Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putineMomentan Cumpărați după:
- Litraj: 0,75L Eliminare
-
28,60 RON Începând cu: 26,88 RONStoc epuizat
-
28,60 RON Începând cu: 26,88 RONStoc epuizat
-
30,80 RON Începând cu: 28,95 RONStoc epuizat
-
46,21 RON Începând cu: 43,44 RONStoc epuizat
-
Rotenberg - Merlot Primus, Dealu Mare Ceptura 2012 - 0.75L, Alc: 12.7%
Lung, corpolent si catifelat, cu accente de vanilie si piper. Invechit 24 de luni in butoaie noi de stejar romanesc. Sec, vol alc 13,4%.91,63 RONStoc epuizat
-
Serve - Cuvee Alexandru 2007 - 0.75L, Alc: 14.5%
NOTE DE DEGUSTARE:
An de recoltă: 2007
Soiul de struguri: Cabernet Sauvignon
Podgorie: Dealu Mare, D.O.C.
Miros: arome de prune uscate, piele, scorţişoară, coacăze
Gust: afine, coacăze, cireşe amare, taninuri dulci, vanilie
Cu ce meniu se serveşte: piept de raţă, curcan la cuptor cu piure
de castane, tocană de viţel cu sos de bere şi ciuperci de pădure
Temperatura de servire: temperatura camerei (190
C)
Potenţial de învechire: 10 ani155,56 RON Începând cu: 146,23 RONStoc epuizat
-
43,20 RON Începând cu: 37,31 RONStoc epuizat
-
26,05 RON Începând cu: 22,50 RONStoc epuizat
-
D. Bogdan - Premium - Roze 2016 - 0.75L, Alc: 13%
Delicateţea si prospeţimea Rose-ului nostru s-a obţinut prin alăturarea soiurilor Pinot Noir, Shiraz şi Merlot. Culoarea roz-somon ne îmbie să degustăm un Rose parfumat, alături de preparatele favorite sau, chiar, înainte de masa cu prietenii dragi.
Aromele puternice de căpşuni fragede, petale de trandafir şi cireşe albe se contopesc plenar cu cele de lime şi pomello. Primordial Rose vine cu un debut plin de prospeţime, pentru ca mai apoi să se aşeze într-o împletire de note joviale de citrice şi de fructe din familia Rozaceelor.
Primordial Rose se poate asocia cu orice preparat culinar, mai puţin cu deserturi27,49 RONStoc epuizat
-
32,73 RON Începând cu: 30,77 RONStoc epuizat
-
Chivite - Coleccion 125 Blanco 2013 - 0.75L, Alc: 13%
CHIVITE – COLLECION 125 - BLANCO
PRODUCATOR / PODGORIE: BODEGAS JULIAN CHIVITE
ANUL DE RECOLTA: 2014
REGIUNE / TARA: D.O.P. NAVARRA / SPANIA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13%
Chivite Coleccion 125, este o gama lansata in 1985 la comemorarea primului export de vin, realizat inca din 1860; gama reflecta calitatile unice ale solului din care provine acest vin, cat si identitatea fiecarui an de productie individual. Cantitatea este limitata, si se acorda un tratament meticulos pe durata intregului proces de productie, atat vitei de vie cat si strugurilor.
VIN ALB SEC maturat pe drojdii, in barrique din stejar frantuzesc, timp de 10 luni si jumatate.
ASPECT: Are o culoare de un galben pal cu note verzui..
MIROS: Intens si complex, puternic afumat, completat cu arome de coaja de paine proaspata, alune de padure, zest de bergamota si menta .
GUST: De o impresie initiala onctuoasa, eleganta si catifelata, gustul seduce prin prospetime, complexitate si o senzatie remanenta persistenta, cu accente de verbena.
ASOCIERE CULINARA: Perfect in asociere cu preparate din carne de peste, asezonate cu sosuri albe si ierburi aromate, pregatite la cuptor in crusta de alune si fistic. Este un bun ‚prieten’ al preparatelor vegetariene sau vegan, pe baza de ananas sau avocada, si nu in ultimul rand, servit in asociere cu raclette din branzeturi tari si semitari.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Nu se recomanda decantarea).119,19 RONStoc epuizat
-
Tenuta Valleselle - Aureum Acinum Amarone Della Valpolicella 2013- 0.75L, Alc: 15%
Regiunea Veneto este una dintre cele mai renumite regiuni din Italia atat pentru cantitatea vinurilor cat si pentru calitatea acestora, acestea castigand numeroase premii nationale cat si internationale. Complexitatea acestui vin provine din cupajarea a trei soiuri cunoscute pe piata din Italia: Corvina, Corvinone si Rondinella. Strugurii sunt culesi la maturitate optima pentru a oferi structura si echilibru aromatic vinului.
ASPECT: Rosu rubiniu intens.
MIROS: Fructele rosii coapte ca ciresele, inunda simturile fiind urmate de cele de ciocolata si lemn dulce lasand condimentele sa isi faca simtita prezenta ulterior.
GUST: Imbinarea de arome de condimente provenite de la butoaie si fructe rosii ofera finete si eleganta vinului lasand ca in post gustul lung si delicat sa se regaseasca aromele de condimente.
ASOCIERE CULINARA: Se preteaza a fi servit cu carne rosie la gratar cu sosuri usor condimentate sau branzeturi maturate.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 18-20°C276,20 RONStoc epuizat
-
Tenuta Valleselle - Arnasi Pinot Grigio igt bianco 2017 - 0.75L, Alc: 13%
In 1960 a fost infiintata crama Tinazzi condusa atunci de catre Eugenio Tinazzi, care, prin devotamentul si pasiunea sa pentru vinuri a adus pe piata vinuri de calitate superioara. In prezent, Giorgio si Francesca Tinazzi, se afla la conducere pastrand traditia familiei de a produce vinuri recunoscute si vandute in peste 30 de tari.
ASPECT: Galben pai cu usoare inflexiuni verzui.
MIROS: Cu o prospetime atragatoare, impresioneaza impatimitorii Pinot Grigio-ului cu notele de fructe exotice si notele florale.
GUST: Cu o aciditate medie, aromele citrice se regasesc inca de la inceput, fiind urmate de minunatele arome de pere, lasand ca in post gust sa se regaseasca arome florale.
ASOCIERE CULINARA: Se preteaza a fi servit alaturi de paste cu fructe de mare, peste sau salata cu ton.78,54 RONStoc epuizat
-
Lamblin Fils - Bourgogne Aligote, AOP, blanc 2017 - 0.75L , Alc: 12%
PRODUCATOR / PODGORIE: LAMBLIN & FILS
ANUL DE RECOLTA: 2017
REGIUNE / TARA: A.O.C. BOURGOGNE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: ALIGOTE
VOL. ALC.: 12%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Are o culoare de un galben auriu deschis, cu note delicate de verzui.
MIROS: Mirosul este curat, extrem de proaspat, placut fructat (mere verzi si citrice) cu usoare accente de fum.
GUST: Seducator, proaspat si placut, este usor fructat si intens floral, si de un gust remanent persistent si citric; un vin lejer si racoritor.
ASOCIERE CULINARA: Este perfect a fi consumat doar per se ca aperitiv (un vin de ‘cursa lunga’), in amestec cu un lichior de coacaze negre dupa reteta clasicului Kir, sau langa aperitive si antreuri din fructe de mare si peste (pregatite dupa retete de Zahana sau Pescarie) si asezonate cu mamaliguta, sparanghel sau spanac sote. La finalul mesei, poate fi servit cu branzeturi tari, garnisite cu mere uscate si struguri proaspeti.
TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Nu se recomanda aerarea / decantarea)60,21 RONStoc epuizat