Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. An productie: 2013 Eliminare
  2. Culoare: Vin rosu Eliminare
  3. Tip strugure: Sangiovese Eliminare
  • Banfi - Brunello di Montalcino rosso 2013 - 0.75L, Alc: 13.5%

    Banfi a luat naștere în 1978 la inițiativa fraților italieni americani John și Harry Mariani. La scurt timp, cei doi au achiziționat și vinaria Piedmont, fondată în 1860, astăzi cunoscută sub numele de Banfi Piemonte. Domeniul Banfi este situat la confluența râurilor Orcia și Ombrone, în partea de sud a orașului Montalcino, pe 2873 de hectare, unde soiurile Sangiovese și Moscadello împart terenul cu plantațiile de maslini, grâu, pruni, trufe și zonă impădurită.


    ASPECT: Soiul de struguri Sangiovese oferă acestui vin un ton de roșu puternic, granat, cu reflexii purpurii.

    MIROS: Brunello di Montalcino are un parfum seducător de condimente, fructe de pădure și vegetale, ce inspiră o călătorie de inițiere în tainele vinului italian.

    GUST: În ceea ce privește gustul acestui vin, la o degustare în tihnă ni se dezvăluie detaliile din spatele parfumului. Licoarea este fructată mulțumită smochinelor, murelor, nucilor prăjite și cireșelor negre, îmbrățișate armonios cu vanilie, coriandru, nucșoară și lemn dulce.

    TEMPERATURA DE SERVIRE: 18-20 ºC.

    ASOCIERE CULINARA: Un vin roșu și robust de pe plaiurile italiene este potrivit alături de preparate cu vânat / carne roșie și brânzeturi maturate.
  • Banfi - Poggio alle Mura Brunello di Montalcino rosso 2013 - 0.75L, Alc: 13.5%

    Culturile de viță de vie din Montalcino sunt rezultatul a peste zece ani de cercetare în scopul obținerii unor culturi stabile din soiul Sangiovese pentru Brunello di Montalcino. Fermentația alcoolică are loc la temperatură controlată (27-29°C), în rezervoare hybrid construite din oțel inoxidabil și lemn. Aproximativ 70% din vin este maturat timp de doi ani în butoaie franțuzești de tip barrique, confecționate din stejar, conform cerințelor Banfi. Restul de 30% din vin este maturat în butoaie din stejar, venite din Slavonia (Croația). Înainte de a ne bucura de vinul italian, licoarea mai este lăsată la maturat, în sticlă, alte 12 luni.


    ASPECT: Asemenea fratelui său de Sangiovese, Brunello di Montalcino - Poggio alle Mura, este un vin roșu, impresionant prin opacitate și textură uniformă, după o scurtă aerare.

    MIROS: Maeștrii vinăriei Montalcino au ales un buchet atipic pentru această generație. Cu efort considerabil, maturarea a lăsat în fiecare sticlă, un exercițiu al imaginației, ce ne poartă în locul de naștere al vinului, odată cu mireasma fructelor alese cu inspirație.

    GUST: Gustul ne dezvăluie misterul pornit de parfumul bogat: fructe (cireșe negre, mure confiate), condimente, tutun și ierburi la grătar. Aciditatea este potrivită cât să asigure o evoluție liniștită a vinului atunci când doriți să vă bucurați de el și cu altă ocazie.

    TEMPERATURA DE SERVIRE: 16-18 ºC.

    ASOCIERE CULINARA: Un vin complex cere o masă complexă și bogată. Vinul Sangiovese si aromele sale se potrivesc ușor cu carnea roșie, care de vânat (porc mistreț) și brânză de capră.
Grilă Listă