Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Grilă Listă
Filtru
  • D. Bogdan - Primordial - Rose 2015 - 0.75L, Alc: 13%

    Delicateţea si prospeţimea Rose-ului nostru s-a obţinut prin alăturarea soiurilor Pinot Noir, Shiraz şi Merlot. Culoarea roz-somon ne îmbie să degustăm un Rose parfumat, alături de preparatele favorite sau, chiar, înainte de masa cu prietenii dragi.
    Aromele puternice de căpşuni fragede, petale de trandafir şi cireşe albe se contopesc plenar cu cele de lime şi pomello. Primordial Rose vine cu un debut plin de prospeţime, pentru ca mai apoi să se aşeze într-o împletire de note joviale de citrice şi de fructe din familia Rozaceelor.
    Primordial Rose se poate asocia cu orice preparat culinar, mai puţin cu deserturi
  • Crama Garboiu - Bacanta - Rose barrique 2017 - 0.75L, Alc: 13%

    Asemenea mitologiei antice, “Bacanta” reuseste sa isi insuseasca misterul si opulenta gustului bine definit, intr-o formula demna de originea numelui sau. Prin aspect, aroma si textura acest vin readuce in prim plan esenta mitului.

    Acest Chardonnay Barrique elegant prezinta o aroma complexa si intensa de piersica si fructe exotice cu tuse de vanilie, unt si caramel. Cu o textura onctuoasa datorata maturarii in baricuri frantuzestisi echilibrat de o aciditate ridicata, acest vin incanta printr-un post gust foarte lung.
  • Serve - Terra Romana - Rose 2017 - 0.375L, Alc: 13.5%

    PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
    REGIUNE / TARA: DEALURILE MUNTENIEI / ROMANIA
    SOIUL / SOIURILE: FETEASCA NEAGRA / MERLOT

    Roze-ul Terra Romana este mai mult decât un roze de vară; an după an, începând cu 1996 când elabora primele rozeuri seci din România alături de Guy de POIX, Aurel Rotărescu face apel la experienţa lui pentru definirea acestui asamblaj complex care să poată satisface cele mai exigente și rafinate gusturi.
    Pentru Terra Romana Rose 2015 au fost din nou alese soiurile Feteasca Neagră și Merlot, de pe colinele din împrejurimile Cepturei. Seceta din perioada verii a făcut ca acest roze de culoarea somonului sa fie o adevarată infuzie de arome: intens dar echilibrat, cu un nas complex și delicat ce aminteşte de caprifoi și trandafir, Terra Romana Rose 2015 surprinde prin prospeţime și gustul catifelat şi persistent de fructe exotice, pomelo şi caisă pârguită.

    Miros: trandafir, caprifoi, piersică albă
    Gust: fructe exotice, pomelo, caisă pârguită, echilibrat și persistent
    Cu ce meniu se serveşte: mezeluri uscate, carne albă, fructe de mare, brânzeturi proaspete, uşoare sau ca aperitiv
    Temperatura de servire: 13⁰C
  • Davino - Iacob rose 2015 - 0,75L, Alc: 14.3%

    VIN: DAVINO IACOB ROSE
    PRODUCATOR / PODGORIE: UNICOM PRODUCTION
    REGIUNE / TARA: D.O.C. DEALU MARE / CEPTURA / ROMANIA
    SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON, MERLOT

    Se produce prin vinificarea in alb a strugurilor rosii din soiurile Merlot si Cabernet Sauvignon.Este un vin proaspat si echilibrat, predomina arome de fructe de padure bine coapte.
  • Avincis - Domnul de roua rose 2017 - 0.75L, Alc: 13% Avincis - Domnul de roua rose 2017 - 0.75L, Alc: 13%

    Avincis - Domnul de roua rose 2017 - 0.75L, Alc: 13%

    Domnul de Roua spune povestea prinţului calator prin viile Dragasanilor, un îndragostit topit de razele soarelui in roua diminetii. Strugurii dezmierdati de stropii de roua au dat nastere vinului iubirii.

    Acest cupaj este format din soiurile 60% Pinot Noir şi 40% Merlot.

    Culoarea acestui vin este roz-somon luminos. Acest vin dezvaluie arome de capsuni si cirese proaspete.. Gustul sau este unul viu, cu aciditate intepatoare si arome delicate.
    Acest vin este proaspat si usor de baut.!

    A se servi rece la aproximativ 7˚C, alaturi de branza de capra , salate de sezon si peste la gratar.


    Tipul vinului: Sec
    22,00 RON
  • Vinarte - Castel Starmina, Rose 2017 - 0.75 L, Alc: 12.5%

    NOTE DE DEGUSTARE:

    Vizual: Este un vin de o culoare roz intens si reflexii aramii,limpede stralucitor.
    Olfactiv:Cu arome de fructe de padure bine coapte, capsuni, cirese, nuante de condimente,profund,intens.
    Gustativ: Este un vin sec, savuros,plin, uşor acid, cu un final si post gust intens.

    RECOMANDARI DE SERVIRE:temperatura optima de consum este de 12 oC.
    Se poate servi la fructe de mare,ton rosu,somon, crustacee mari,salate cu fructe de mare,mezeluri proaspete.
    19,96 RON
  • Crama Oprisor - Maiastru Rose 2017 - 0.75L, Alc: 13.5%

    Plecând de la nevoia omului modern de a găsi repere de conştiinţă şi spiritualitate în mitologia tradiţională, am creat MĂIASTRU, o gamă de vinuri solare, vinificate într-un stil proaspăt şi atrăgător.Măiastra, pasărea redată pe etichetele acestei game de vinuri, este înzestrată în legendele populare româneşti cu forţe magice inepuizabile. Măiastra exprimă esenţa zborului, simbolizând ascensiunea către spiritualitate şi transcendenţă, tendinţa către ideal, către înălţare. În aceeaşi manieră, vinul poate juca rolul de tămăduitor spiritual, fiind un liant între abstract şi concret.Vinurile propuse de noi în gama MĂIASTRU au o anumită personalitate, caracterizată printr-o textură catifelată deosebită, o intensitate aromatică neobişnuită şi o mineralitate aparte. Un stil de vinificaţie contemporan concentrat pe tipicitatea soiului şi structura vinurilor, susţinut de o aciditate distinsă. O alternativă elegantă şi reconfortantă, ce face vinurile ideale pentru orice ocazie, de la picnicurile la iarbă verde la serile de iarnă, petrecute lângă foc.

    Soi/Cupaj: Pinot Noir 65% ; Merlot 35%
    DOC/IG/altele: Vin Romanesc
    Areal: Romania

    Organoleptic: Un „nas” ameţitor de fragi, căpşuni bine coapte, petale uscate de trandafir, cireşe galbene şi muşcate. Cu o aciditate apropiată de cea a vinului alb, Rose-ul MĂIASTRU este „o licoare” pentru sete, dar şi pentru poftă, e perfect asortat serilor galante, dar şi întâlnirilor amicale.Este, poate, cel mai prietenos şi mai accesibil vin din gamă, vorbind pe limba oricărui degustător. Şi la propriu, şi la figurat.
    Servire: In asociere cu preparate din somon sau curcan.
  • Mosia Tohani - Siel rose 2018 - 0.75L, Alc: 13%

    REGIUNE / TARA: DEALUL MARE / ROMANIA
    SOIUL / SOIURILE: FETEASCA NEAGRA, CABERNET SAUVIGNON, MERLOT, SHIRAZ, PINOT NOIR, BUSUIOACA DE BOHOTIN
    VOL. ALC.: 13%

    Strugurii sunt recoltati manual in ladite de 15kg si ulterior sortati. Macerarea a avut loc la temperatura controlata. Ulterior, fermentarea alcoolica la temperatura joasa pentru a pastra aromele primare este urmata de limpezire. Pastrare in vase de inox pentru limpezirea naturala.

    ASPECT: Rose sec si aromat, definit de stilul de “lume noua” utilizat in vinificare. Culoare vie si stralucitoare.
    MIROS: Prospetimea este caracteristica principala, unde zmeura si ciresele domina olfactul. Flori de maces si petale de trandafir.
    GUST: In gust, aromaticitatea, plaseaza SIEL iin zona fructelor exotice si a florilor de vara. Delicat dar proaspat si tonic, se dezvolta progresiv in gura, urmarind parca o linie bine trasata de oenolog, ce conduce degustatorul spre aromele primare ale vinului.
    ASOCIERE CULINARA: Recomandat alaturi de preparate usoare, din carne alba sau fructe de mare, salate cu sosuri albe sau deserturi cu fructe rosii de padure.
    TEMP. DE SERVIRE: Recomandam o temperatura de servire de 6-8 °C.
  • Crama Ratesti - Rose demisec 2017 - 0.75L, Alc: 12.6%

    Strugurii pentru acest vin s-au cules între 10-15 septembrie, la o acumulare de zahăr de 220-230g/l. Fermentația mustului de Pinot Noir și Merlot s-a făcut în tancuri de inox, după o scurtă macerare de 3 ore.

    NOTE DE DEGUSTARE: Note parfumate de căpșuni și zmeură, intens, luminos cu o efervescență delicată. Un vin versatil, cu arome de fructe roșii caramelizate.
    RECOMANDARI DE SERVIRE: Se poate servi în diverse asocieri culinare,
    TEMPERATURA DE SERVIRE: A se servi la 6º-18ºC.
    28,60 RON
  • Chateau de Berne - Emotion vin rose 2018 - 0.75L, Alc: 12.5%

    Cei care preferă vinurile rosé vor îndrăgi cu siguranţă caracterul vibrant al sortimentului, pe care îl putem anticipa la prima vedere datorită ambalajului cu design aproape hipnotizant. Creat dintr-un amestec de struguri Cinsault 60% şi Grenache Noir 40%, acest rosé franţuzesc expresiv cucereşte de la prima degustare cu buchetul său proaspăt, armonios şi bine echilibrat. Servit ca aperitiv, sortimentul Emotion Rosé de Provence este ideal pentru vară, însă se potriveşte foarte bine şi cu friptură la grătar sau salate de sezon. Temperatura ideală de servire este de 8 - 10°C. Se consumă imediat.

    Notele degustării:

    Culoare: Roz pal.
    Miros: Un buchet predominant fructat, unde se remarcă note bogate de fructe de pădure.
    Gust: Arome bogate şi captivante de fragi, zmeură şi căpşune proaspăt culese.
    48,79 RON
  • Gitana - Surori Magnum 2017- 1.5L, Alc: 13.5% Gitana - Surori Magnum 2017- 1.5L, Alc: 13.5%

    Gitana - Surori Magnum 2017- 1.5L, Alc: 13.5%

    REGIUNE / TARA: VALUL LUI TRAIAN MICROZONA TIGANCA / REPUBLICA MOLDOVA
    SOIUL: RARA NEAGRA + SAPERAVI

    Vinul Surori provine de la doua soiuri autohtone importante rosii: Saperavi si Rara Neagra. Gustul lor se imbina ca strangerea de mana a doua surori, pentru a crea un vin unic si elegant. Strugurii sunt culesi manual, odata ajunsi la maturitatea fenolica, fiind apoi selectati cu atentie pe mesele de sortare. Mustul fermenteaza 15-18 zile la temperatura de 12°C. O perioada de 25 zile a stat pe depozit de drojdii fine, timp in care s-au efectuat doua batonnage-uri.


    ASPECT: Roz somon.
    MIROS: Buchetul este proaspat si etaleaza note de grepfrut, capsune, fragi si cirese galbene.
    GUST: Arome bogate de fructe rosii invaluite in accente citrice, care merg pana in postgust.
    TEMPERATURA DE SERVIRE: 10-12°C.
    ASOCIERI CULINARE: Recomandam cu rata in sos de portocale, piept de pui cu visine si piper negru, paste, fructe de mare, peste sau branzeturi.
  • Purcari - Rose de Purcari 2018 - 0.75L, Alc: 13% Purcari - Rose de Purcari 2018 - 0.75L, Alc: 13%

    Purcari - Rose de Purcari 2018 - 0.75L, Alc: 13%

    Fondat in 1827 Chateau Purcari reprezinta unul dintre cele mai valoroase si renumite domenii ale Europei de Est. Vinurile noastre au fost servite la Curtile Regale din Europa de peste 150 de ani. Prima sa medalie de Aur a fost acordata in 1878 la Expozitia Mondiala de la Paris, cand expertii francezi au fost profund impresionati de aroma bogata si culoarea intensa a lui Negru de Purcari, care a depasit chiar vinurile Bordeaux. De-a lungul timpului, vinurile Purcari au castigat peste 300 de medalii si distinctii la cele mai prestigioase concursuri internationale ca Decanter, Concours Mondial de Bruxelles, Challenge International du Vin, precum si recunoasterea Casei Regale a Marii Britanii.

    Rose de Purcari este un spectacol al finetii, ca o zi de primavara intr-o livada de caisi infloriti.

    ASPECT: Roz-delicat.
    MIROS: Parfum proaspat si captivant, care combina delicat aroma fructelor de livada cu cea a fructelor de padure si cu cea a fructelor exotice.
    GUST: Gustul suav are note de caise, piersici si coacaze, ce trec lent in postgustul prelungit cu nuante de fructe de padure.
    TEMPERATURA DE SERVIRE: 10-12 °C.
    ASOCIERE CULINARA: Rose de Purcari este un aperitiv excelent, dar se potriveste foarte bine si alaturi de preparate usoare cu specific mediteranean, branzeturi aromate sau deserturi cu branza.
    37,96 RON
  • Chateau D`Esclans - Whispering Angel cupaj rose Magnum 2018 - 1.5L, Alc: 13% Chateau D`Esclans - Whispering Angel cupaj rose Magnum 2018 - 1.5L, Alc: 13%

    Chateau D`Esclans - Whispering Angel cupaj rose Magnum 2018 - 1.5L, Alc: 13%

    PRODUCATOR / PODGORIE: CHATEAU D’ESCLANS
    ANUL DE RECOLTA: 2017
    REGIUNE / TARA: A.O.C. COTES DE PROVENCE / FRANTA
    SOIUL / SOIURILE: GRENACHE / ROLLE / CINSAULT / SYRAH / MOURVEDRE
    VOL. ALC.: 13.5%

    VIN ROSE SEC, clasic din regiunea Provence, este primul vin al Chateau D’Esclans ce a reusit sa obtina un punctaj de 17/20 de la Matthew Jukes si 16.5/20 de la Steven Spurrier, Medalia de Argint - Decanter World Wine Awards 2013.
    Nascut in Bordeaux, Sacha Lichine si-a inceput cariera in tinerete la Chateau Prieure Lichine (clasificat Quatriemes Crus din 1855), domeniu pe care-l administra deja la varsta de 27 de ani. Momentul de rascruce in cariera-i de vinificator a fost in 2006 cand a achizitionat Chateau D’Esclans, punand astfel umarul la popularizarea rose-urilor de mare valoare din Provence.

    ASPECT: Are o culoare de roz delicat si pal, cu nuante de somon si infletiuni aurii, clasica pentru rose-urile din sudul Frantei.

    MIROS: Placut si proaspat, fructat, evident de fructe rosii, in special de cirese, mure si capsuni salbatice.

    GUST: Catifelat, lejer si totusi intens floral si fructat, accentuat de cirese, grapefruit si capsuni; un vin lejer de mica corpolenta si savuroasa mineralitate. Are o structura buna, o prospetime sustinuta de aciditate, si un gust final remanent lung si placut.

    ASOCIERE CULINARA: De consumat si ca aperitiv, dar si in asociere cu antreuri sau feluri principale pe baza de carne alba, in special peste si fructe de mare; dar 'face fata' cu brio si preparatelor din carne rosie, daca nu sunt extrem de condimentate sau iuti. Un vin versatil care poate fi servit de la amuse-bouche si pana dupa felul principal, cu branzeturi tari si semitari, sau la desert, langa tartine sau salate cu fructe neinsiropate.

    TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Nu se recomanda decantarea)
    229,08 RON
  • Domaine Des Aspras - Les Trois Freres rose 2018 - 0.75L, Alc: 13.5% Domaine Des Aspras - Les Trois Freres rose 2018 - 0.75L, Alc: 13.5%

    Domaine Des Aspras - Les Trois Freres rose 2018 - 0.75L, Alc: 13.5%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2018

    REGIUNE / ȚARĂ: PROVENCE / FRANŢA

    SOIUL / SOIURILE: GRENACHE, CINSAULT & ROLLE

    VOL. ALC.: 13%

    VIN ROSE SEC.


    Les Trois Frere este obținut din strugurii organici, crescuți și recoltati în localitatea Correns, din regiunea Provence, FRANȚA. Acest rosé este unul dintre vinurile mature, ales să fie în centrul atenţiei în fiecare an, pentru a oferi aroma și savoarea unui vin bio, perfect echilibrat.

    ASPECT: În sticlă proprie sau într-un pahar clasic, Les Trois Freres, se prezintă mereu cu un roz plăcut, caracteristic vinului tânăr de primăvară.

    MIROS: Mirosul este mereu o experienţă revelatoare pentru identitatea unui rosé francez. În acest caz, un finisaj din căpșuni, zmeură, mentă și piersici, desăvârșit de note florale, proaspete.

    GUST: Gustul aduce compoziția fructată în prim plan, păstrată cu tandreţe și eleganţă la orice degustare.

    TEMP. DE SERVIRE: 10 - 12 ºC.

    ASOCIERE CULINARĂ: Ideal alături de aperitive spaniole reci sau calde, salate de vară, file la grătar sau peşte alb.
    85,08 RON
  • Chateau D`Esclans - Les Clans rose 2009 - 0.75L, Alc: 14% Chateau D`Esclans - Les Clans rose 2009 - 0.75L, Alc: 14%

    Chateau D`Esclans - Les Clans rose 2009 - 0.75L, Alc: 14%

    .PRODUCATOR / PODGORIE: DOMAINES SACHA LICHINE
    ANUL DE RECOLTA: 2009
    REGIUNE / TARA: A.O.C. COTES DE PROVENCE / FRANTA
    SOIUL / SOIURILE: GRENACHE / ROLLE
    VOL. ALC.: 13.6%

    VIN ROSE SEC.

    ASPECT: Culoare de roz placut cu nuanta de coaja de piersica supracoapta.

    MIROS: proaspat, seducator de fructe rosii completat de note florale, imbietor si subtil deaccente minerale.

    GUST: Elegant si echilibrat, un vin armonios de o corpolenta medie, proaspat si fructat, mineral si cu un gust final remanent, prelung si delicat citric (pomelo. grapefruit rosu).

    ASOCIERE CULINARA: Ca aperitiv langa amuse bouche din mezeluri fine din carne de porc, vita sau curcan (jambon, Mortadella, salam de Sibiu, carnati de vara, ceafa afumata, bacon de curcan) sau branzeturi proaspete de oaie si capra, din legume crude servite langa sosuri albe, usoare si nu foarte condimentate, si de asemenea langa antreuri si salate mediteraneene pe baza de peste si fructe de mare. Este perfent langa preparate din file de peste oceanic, garnisit cu legume pregatite la Wok, crude in mijloc (brocoli, ardei gras verde, asparagus, conopida, morcovi).

    TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Nu se recomanda decantarea)
    238,00 RON
  • Corcova - Rose 2017 - 0.75L, Alc: 13.5%

    Spectaculosul rose de Corcova este obținut din combinația soiurilor Merlot și Cabernet Sauvignon, are concentrația alcoolică de 13,5% și culoarea roz pal, între nuanțele somon și zmeură. Aromele sale proaspete și ușoare, cu note de citrice, piersică și pară, sunt completate de un gust plin, uleios, cu o încheiere fructata. Se recomandă servirea la cca. 12 grade Celsius, în asociere cu aperitive și cărnuri la grătar.
    39,60 RON
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Grilă Listă