Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putineMomentan Cumpărați după:
- Ţara de Origine: Franta Eliminare
-
Roux Pere & Fils - Chassagne Montrachet, blanc 2013 - 0.75L, Alc: 13.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: ROUX PERE & FILS
ANUL DE RECOLTA: 2013
REGIUNE / TARA: A.O.C. CHASSAGNE-MONTRACHET / BOURGOGNE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Culoare galben pal cu inflexiuni aurii
MIROS: Seducator de fructe exotice, in special ananas si star fruit cu o nota distincta si eleganta de mineralitate.
GUST: Un vin echilibrat de o aciditate placuta, onctuos cu o caracteristica fructata (ananas, mango, banane), vegetal de anghinare si masline verzi, cu un gust final, remanent, lemnos de cedru.
ASOCIERE CULINARA: Cu preparate usoare din carne de peste, pe baza de verdeturi si legume, in special fasole verde si mazare, castraveti cu smantana degresata, sau cu maruntaie (creier macelaresc sau la capac, limba cu masline) si la terminarea mesei cu platouri de branzeturi tari si semitari (Saint Paulin, Appenzeller, Swiss Cheese) servite cu struguri proaspeti si nuci macademia.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomanda aerarea prin decantare, si servirea in pahare mari de vin rosu, tim Bourgogne)251,33 RON -
Roux Pere & Fils - Macon Village blanc 2014 - 0.75L , Alc: 12.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: ROUX PERE & FILS
ANUL DE RECOLTA: 2014
REGIUNE / TARA: A.O.C. MACON VILLAGE / MACONNAIS / BOURGOGNE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ALB SEC. Domaine Roux Pere & Fils a fost fondat în 1885, cand avea doar 4 hectare în satul Saint-Aubin în inima Burgundiei, in Franța. Sub conducerea lui Marcel Roux și a fiul său Christian, podgoria a ajuns la 70 de hectare raspandite preponderent in Côte d'Or si in Côte de Beaune. In ziua de astăzi, Domaine Roux Pere & Fils este operata de a 4-a si a 5-a generatie, cu podgorii plantate exclusiv pe pantele de est și de sud, strugurii sunt recoltați manual la maturitate optimă și vinificati în conformitate cu reglementările locale, combinand tradiții valoroase cu cele mai avansate tehnologii.
ASPECT: De o buna limpiditate si o culoare intensa de un galben auriu.
MIROS: Placut, proaspat si delicat, untos si fructat (mere verzi) completat de suave arome florale (salcam, feriga si caprifoi) si note de migdale.
GUST: Savuros, fructat si proaspat, de o senzatie usor dulceaga, cremos, si de un gust remanent dupa inghitire, lung si cu accente citrice.
ASOCIERE CULINARA: Un vin placut si elegant usor de consumat doar per se, dar si in asocieri culinare cu fructe de mare sau peste servit cu sosuri albe (in special tartar), carne de piept de pui pregatita pe grill sau snitel, cascaval pane si nu in ultimul rand cu tempura de jumbo Tiger shrimp.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Nu se recomanda decantarea)71,99 RON -
Roux Pere & Fils - Puligny Montrachet blanc 2014 - 0.75L, Alc: 13.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: ROUX PERE & FILS
ANUL DE RECOLTA: 2014
REGIUNE / TARA: A.O.C. PULIGNY MONTRACHET / COTE DE BEAUNE / COTE D'OR / BOURGOGNE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ALB SEC. Domaine Roux Pere & Fils a fost fondat în 1885, cand avea doar 4 hectare în satul Saint-Aubin în inima Burgundiei, in Franța. Sub conducerea lui Marcel Roux și a fiul său Christian, podgoria a ajuns la 70 de hectare raspandite preponderent in Côte d'Or si in Côte de Beaune. In ziua de astăzi, Domaine Roux Pere & Fils este operata de a 4-a si a 5-a generatie, cu podgorii plantate exclusiv pe pantele de est și de sud, strugurii sunt recoltați manual la maturitate optimă și vinificati în conformitate cu reglementările locale, combinand tradiții valoroase cu cele mai avansate tehnologii.
Vinul a fost maturat in butoaie de stejar frantuzesc (30% noi, 70% la a doua trecere)
ASPECT: Are o culoare de un galben pai cu accente puternice aurii.
MIROS: Armonios, complex si elegant de flori de paducel, alune prajite, martipan, lemon grass si fructe citrice.
GUST: Echilibrat si elegant, confirma aromele identificate prin apreciere olfactiva; este untos si lemnos (cedru, stejar si vanilie) si are o senzatie la final dupa inghitire, lunga si savuroasa.
ASOCIERE CULINARA: Perfect cu preparate elaborate din carne de peste si fructe de mare (raviolli umplute cu somon si ierburi aromate, shrimp dumplings, wonton prajit, sushi si sahimi de ton, peste oceanic preparat in sare, homar servit cu untdelemn, risoto cu scoici, file de peste pregatit in frunze de bananier cu chutney de ananas), sau cu branzeturi tari si semitari, asezonate cu fructe uscate (caise, piersici, stafide albe) si alune.
TEMP. DE SERVIRE: 12-14º C (Se recomanda aerarea inainte de servire; vinul are un potential de invechire de 10-12 ani)353,43 RON -
La Bastide Saint Dominique - Cotes du Rhone blanc 2013 - 0.75L, Alc: 13.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: LA BASTIDE SAINT DOMINIQUE
ANUL DE RECOLTA: 2013
REGIUNE / TARA: A.O.C. COTES DU RHONE / VALLEE DU RHONE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: VIOGNIER / GRENACHE BLANC / CLAIRETTE
VOL. ALC.: 14%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Are o culoare de un galben pai cu inflexiuni aurii.
MIROS: Imbietor, intens vegetal, de brocoli si ardei gras verde, fructat, distinct de o caracteristica de citrice, distinct de fructul pasiunii si o aroma subtila de nucsoara.
GUST: Molatec si untos, de o acididate medie, un vin placut cu note vegetale si fructate (mere golden, ananas)completate de o nuanta de mineralitate.
ASOCIERE CULINARA: Un adevarat 'prieten' pentru pentru rulouri de carne de porc sau pui umplute cu legume, terina de legume, tocanita de pipote si inimi, placinta de praz si sparanghel, muschiulet de porc in vin alb cu fenicul si rozmarin, ratatouille si platouri de branzeturi tari si semitari. Perfect langa paste cu sos alb si Champignon.
TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Nu se recomanda decantarea)28,47 RON -
De Ladoucette - Pouilly Fume Blanc 2014 - 0.75L, Alc: 12.5%
Vin alb de culoare galben auriu cu nuanţe de verde. Aroma dezvoltă o gamă naturală de note subtile florale şi de plante verzi cum ar fi salcâm alb, ferigi, mentă şi urzici. Note de minerale şi de lămâie dau vinului o structura frumos echilibrată de o rotunjime fructuoasă, cu un final marcat de sugestii de fructe citrice.154,46 RON -
BPHR - Pays D’Oc Syrah rouge 2015 - 0.75L , Alc: 13%
PRODUCATOR / PODGORIE: BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD
REGIUNE / TARA: PAYS D’OC / LANGUEDOC-ROUSSILLON / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: SYRAH
VOL. ALC.: 13%
VIN ROSU SEC.
ASPECT: De o culoare intensa de un rosu purpura.
MIROS: Complex si expresiv, o adevarata ‘parada’ de fructe negre de padure (mure si coacaze) completate de arome ierboase si condimentate (distincte de piper).
GUST: O placere pentru papilele gustative, initial extrem de fructat, catifelat si matasos, cu tanini moi, de o corpolenta medie, de o persistenta la final a gustului remanent, lunga si condimentata.
ASOCIERE CULINARA: Perfect cu preparate din carne de miel, coaste sau pulpa la tava, cu ierburi aromate si cartofi cu fenicul si rozmarin, sau langa carne rosie preparata ca in sezonul de iarna, condimentata cu nucsoara, scortisoara, piper, cuisoare si portocale. La finalul mesei, insoteste elegant, branzeturi fine (Brie de Melun, Langres, branza de burduf invechita) garnisite cu stafide rosii si crackers Wasa, sau mousse-uri de ciocolata, ornata cu chilli.
TEMP. DE SERVIRE: 18-20o C (Se recomanda decantarea inainte de servire)32,73 RON -
De Ladoucette - Baron de L blanc Magnum 2008 - 1.5L, Alc: 12.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: DE LADOUCETTE
ANUL DE RECOLTA: 2008
REGIUNE / TARA: A.O.C.POUILLY FUME / LORIE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Culoare delicata de galben pal, cu reflexii argintii.
MIROS: Placut, delicat floral si rafinat vegetal, de bame, praz si ardei gras verde, de iarba proaspat cosita completat de arome minerale.
GUST: Intens, lejer, elegant, fructat (pere si mere verzi, agrise si grapefruit) si vegetal, seducator, de o corpolenta mica si o aciditate ridicata. Gustul remanent, este lung, citric si mineral..
ASOCIERE CULINARA: Cu preparate vegan sau lacto-vegetariene, cu sote-uri de legume, risotto cu ciuperci Champignon de cultura si conopida gratinata langa peste slab de balta servit cu sos de lamaie si chives, si de ce nu cu varza de Bruxelles sotata cu bacon prajit. La finalul mesei, langa branzeturi tari si semitari (Swiss Cheese, Bavarian Bergkase, Zamorano) garnisite cu fructe proaspete, struguri, mere verzi, pere, cu fistic si nuci caju.
TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Nu se recomanda decantarea)59,50 RON -
Chateau Clerc Milon - Pauillac Grand Cru Classe rouge Magnum 2014 - 1.5L, Alc: 13%
PRODUCATOR / PODGORIE: CHATEAU CLERC MILON
ANUL DE RECOLTA: 2004
REGIUNE / TARA: CINQUIEME CRUS -GRAND CRU CLASSE 1855 / PAUILLAC / MEDOC / BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: 49% CABERNET SAUVIGNON / 42% MERLOT / 7% CABERNET FRANC / 1% PETIT VERDOT / 1% CARMENERE
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ROSU SEC. Este un Grand Cru Classe din 1855 (Cinquieme Cru Classe) Pauillac, ce a fost achizitionat de catre Baron Philippe de Rothschild in 1970. In 1988 la moartea lui Baron Philippe Rothschild, reconstructia cramei si a chateau-lui erau in plina desfasurare, si in ziua de astazi mai multe cladiri moderne din sticla, piatra si lemn, insumand 3600 de metri patrati, se integreaza perfect in peisajul din Medoc.
2004 a ramas in memoria oenologilor ca cel mai secetos an din 1962 incoace.
ASPECT: De o buna limpiditate si de o culoare de rosu purpuriu, extrem de inchis.
MIROS: Bine structurat, intens, cu arome proaspete si distincte de cirese amare, afine, coacaze negre, lemn de santal si grafit (mina de creion), completate de valente delicate lemnoase de stejar si paine prajita.
GUST: Perceptia initiala de rotunjime si catifelare, surprinde cu o textura armonioasa a taninilor echilibrata de corpolenta ridicata, sustinuta de o paleta gustativa de fructe negre (dude negre, mure, afine, cirese negre, coacaze) si accente subtile lemnoase. Perceptia pe paletin dupa inghitire, este placuta, lunga si echilibrata, tipica unui Clerc Milon clasic.
ASOCIERE CULINARA: Cu mezeluri fine uscate, pastrame, carnatarii condimentate sau jambon (hamon, prosciutto) acompaniate de branzeturi “fandosite”, maturate, moi si semimoi langa nuci, alune de pamant, prune uscate si stafide rosii. Se asociaza elegant langa preparate din carne rosie la tava (porc, miel, vita, berbecut, curcan) impanate cu mirodenii, servite cu cartofi gratinati cu parmezan, cartofi rumeniti cu busuioc sau varza de Bruxelles trasa-n tigaie cu bacon si ceapa.
TEMP. DE SERVIRE: 20-22º C (Se recomanda decantarea cu circa 20-30 min. inainte de servire)993,53 RON -
Chateau Les Ormez de Pez - Saint Estephe rouge 2009 - 0.75L, Alc: 13.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: ORMEZ DE PEZ
ANUL DE RECOLTA: 2009
REGIUNE / TARA: A.O.C. SAINT-ESTEPHE / BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CUPAJ CLASIC ROSU DE BORDEAUX
VOL. ALC.: 13%
VIN ROSU SEC.
ASPECT: De o culoare intensa, stralucitoare, rubinie opaca cu infletiuni violacee.
MIROS: Seducator, curat, de fructe rosii coapte, dominat de zmeura si mure, completat de accente lemnoase elegante, si delicate de condimente.
GUST: Intens si extrem de fructat, o caracteristica bine evidentiata si in echilibru cu lemoziatea si notele de fum si vanilie. Acest cupaj, maturat in butoaie de stejar, este cremos. Vinul este echilibrat si bine structurat, are tanini moi si o aciditate medie. Gustul final ce ne ramane pe paletin, este lung si savuros.
ASOCIERE CULINARA: Evidenta, cu carne rosie pregatita pe grill, protap, tigaie sau la gratar, invelita in prosciutto sau bacon, sau rulouri din carne de porc umplute cu legume si maruntaie, drob de miel sau haggis si chiar cu preparate in sos vanatoresc, sos brun cu Champignon brune de cultura. La finalul mesei langa branzeturi fine (Gorgonzola, Camembert) garnisite cu fructe uscate si nuca.
TEMP. DE SERVIRE: 16-18º C (Se recomanda decantarea cu circa 30 de minute inainte de servire)315,47 RON -
La Bastide Saint Dominique - Cotes du Rhone rouge 2015 - 0.75L, Alc: 12.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: LA BASTIDE SAINT DOMINIQUE
ANUL DE RECOLTA: 2015
REGIUNE / TARA: A.O.C. COTES DU RHONE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: GRENACHE / SYRAH
VOL. ALC.: 14%
VIN ROSU SEC.
ASPECT: De o culoare placuta de un rosu intens, profund, cu nuante de grena.
MIROS: Puternic, fructat si vegetal, savuros de coacaze si afine, sustinut de arome delicate minerale.
GUST: Savuros, carnos, extrem de fructata, distinct de coacaze, cirese negre, mure si afine, de o lemnozitate subtila, bine incorporata, delicata de cedru, un vin cremos, cu tanini moi si un gust remanent lung si elegant.
ASOCIERE CULINARA: Evident ca este pus in valoare langa preparate din carne rosie sau maruntaie, ca antreuri sau fel principal: scaricica, ficat sau ceafa de porc, muschiulet, fudulii sau cotlet de vita, pulpa de miel sau prepelita la tava. Dintre branzeturi, se asociaza bine cu cele moi si semimoi, branzeturi proaspete de oaie sau capra.
TEMP. DE SERVIRE: 14-16º C (Nu se recomanda decantarea)70,69 RON -
De Ladoucette - Comte Lafond Grand Cuvee Blanc Sancerre Magnum2014- 1.5L, Alc: 12.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: DE LADOUCETTE
ANUL DE RECOLTA: 2014
REGIUNE / TARA: A.O.C. SANCERRE / LOIRE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Culoare delicata de galben pal cu accente aurii.
MIROS: Placut, citric si vegetal, de iarba proaspat cosita, bame si ardei gras verde.
GUST: Puternic si placut, citric si vegetal, delicat cremos, un vin de o corpolenta medie, o aciditate relativ ridicata si un gust remanent lung si savuros.
ASOCIERE CULINARA: Cu legume la gratar, cu peste oceanic servit cu sosuri usoare pe baza de fructe exotice, cu preparate din fructe de mare sau crustacee, asezonate cu salate usoare de vara. Este perfect langa branzeturi tari si semitari, delicat aromate, servite langa fructe proaspete (struguri albi, pere) si alune de pamant crude.
TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Se recomanda aerarea prin decantare)225,93 RON -
Mouton Cadet - Bordeaux rouge 2014 - 0,75L, Alc: 13%
PRODUCATOR / PODGORIE: BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD
ANUL DE RECOLTA: 2014
REGIUNE / TARA: A.O.C. MEDOC / BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: 50% CABERNET SAUVIGNON / 45% MERLOT / 5% CABERNET FRANC
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ROSU SEC, maturat timp de 12 luni.
ASPECT: De o culoare rosu rubiniu, vibrant, luminos, cu tuse violacee.
MIROS: Un miros bogat si complex de fructe coapte, rosii si negre, in special de cirese si foarte pregnant de mure negre, imbogatite cu arome delicate de condimente.
GUST: De o mare intensitate, cu un buchet pe cat de proaspat pe atat de bogat, complex, savuros si expresiv, cu tanini fermi si de o eleganta onctuozitate, cu un potential bun de invechire la sticla.
ASOCIERE CULINARA: Asociere clasica langa carnea de miel la cuptor, carnea de vita, mai ales antricot gatit dupa retetele traditionale din Bordeaux. De asemenea se potriveste elegant cu branzeturi moi sau semimoi (Camembert / Brie / Tome de Bordeaux / Tome des Recollets - Franta) si chiar cu desert din smochine proaspete asezonat cu o crema de nuci.
TEMP. DE SERVIRE: 18 - 20º C (Se recomanda decantarea cu aproximativ 15 - 20 de minute inainte de servire.)37,31 RON -
Mouton Cadet - Reserve Graves blanc 2013 - 0,75L, Alc: 12.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD
REGIUNE / TARA: A.O.C. GRAVES / BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: 50% SEMILLON / 45% SAUVIGNON BLANC / 5% MUSCADELLE
VOL. ALC.: 12%
VIN ALB SEC, maturat timp de 4 luni, produs in cantitati limitate. Este “perla” vinurilor albe a celui mai cunoscut brand al regiunii Bordeaux, Mouton Cadet produs de catre Baron Philipe De Rothschild.
ASPECT: Stralucitor de un galben pai cu accente aurii.
MIROS: Foarte floral si fructat, dezvolta, odata cu aerarea in pahar, caracteristici intense de minerale cu accente de silex si cremene atat de caracteristice subregiunii Graves.
GUST: Perceptia initiala este de o prospetime fructata si florala, iar finalitatea este predominata de note minerale elegante cu un gust remanent placut si persistent.
ASOCIERE CULINARA: Cu orice tip de fructe de mare sau peste, la grill sau crud fie ca si carpaccio sau sashimi. Se asociaza cu mancaruri vegan sau de post nu foarte intens condimentate, cu paste al pesto si seminte de pin sau asezonate cu sosuri albe usoare pe baza de smantana si branzeturi. Un bun partener al branzeturilor tari (Gruyere din Elvetia / Derby din Anglia).
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 9º C (Nu necesita decantare)62,83 RON -
BPHR - Pays D’Oc Viognier blanc 2016 - 0.75L , Alc: 13%
PRODUCATOR / PODGORIE: BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD
REGIUNE / TARA: PAYS D’OC / LANGUEDOC-ROUSSILLON / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: VIOGNIER
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ALB SEC.
ASPECT: De o buna limpiditate, si o culoare de un galben pai cu accente de lamaie.
MIROS: De o intensitate seducatoare, cu arome de lichor de pere sustinute de subtile note de lemon-grass.
GUST: Intens si proaspat, un echilibru armonios intre savoarea piersicilor si cea de zest de lamaie, de o corpolenta relativ mare, si cu un gust remanent fructat, lung si placut.
ASOCIERE CULINARA: Perfect langa preparate fel principal pe baza de peste, fructe de mare si crustacee, servite langa legume sotate, risotto-uri simple sau cu sosuri pe baza de lamaie. La finele mesei, se potriveste bine langa branza de capra (Acapella, Chelsea maturata, Feta) asezonata cu piersici uscate si fistic.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Nu se recomanda decantarea)32,73 RON -
De Ladoucette - Baron de L blanc 2015 - 0.75L, Alc: 12.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: DE LADOUCETTE
ANUL DE RECOLTA: 2015
REGIUNE / TARA: A.O.C.POUILLY FUME / LORE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Culoare delicata de galben pal, cu reflexii argintii.
MIROS: Placut, delicat floral si rafinat vegetal, de bame, praz si ardei gras verde, de iarba proaspat cosita completat de arome minerale.
GUST: Intens, lejer, elegant, fructat (pere si mere verzi, agrise si grapefruit) si vegetal, seducator, de o corpolenta mica si o aciditate ridicata. Gustul remanent, este lung, citric si mineral.
ASOCIERE CULINARA: Cu preparate vegan sau lacto-vegetariene, cu sote-uri de legume, risotto cu ciuperci Champignon de cultura si conopida gratinata langa peste slab de balta servit cu sos de lamaie si chives, si de ce nu cu varza de Bruxelles sotata cu bacon prajit. La finalul mesei, langa branzeturi tari si semitari (Swiss Cheese, Bavarian Bergkase, Zamorano) garnisite cu fructe proaspete, struguri, mere verzi, pere, cu fistic si nuci caju.
TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Nu se recomanda decantarea)445,06 RON -
Chateau de Berne - Emotion vin rose 2018 - 0.75L, Alc: 12.5%
Cei care preferă vinurile rosé vor îndrăgi cu siguranţă caracterul vibrant al sortimentului, pe care îl putem anticipa la prima vedere datorită ambalajului cu design aproape hipnotizant. Creat dintr-un amestec de struguri Cinsault 60% şi Grenache Noir 40%, acest rosé franţuzesc expresiv cucereşte de la prima degustare cu buchetul său proaspăt, armonios şi bine echilibrat. Servit ca aperitiv, sortimentul Emotion Rosé de Provence este ideal pentru vară, însă se potriveşte foarte bine şi cu friptură la grătar sau salate de sezon. Temperatura ideală de servire este de 8 - 10°C. Se consumă imediat.
Notele degustării:
Culoare: Roz pal.
Miros: Un buchet predominant fructat, unde se remarcă note bogate de fructe de pădure.
Gust: Arome bogate şi captivante de fragi, zmeură şi căpşune proaspăt culese.48,79 RON -
Chateau D`Esclans - Whispering Angel cupaj rose Magnum 2018 - 1.5L, Alc: 13%
PRODUCATOR / PODGORIE: CHATEAU D’ESCLANS
ANUL DE RECOLTA: 2017
REGIUNE / TARA: A.O.C. COTES DE PROVENCE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: GRENACHE / ROLLE / CINSAULT / SYRAH / MOURVEDRE
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ROSE SEC, clasic din regiunea Provence, este primul vin al Chateau D’Esclans ce a reusit sa obtina un punctaj de 17/20 de la Matthew Jukes si 16.5/20 de la Steven Spurrier, Medalia de Argint - Decanter World Wine Awards 2013.
Nascut in Bordeaux, Sacha Lichine si-a inceput cariera in tinerete la Chateau Prieure Lichine (clasificat Quatriemes Crus din 1855), domeniu pe care-l administra deja la varsta de 27 de ani. Momentul de rascruce in cariera-i de vinificator a fost in 2006 cand a achizitionat Chateau D’Esclans, punand astfel umarul la popularizarea rose-urilor de mare valoare din Provence.
ASPECT: Are o culoare de roz delicat si pal, cu nuante de somon si infletiuni aurii, clasica pentru rose-urile din sudul Frantei.
MIROS: Placut si proaspat, fructat, evident de fructe rosii, in special de cirese, mure si capsuni salbatice.
GUST: Catifelat, lejer si totusi intens floral si fructat, accentuat de cirese, grapefruit si capsuni; un vin lejer de mica corpolenta si savuroasa mineralitate. Are o structura buna, o prospetime sustinuta de aciditate, si un gust final remanent lung si placut.
ASOCIERE CULINARA: De consumat si ca aperitiv, dar si in asociere cu antreuri sau feluri principale pe baza de carne alba, in special peste si fructe de mare; dar 'face fata' cu brio si preparatelor din carne rosie, daca nu sunt extrem de condimentate sau iuti. Un vin versatil care poate fi servit de la amuse-bouche si pana dupa felul principal, cu branzeturi tari si semitari, sau la desert, langa tartine sau salate cu fructe neinsiropate.
TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Nu se recomanda decantarea)229,08 RON -
Regnard - Macon Lugny - Chardonnay 2017 - 0.75L, Alc: 12.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2017
REGIUNE / ȚARĂ: BOURGOGNE / FRANŢA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ALB SEC
Macon Lugny este produs în zona rurală Macon, formată din 43 de sate. Vinul comercializat sub această denumire de origine controlată este obţinut din culturi ce se întind pe aproximativ 615 hectare (1.520 acri). Dintr-un singur hectar se obţin 6000 de litri de vin, ce iau calea pivniţelor şi cramelor în care maeştrii francezi le oferă o identitate aparte.
ASPECT: Vin de culare galben pai, uşor verzui.
MIROS: Mirosul este dominat de flori albe, muşeţel, grapefruit şi alune de Pecan.
GUST: Pentru acest vin gusturile sunt într-adevăr discutate. La o degustare în tihnă se simte amestecul de lămâie, miere, ghimbir, unt din butoaiele de stejar, folosite la maturare, şi finish cules din ierburi aromatice.
TEMP. DE SERVIRE: 8-10 ºC.
ASOCIERE CULINARĂ: Macon-Lugny este un vin pentru sezonul cald. Oricând doriţi să încercaţi acest Chardonnay, îl puteţi savura din plin alături de aperitive reci, foie gras, porc, pui, peşte, fructe de mare şi desert cu ciocolată.111,27 RON -
Regnard - Petit Chablis 2017 - 0.75L, Alc: 12.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2017
REGIUNE / ȚARĂ: BOURGOGNE / FRANŢA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ALB SEC
Petit Chablis este unul dintre cele şapte vinuri albe din soiul Chardonnay, plantat de peste 25 de ani în zona desemnată Chablis, localizată în regiunea Burgundia, din Estul Franţei. Vinificarea pentru sortimentele din soi alb se realizează prin fermentaţie alcoolică şi malolactică în rezervoare din oţel inoxidabil, pentru a reduce aciditatea şi a oferi complexitate organoleptică.
ASPECT: Petit Chablis este, asemenea fraţilor săi, un vin de culoare galben pai, clar şi intens.
MIROS: Un vin intens şi aromatic ce necesită o atenţie şi relaxare pentru a-şi dezvălui notele de fruct exotic şi piatră albă, extrase din straturile de sol îmbogăţite de erele geologice îndepărtate.
GUST: Gust uleios şi fructat, ce oferă prospeţime şi savoare. Fructele prezente în miros reapar, împreunate cu fructe citrice şi atingeri de mentă proaspătă. Sfârşitul experienţei ne reaminteşte că suntem în prezenţa unii vin sec cu post gust ce se menţine mult timp după ce licoarea a părăsit papilele gustative.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12 ºC.
ASOCIERE CULINARĂ: Un Chardonnay ce merită păstrat pentru meniuri cu peşte, fructe de mare, creveţi, calamar la grătar, caracatiță, sepie, scoici la grătar şi plăcinte din bucătaria franceză, cu carne de peşte şi diferite amestecuri pescăreşti.117,81 RON