Feteasca Regala

Soiul de strugure Feteasca Regala (sau Danasana, Galbena de Ardeal, Kirayleanka, Königstraube), este unul dintre cele mai cunoscute si apreciate soiuri din Romania.  A fost descoperit dupa anul 1920 in Transilvania, langa orasul Sighisoara, in comuna Danes, si este rezultatul unei hibridizari intre soiurile Feteasca Alba si Francusa.


Feteasca Regala unul dintre cele trei soiuri romanesti cultivate in toate regiunile istorice ale Romaniei. Feteasca Regala este cultivata cu precadere in Moldova, Oltenia, Muntenia si Transilvania, pe suprafete de 2000 pana la 7000 de hectare.


Caracteristici soi:


Culoare: Feteasca Regala are boaba de culoare verde, iar vinul obtinut din acest soi este de culoare alb-verzui cu nuante galbui, sau galben-verzui ce se transforma in galben pai.


Miros: Buchetul acestui soi este format din flori albe, citrice si vegetale.


Gust: Vinul produs din soiul Feteasca Regala este sec, acrisor, datorita florilor (trandafir, flori de camp) si fructelor, in particular mere verzi. Aromele se schimba in functie de mediu (minerale din sol), cupaje, procese de productie si maturare in butoaie din stejar, care pot oferi arome de caise uscate, migdale si condimente.


Vinurile din Feteasca Regala sunt vinuri care difera in consistenta in functie de conditiile in care este pastrat. Vinurile tinute in inox au corp mediu, iar cele maturate in butoi sunt vinuri corpolente cu arome intense ce pot fi invechite mult timp. Feteasca Regala are tanini in pielita ce ofera rezistenta la invechire, spre deosebire de alte soiuri albe. Acest soi este recomandat si pentru productia unor vinuri spumante de calitate superioara.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Crama / Brand: Avincis Eliminare
  1. Feteasca Regală este unul dintre cele mai cunoscute și căutate soiuri de struguri de vin din România. Din acest soi se poate obține un vin corpolent, cu arome intense și cu un mare potențial de învechire.
    Recoltă şi vinificaţie:
     Recoltarea se face manual, în lădiţe de numai 18 kg, pentru ca strugurii să rămână cât mai intacţi posibil. Culegătorii noştri aleg numai strugurii buni şi sănătoşi. Urmărirea maturării strugurilor şi a dezvoltării aromei are loc în mod regulat, pentru a se identifica data ideală de recoltare.
     Strugurii sunt sortaţi pentru a doua oară pe banda transportoare pentru a ne asigura că au fost culeşi numai cei copţi şi sănătoşi.
     Strugurilor li se îndepărtează ciorchinii şi sunt maceraţi într-o presă pneumatică închisă, sub atmosferă protectoare.
     30% din acest vin este fermentate şi maturate în baricuri de stejar frantuzesc timp de 8 luni, cu batonaj periodic.
    Degustare:
     Culoarea acestui vin este auriu deschis strălucitor.
     Buchetul bogat şi complex al acestui vin se deschide către dulceaţa florilor albe şi a caiselor uscate cu o uşoară notă de vanilie.
     Gustul său este generos, rotund şi bine structurat, cu arome de piersică şi pară condimentată.
    Recomandări privind servirea:
     A se servi rece, la 9 ̊C, alături de pui în sos de ciuperci sau orez cu trufe.
     Acompaniază foarte bine somonul la grătar şi toate tipurile de carne de pasăre.
     Vă sfătuim să-l degustaţi şi alături de plăcinte din fructe.
    Concentraţie alcoolică : 12%;
    Zahar rezidual 1,23 g/ltr;
    Dop: Natural;
    Aciditate totala: 4,92 g/ltr Ac Tart;
    Tipul vinului : Sec
Grilă Listă