Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Grilă Listă
Filtru
  1. AVINCIS - MERLOT
    PRODUCATOR / PODGORIE: AVINCIS VINURI

    Recolta si vinificatie:
    Recoltarea se face manual, in ladite de 18 kg, pentru ca strugurii sa ramana cat mai intacti posibil. Culegatorii nostri aleg numai strugurii buni si sanatosi. Urmarirea maturarii strugurilor si a dezvoltarii aromei are loc in mod regulat, pentru a se identifica data ideala de recoltare. Strugurii sunt sortati pentru a doua oara pe banda transportoare pentru a ne
    asigura ca au fost culesi numai cei copti si sanatosi. Pentru 90% dintre struguri, ciorchinii sunt indepartati inainte de fermentare la temperatura controlata in cisterne de inox. In timpul perioadei de fermentare temperaturile sunt controlate permanent. 40% din volumul total de vin este maturat in butoaie de stejar (40% pentru
    cel nou) timp de 12 luni, restul vinului fiind pastrat in cisterne de inox.

    Degustare:
    Culoarea acestui vin este violet-rosu inchis cu reflectii de rubin.
    Acest vin prezinta un buchet expresiv de zmeura, prune si o nota de ciocolată neagra.
    Gustul acestui Merlot este rotund si consistent cu final elegant si aroma de mure, boabe de cafea si tanini matasosi.

    Recomandari privind servirea:
    A se degusta la 18 °C.
    Se potriveste perfect cu rizoto de ciuperci.
    Va recomandam sa degustati acest vin alaturi de friptura la gratar, tocanita si musaca.
    Concentratie alcoolica : 13%
    Tipul vinului : Sec
  2. AVINCIS - CUVEE ANDREI - CABERNET SAUVIGNON
    PRODUCATOR / PODGORIE: AVINCIS VINURI


    Cabernet Sauvignon este un soi prezent de mult timp pe teritoriul romanesc care a imbratisat cu gratie si eleganta pamantul din Dragasani, luand tot ceea ce este mai bun din sol.

    Recolta si vinificatie:
    Recoltarea se face manual, in ladite de 18 kg, pentru ca strugurii sa ramana cat mai intacti posibil. Culegatorii nostri aleg numai strugurii buni si sanatosi. Urmarirea maturarii strugurilor si a dezvoltarii aromei are loc in mod regulat, pentru a se identifica data ideala de recoltare. Strugurii sunt sortati pentru a doua oara pe banda transportoare pentru a ne asigura ca au fost culesi numai cei copti si sanatosi. Pentru 90% dintre struguri, ciorchinii sunt indepartati inainte de fermentare la temperatura controlata in cisterne de inox. 31% din acest vin este invechit in baricuri de stejar (90% din cel nou) timp de 14 luni restul vinului este pastrat in cisterne de inox.

    Degustare:
    Culoarea acestui Cabernet este rubiniu inchis profund. Acest vin are un buchet predominant de coacaze negre proaspete si o usoara nota de stejar.
    Gustul sau profund de fructe coapte este imbracat intr-o subtila nota de vanilie. Are potential bun de invechire.

    Recomandari privind servirea:
    A se servi la 18°C.
    Acompaniaza foarte bine preparatele din carne de vita, in special friptura.
    Puteti degusta acest vin si alaturi de salam chorizo si sunca afumata.
    Va recomandam sa-l degustaai alaturi de friptura de miel si legume.

    Concentratie alcoolica : 13.5%
    Tipul vinului : Sec
  3. La Bastide Saint Dominique - Cotes du Rhone blanc 2013 - 0.75L, Alc: 13.5% La Bastide Saint Dominique - Cotes du Rhone blanc 2013 - 0.75L, Alc: 13.5%
    PRODUCATOR / PODGORIE: LA BASTIDE SAINT DOMINIQUE
    ANUL DE RECOLTA: 2013
    REGIUNE / TARA: A.O.C. COTES DU RHONE / VALLEE DU RHONE / FRANTA
    SOIUL / SOIURILE: VIOGNIER / GRENACHE BLANC / CLAIRETTE
    VOL. ALC.: 14%

    VIN ALB SEC.

    ASPECT: Are o culoare de un galben pai cu inflexiuni aurii.

    MIROS: Imbietor, intens vegetal, de brocoli si ardei gras verde, fructat, distinct de o caracteristica de citrice, distinct de fructul pasiunii si o aroma subtila de nucsoara.

    GUST: Molatec si untos, de o acididate medie, un vin placut cu note vegetale si fructate (mere golden, ananas)completate de o nuanta de mineralitate.

    ASOCIERE CULINARA: Un adevarat 'prieten' pentru pentru rulouri de carne de porc sau pui umplute cu legume, terina de legume, tocanita de pipote si inimi, placinta de praz si sparanghel, muschiulet de porc in vin alb cu fenicul si rozmarin, ratatouille si platouri de branzeturi tari si semitari. Perfect langa paste cu sos alb si Champignon.

    TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Nu se recomanda decantarea)
    28,47 RON
  4. VINUL CAVALERULUI

    PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
    REGIUNE / TARA: COLINELE DOBROGEI / ROMANIA
    SOIUL: CABERNET SAUVIGNON

    Vinul Cavalerului Cabernet Sauvignon, obtinut din struguri selectionati si culesi manual, a fost partial baricat timp de 12 luni, pentru a obtine echilibrul corect intre aromele intense de fructe rosii si taninii puternici. Rezultatul este un vin proaspat, fructat, cu aciditate discreta si placuta, ce exprima corect caracteristicile tipice ale acestui soi. Va recomandam sa serviti acest vin la o temperatura de 18 ⁰C, in compania unor preparate din carne rosie cu sos, vanat sau branzeturi.

    Miros: nas proaspat si fructat; visine, coacaza rosie, vanilie

    Gust: fructe rosii, coacaze, afine; aciditate placuta si tanini eleganti

    Cu ce meniu se serveste: preparate pe baza de carne, cu sosuri, branzeturi

    Temperatura de servire: 18⁰C
    28,88 RON
  5. Gitana - Classico - Merlot 2013 - 0.75L, Alc: 14% Gitana - Classico - Merlot 2013 - 0.75L, Alc: 14%
    REGIUNE / TARA: VALUL LUI TRAIAN / REPUBLICA MOLDOVA
    SOIUL: MERLOT
    VOL. ALC.: 12.5%

    Macerarea pe boștină și fermentaţia durează aproximativ 20 de zile în căzi din lemn de stejar, după care vinul trece prin fermentarea malolactică în butoaie de lemn. Fermentarea este realizată doar cu ajutorul drojdiilor indigene. Maturarea de aproximativ 2 ani are loc în butoaie de stejar din Krasnodar, în condiții controlate de umiditate și temperatură, optime înnobilării vinului.

    Vizual: limpede, roşu rubiniu închis, strălucitor cu reflexii purpurii.
    Olfactiv: intens, impresionant prin aromele complexe de fructe de pădure (cireșe, mure și afine).
    Gustativ: consistent, echilibrat, cu taninuri catifelate, nuanţe de prune uscate și ciocolată amară, cu post-gust prelung, delicat.
    Recomandari culinare: Acompaniază cu succes carnea la grătar, carnea roșie, carnea de curcan sau cea de rață.
    Temperatura recomandata de consum: 16-18 ° C
  6. PRODUCATOR: LACERTA WINERY
    REGIUNE: DEALU MARE
    SOI STRUGURE: CHARDONNAY

    Vin cu aroma usor florala si nuante de citrice, banane si barrique fin. In gust impresia de pepene galben si ananas echilibreaza in mod fericit vanilia provenita in urma maturarii in vas de stejar.

    Temperatura optima de consum: 8-10 °C

    Recomandat cu:

    Pui si peste la gratar, fructe de mare, carne alba, branzeturi
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Grilă Listă