dinamic si plin de prospetime, lejer, un vin linistit din Pinot Noir.
 Pentru ca varietatea este esenta vietii, proiectul TARLA, a adunat de la producatori reprezentativi, cele mai bune parcele de vie plantate cu soiuri consacrate, neaose sau perfect adaptate terroir-ului romanesc, din care s-au creat o serie de cupaje si cuvee-uri de excelenta, o oglinda a solului, climei si traditiei viticulturale tipice fiecarei zone in parte.
 ASPECT: Are o culoare de un roz foarte pal, cu accente de foita de ceapa rosie.
 MIROS: Intens, de o prospetime seducatoare, mineral, fructat si floral, distinct de mure si petale de trandafir.
 GUST: Bine structurat, intens fructat (mure, fragi, capsuni), de o aciditate ridicata si cu o senzatie finala, dupa inghitire, persistenta si de o remanenta placut racoritoare.
 ASOCIERE CULINARA: Cu preparate de Cherhana din peste si fructe de mare, langa file de porc pe gratar cu rosii cherry trase la tigaie, tartar de somon sau muschiulet de vita, cu paste cu sosuri usoare sau langa branzeturi tinere asezonate cu smochine proaspete.
 TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Nu se recomandă decantarea)17,52 RON
- 
                        
   TARLA 101 PINOT NOIR ROSE - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI TARLA 101 PINOT NOIR ROSE - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI
 ANUL DE RECOLTA: 2017
 REGIUNE / TARA: CRISANA / ROMANIA
 SOIUL / SOIURILE: PINOT NOIR
 VOL. ALC.: 12%
 VIN ROSE SEC. Dintr-un areal cu un potential exceptional si cu istoric in cresterea strugurilor de calitate, ai un rose dinamic si plin de prospetime, lejer, un vin linistit din Pinot Noir.
 Pentru ca varietatea este esenta vietii, proiectul TARLA, a adunat de la producatori reprezentativi, cele mai bune parcele de vie plantate cu soiuri consacrate, neaose sau perfect adaptate terroir-ului romanesc, din care s-au creat o serie de cupaje si cuvee-uri de excelenta, o oglinda a solului, climei si traditiei viticulturale tipice fiecarei zone in parte.
 ASPECT: Are o culoare de un roz foarte pal, cu accente de foita de ceapa rosie.
 MIROS: Intens, de o prospetime seducatoare, mineral, fructat si floral, distinct de mure si petale de trandafir.
 GUST: Bine structurat, intens fructat (mure, fragi, capsuni), de o aciditate ridicata si cu o senzatie finala, dupa inghitire, persistenta si de o remanenta placut racoritoare.
 ASOCIERE CULINARA: Cu preparate de Cherhana din peste si fructe de mare, langa file de porc pe gratar cu rosii cherry trase la tigaie, tartar de somon sau muschiulet de vita, cu paste cu sosuri usoare sau langa branzeturi tinere asezonate cu smochine proaspete.
 TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Nu se recomandă decantarea)32,40 RON
- 
                        
   Un vin perfect de vară de culoarea somonului, cu arome de căpșuni și fructe roșii. Descoperi apoi treptat în gust aromele inițiale la care se adaugă gustul acrișor-amărui al merișoarelor coapte. Un vin echilibrat cu post gustul mediu dar fin aromat care îl recomandă pentru zilele călduroase de vară. Acompaniază perfect platourile de brânzeturi, salatele, pastele și fructele de mare.41,89 RON Un vin perfect de vară de culoarea somonului, cu arome de căpșuni și fructe roșii. Descoperi apoi treptat în gust aromele inițiale la care se adaugă gustul acrișor-amărui al merișoarelor coapte. Un vin echilibrat cu post gustul mediu dar fin aromat care îl recomandă pentru zilele călduroase de vară. Acompaniază perfect platourile de brânzeturi, salatele, pastele și fructele de mare.41,89 RON
- 
                        
   PRODUCATOR: S.E.R.V.E. PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
 REGIUNE / TARA: DEALURILE MUNTENIEI / ROMANIA
 SOIUL / SOIURILE: FETEASCA NEAGRA / MERLOT
 Roze-ul Terra Romana este mai mult decât un roze de vară; an după an, începând cu 1996 când elabora primele rozeuri seci din România alături de Guy de POIX, Aurel Rotărescu face apel la experienţa lui pentru definirea acestui asamblaj complex care să poată satisface cele mai exigente și rafinate gusturi.
 Anul 2017 a fost un an cu temperaturi mai moderate si precipitatii foarte bine distribuite care au adus mai multa prospetime si echilibru decat media. Pentru Terra Romana Rose 2017 au fost din nou alese soiurile Merlot si Feteasca Neagră, de pe colinele din împrejurimile Cepturei. Vin obtinut prin metoda “saignee” in proportie de 80 %, restul prin presare directa , din plantatiile de feteasca neagra si merlot, recoltate manual cu o grija deosebita la momentul recoltarii. Mustul limpezit a fost fermentat la 17-18 grade ,timp de cca 20 zile, pe loturi mici, dupa care s-a facut asamblarea . Indiferent de anotimp, pentru a vă bucura din plin de aromele sale, îl recomandăm servit la 12-13 ⁰C, ca aperitiv sau alături de salate, fructe de mare, carne slabă la grătar sau mezeluri uscate și picante.
 Miros: este un vin complex, floral –caprifoi, trandafir, iasomie dar si fructat – fraguta, caisa coapta
 Gust: fraga, caisa coapta, echilibrat, proaspat, complex și persistent
 Cu ce meniu se serveşte: mezeluri uscate, carne albă, fructe de mare, brânzeturi proaspete, uşoare sau ca aperitiv
 Temperatura de servire: 12-13⁰C43,45 RON
- 
                        
   PRODUCATOR / PODGORIE: DOMENIUL VLADOI PRODUCATOR / PODGORIE: DOMENIUL VLADOI
 REGIUNE / TARA: MURFATLAR / ROMANIA
 SOIUL / SOIURILE: SYRAH / CABERNET SAUVIGNON
 VOL. ALC.: 13%
 Rose-urile cramei Domeniul Vladoi au surprins de fiecare data consumatorii, atat pe cunoscatori cat si pe consumatorii obisnuiti . De aceasta data va incantam cu un rose din Syrah si Cabernet Sauvignon menit sa va parfumeze fiecare dupa-amiaza de la sfarsitul primaverii pana la inceputul toamnei.
 Un rose cu o culoare stralucitoare, foita de ceapa, intensa.
 Mirosul de incanta cu note florale si usor condimentate.
 Gustul este echilibrat, cu o aciditate sustinut, perfect pentru a fi consumat si in zilele calduroase de vara.
 Se poate asocia perfect cu fructe de mare in sos rosu usor condimentat.
 Temperatura de servire 6-8°C40,58 RON Începând cu: 39,99 RON
- 
                        
   REGIUNE / TARA: VALUL LUI TRAIAN MICROZONA TIGANCA / REPUBLICA MOLDOVA REGIUNE / TARA: VALUL LUI TRAIAN MICROZONA TIGANCA / REPUBLICA MOLDOVA
 SOIUL: RARA NEAGRA + SAPERAVI
 Vinul Surori provine de la doua soiuri autohtone importante rosii: Saperavi si Rara Neagra. Gustul lor se imbina ca strangerea de mana a doua surori, pentru a crea un vin unic si elegant. Strugurii sunt culesi manual, odata ajunsi la maturitatea fenolica, fiind apoi selectati cu atentie pe mesele de sortare. Mustul fermenteaza 15-18 zile la temperatura de 12°C. O perioada de 25 zile a stat pe depozit de drojdii fine, timp in care s-au efectuat doua batonnage-uri.
 ASPECT: Roz somon.
 MIROS: Buchetul este proaspat si etaleaza note de grepfrut, capsune, fragi si cirese galbene.
 GUST: Arome bogate de fructe rosii invaluite in accente citrice, care merg pana in postgust.
 TEMPERATURA DE SERVIRE: 10-12°C.
 ASOCIERI CULINARE: Recomandam cu rata in sos de portocale, piept de pui cu visine si piper negru, paste, fructe de mare, peste sau branzeturi.48,68 RON
- 
                        
   PRODUCATOR: AVINCIS PRODUCATOR: AVINCIS
 REGIUNE: DRAGASANI
 SOI STRUGURE: ROSÉ - CABERNET SAUVIGNON
 Este un vin cu gust proaspat si racoritor , cu o culoare asemanatoare cu cea a cojii de ceapa, deschis, cu reflexii portocalii si un buchet cu arome de grepfruit si zmeura.
 Va sugeram sa il serviti foarte rece, la 7˚C, alaturi de aperitive reci. Acompaniaza foarte bine salatele proaspete de sezon, pestele la gratar sau puiul in sos dulce-picant.28,80 RON Începând cu: 27,07 RON
- 
                        
   VIN: DAVINO FAURAR ROSE DE CEPTURA VIN: DAVINO FAURAR ROSE DE CEPTURA
 PRODUCATOR / PODGORIE: UNICOM PRODUCTION
 REGIUNE / TARA: D.O.C. DEALU MARE / CEPTURA / ROMANIA
 SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON, MERLOT
 CULOARE: roz-somon intens
 NAS: note florale acompaniate de arome fructate (capsuni, zmeura, fragi)
 GUST: plin, echilibrat, aciditate buna
 POSTGUST: placut, tuse de fructe confiate27,49 RON Începând cu: 25,84 RON
- 
                        
   Livia, un nume puternic ce adună puterea celei mai cunoscute ginte romane ce a dăinuit de-a lungul îndelungatei tradiții latine. Livia, un nume puternic ce adună puterea celei mai cunoscute ginte romane ce a dăinuit de-a lungul îndelungatei tradiții latine.
 Sub un astfel de caracter deosebit care recunoaște valorile adevărate, vinurile gamei Livia sunt o plăcere excepțională pentru cei care caută unicitatea și rafinamentul. Inspirate de noblețea numelui latin, vinurile Livia sunt seci sau demiseci, puternice și rafinate, din soiurile cele mai bune.
 Aceste vinuri combină tradiția locurilor vrâncene cu metodele moderne de vinificație pentru a crea gusturi subtile și armonioase. Sunt vinuri cu caracter, puternice, cu fructuozitate și unicat – cum este strălucitoarea Sarbă.
 Se remarca in primul rand prin culoarea sa superba. La degustare imbie cu arome intense si proaspete de macese si citrice, cu note degustative de migdale si vanilie. Acest vin demisec este pe deplin un vin cu prestanta si fructuozitate.21,60 RON
 
                     
                                    