Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
Crama Ratesti - Feteasca Neagra 2015 - 0.75L, Alc: 13.3%
A fost învechit în butoaie de stejar timp de 12 luni.
NOTE DE DEGUSTARE: Culoare roșu rubiniu, aromă de fructe de pădure cu iz de prună uscată, fin, elegant condimentat.
RECOMANDARI DE SERVIRE: Se asociază cu carne roșie cu textură fină.
TEMPERATURA DE SERVIRE: A se servi la 12º-14ºC.41,80 RON -
Chateau de Berne - Emotion vin rose 2018 - 0.75L, Alc: 12.5%
Cei care preferă vinurile rosé vor îndrăgi cu siguranţă caracterul vibrant al sortimentului, pe care îl putem anticipa la prima vedere datorită ambalajului cu design aproape hipnotizant. Creat dintr-un amestec de struguri Cinsault 60% şi Grenache Noir 40%, acest rosé franţuzesc expresiv cucereşte de la prima degustare cu buchetul său proaspăt, armonios şi bine echilibrat. Servit ca aperitiv, sortimentul Emotion Rosé de Provence este ideal pentru vară, însă se potriveşte foarte bine şi cu friptură la grătar sau salate de sezon. Temperatura ideală de servire este de 8 - 10°C. Se consumă imediat.
Notele degustării:
Culoare: Roz pal.
Miros: Un buchet predominant fructat, unde se remarcă note bogate de fructe de pădure.
Gust: Arome bogate şi captivante de fragi, zmeură şi căpşune proaspăt culese.48,79 RON -
Crama Ratesti - Feteasca Regala 2015 - 0.75L, Alc: 11.7%
Un vin alb, sec, elegant, cu miros placut de fructe tropicale (ananas, mango, papaya). Gust savuros, proaspat, ce aminteste de merele Golden si piersici. O Feteasca Regala dintr-o vie tanara de numai patru ani.
Asociere culinara: Cu legume si branzeturi proaspete, cu peste sau pui.
Temperatura de servire: 8-10°C.19,81 RON -
Averesti - Nativ - Busuioaca vin rose demidulce 2018 - 0.75L, Alc: 12%
Sunt locuri in Romania unde frumosul, romanticul și tradiția se întrepătrund, dând naștere unui veritabil izvor de emoții și trăiri. Domeniile Averești este unul dintre acestea, este zona in care se transpune povestea vinului în realitate. In fiecare pahar de vin Domeniile Averești, este o nota a pasiunii, condimentata de noi provocări și noi descoperiri, o frumoasa poveste de dragoste.
Aspect: Culoare de roz pal.
Miros: Proaspat si intens cu note de busuioc si trandafiri, completate de note citrice de grapefruit.
Gust: Dulce cu o usoara tenta de acrisor, alcoolul bine integrat si aciditate medie, imbina aromele florare cu aroma imbietoare de busuioc, lasand aromele de citrice si usoare arome de capsuna sa apara in post gustul lung.
Asociere culinara: Bun de asortat cu mancaruri dulci-acrisoare si deserturi: torturi, checuri, prajituri.
Temperatura de servire: 8-10°C.38,50 RON -
Feudo di Santa Croce - Bianco di Puglia 2015 - 0.75L, Alc: 12%
In 1960 a fost infiintata crama Tinazzi condusa atunci de catre Eugenio Tinazzi, care, prin devotamentul si pasiunea sa pentru vinuri a adus pe piata vinuri de calitate superioara. In prezent, Giorgio si Francesca Tinazzi se afla la conducere pastrand traditia familiei de a produce vinuri recunoscute si vandute in peste 30 de tari.
ASPECT: Galben pai.
MIROS: Fructat, se regasesc notele specific soiului Malvasia de piersica si notele florale.
GUST: Aroma de piersica predomina la inceput, fiind urmata de subtile arome de piper lasand in post gustul persistent sa se regaseasca aromele de caisa.
ASOCIERE CULINARA: Se preteaza a fi consumat ca atare sau in asociere cu peste sau carne alba.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 8°C.29,75 RON -
Balla Geza - Stone Wine - Furmint 2017 - 0.75L, Alc: 13%
ASPECT: Galben auriu.
MIROS: Notele fructate de pere coapte si caise sunt completate perfect de cele de ceai de tei.
GUST: Mineralitatea terroir-ului este bine evidentiata prin aciditatea acestui vin, completata de aromele de caise si pere coapte, lasand ca post gustul sa fie lung fructat.
ASOCIERE CULINARA: Se recomanda a fi servit cu preparate din carne de rata si curcan sau branzeturi tari.60,21 RON Începând cu: 59,06 RON -
D. Vladoi - Dinastia Basarabi - Shiraz 2015 - 0.75L, Alc: 12.9%
Shirazul de la Domeniul Vlădoi se remarcă prin tipicitatea de soi completată de specificul exuberant și unic al terroirului Dobrogean.Cu o culoare plăcută, roșie-rubinie, vinul se remarcă prin aroma vegetală, proaspătă, cu note condimentate, de piper alb și fructate, de zmeură coaptă și de coacăze roșii. Gustul este sec, suplu, echilibrat și se termină cu o persistenta medie.Este partenerul perfect pentru preparate la grătar, pentru o tigaie picantă, sau pentru carnea de berbecuț, condimentată și pregătită după rețetele Dobrogene.
Temperatura de servire: 14-16ᵒC.51,05 RON Începând cu: 47,99 RON -
Lechburg - Pinot Noir rosu 2017 - 0.75L, Alc: 14%
Culesul si selectia strugurilor este riguros executata manual. Desciorchinarea delicata a ciorchinilor intregi, presarea usoara si deburbarea prin sedimentare naturala. Fermentarea este lenta in bazine de beton cu temperatura controlata. Maturare de 5-7 luni pe drojdiile fine in cisterne de beton si aplicare periodica a batonajului.
CULOARE: Rosu puternic rubiniu.
MIROS: Coacaze negre, fragute de padure si aroma de tamaie.
GUST: Vin catifelat cu tanini moi si cu aciditate hotarata, dar catifelata.
ASOCIERE CULINARA: Se imbina perfect cu mezeluri crud-uscate si carnaciori sau cu carne rosie la gratar.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 10-12 °C.49,51 RON -
Lechburg - Chardonnay alb 2017 - 0.75L, Alc: 13.5%
Chardonnay este un soi alb, international, cultivat in toate arealele viticole ale lumii. In zilele noastre se produc mari cantitati de vin din acest soi si in cele mai indepartate locuri ale lumii.
Ampla varietate de componente aromatice reiese in mod diferit in funcție de terenul si clima unde este cultivat.
CULOARE: Galben pai cu reflexe vezui.
AROMA: Intensa de fructe coapte printre care castiga ananasul si banana.
GUST: Vin structurat de mare eleganta, catifelat si cu final foarte sapid, mineral.
ASOCIERE CULINARA: Recomandat alaturi de branza maturata, paste umplute (ravioli), carnuri albe si friptura.
TEMPERATURA DE SERVIRE: Recomandam o servire de 10-12 °C.41,80 RON -
Lechburg - Feteasca Regala 2018 - 0.75L, Alc: 13%
Feteasca Regala este un soi alb, autohton romanesc, identificat in regiunea Transilvaniei si se crede ca ar fi rezultat al hibridarii naturale intre feteasca alba si grasa de cotnari. Este un soi semiterpenic, care produce vinuri albe de o culoare galben verzuie care trece de la galben pai la galben auriu dupa o perioda de maturare, fructat si cu mari nivele de aciditate ce confera o placuta prospetime si finete vinurilor.
CULOARE: Galben cu reflexii vezui.
AROMA: Florala, cedru, fan din flori.
GUST: Vin racoritor, de corp mediu, caracterizat prin aciditate vioaie si placuta.
ASOCIERE CULINARA: Recomandat alaturi de aperitiv.
TEMPERATURA DE SERVIRE: Recomandam o servire de 10-12 °C.38,50 RON -
Lechburg - Pinot Grigio 2017 - 0.75L, Alc: 14%
Pinot Gris este probabil o mutatie genetica a Pinot Noirului. Apartine soiurilor internationale desi este de origine franceza si este raspandit in toata lumea. Culoarea lui este cuprata, de multe ori este vinificat in alb, dar vinificat in contact cu bostina. Imprumuta o culore naturala roz portocalie.
CULOARE: Galben intens cu reflexii cuprate.
MIROS: Parfum de fructe coapte, pere Williams, pepene galben.
GUST: Este un vin amplu, structurat, cu un gust persistent de fructe.
ASOCIERE CULINARA: Se insoteste perfect cu mancarea de mare, incepand de la aperitive, trecand la peste prajit si felul doi de peste.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 10-12 °C.39,85 RON -
Lechburg - Gewurztraminer alb 2017 - 0.75L, Alc: 14.5%
CULOARE: Galben pai cu reflexii aurii.
MIROS: Scortisoara, trandafir, cuisoare, coaja de portocala.
GUST: Este un vin corpolent, amplu cu un placut gust persistent de mirodenii.
ASOCIERE CULINARA: Peste, crustacee, bucătărie asiatica, branzeturi de capra, pui cu curry, strudel cu mere.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 10-12 °C.42,90 RON -
LacertA - Cabernet Sauvignon Reserva 2014 - 0.75L, Alc: 14.3%
Strugurii sunt culesi manual, in ladite, fiind apoi selectati cu atentie pe masa de sortare. Are loc macerarea prefermentativa, la o temperatura de 8-100°C, 2-3 zile. Dupa terminarea fermentatiei alcoolice se face fermentarea malolactica, inoculata. Vinul este invechit 12 luni in butoaie de stejar roman, rusesc si american la prima, a doua sau a treia utilizare.
ASPECT: Rosu intens.
MIROS: Buchet complex de coacaze si mure.
GUST: Taninurile bine integrate ii confera un gust moale, dar intens, cu tutun, ciocolata neagra si vanilie. Postgustul este lung cu arome care evolueaza.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 17-19°C
ASOCIERE CULINARA: Poate fi servit alaturi de burger, preparate din vita sau produse pe gratar.86,90 RON Începând cu: 81,70 RON -
Gitana - Surori Magnum 2017- 1.5L, Alc: 13.5%
REGIUNE / TARA: VALUL LUI TRAIAN MICROZONA TIGANCA / REPUBLICA MOLDOVA
SOIUL: RARA NEAGRA + SAPERAVI
Vinul Surori provine de la doua soiuri autohtone importante rosii: Saperavi si Rara Neagra. Gustul lor se imbina ca strangerea de mana a doua surori, pentru a crea un vin unic si elegant. Strugurii sunt culesi manual, odata ajunsi la maturitatea fenolica, fiind apoi selectati cu atentie pe mesele de sortare. Mustul fermenteaza 15-18 zile la temperatura de 12°C. O perioada de 25 zile a stat pe depozit de drojdii fine, timp in care s-au efectuat doua batonnage-uri.
ASPECT: Roz somon.
MIROS: Buchetul este proaspat si etaleaza note de grepfrut, capsune, fragi si cirese galbene.
GUST: Arome bogate de fructe rosii invaluite in accente citrice, care merg pana in postgust.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 10-12°C.
ASOCIERI CULINARE: Recomandam cu rata in sos de portocale, piept de pui cu visine si piper negru, paste, fructe de mare, peste sau branzeturi.102,08 RON Începând cu: 95,96 RON