Feteasca Neagra
Feteasca Neagra, numita si Poama Fetei Neagra, Pasareasca Neagra, Coada Randunicii este un soi local de strugure rosu, cultivat pe suprafete mari din toate regiunile istorice ale tarii, cat si in afara granitelor. Cele mai mari suprafete pe care se cultiva feteasca Neagra se afla in partea de sud a Moldovei si in zona de est a Munteniei.
Caracteristici soi:
Culoare: Strugurii de Feteasca Neagra sunt de culoare violaceu inchis (aparent rosu). Vinurile obtinute exclusiv din acest soi, sau in cupaj sunt de culoare rosu inchis. Feteasca Neagra este folosita si pentru vinurile rose. La o maturare de lunga durata, culoare rosie se intensifica.
Miros: Vinurile tinere din soiul Feteasca Neagra au buchet puternic de fructe si condimente.
Gust: Din soiul Feteasca Neagra se obtin vinuri seci cu arome de fructe de padure (mure, visine negre), prune, condimente maronii si negre (scortisoara, vanilie, piper si ienibahar). Aromele se schimba in functie de mediu cupaje, procese de productie si maturare in butoaie din stejar, care pot oferi buchet de paine prajita si piele
Feteasca Neagra este unul dintre soiurile romanesti cu cel mai mare potential de maturare in butoaie din lemn de calitate si, ulterior in sticla. Cele mai bune tehnici de vinificatie pot rezulta in vinuri aromate, cu tanini fini, aciditate buna, corp mediu spre plin si procent de alcool variabil (mediu spre mare).
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
CALOIAN
FETEASCĂ NEAGRĂ
Vinul-vedetă al liniei Caloian, Feteasca Neagră şi-a cucerit rapid admiratorii. Aduce aminte de surpriza erotică şi postmodernă a doamnei care, la un bal alb-negru, coboară maiestuos treptele de marmură într-o rochie roşie de flamenco. Un vin care nu rămâne nevorbit, nu e trecut de nimeni cu vederea şi, obligatoriu, rămâne în memorie. Deşi se bea uşor, nu este un vin facil, căci rotunjimea-i prietenoasă, dominată de prune uscate, cireşe şi vişine negre, este doar un „context” pentru senzaţiile de trufe şi cacao, ameţite chiar de o picătură de sânge proaspăt, cufundată în arome seducătoare de lemn.
CULOARE: Vișiniu-intens
MIROS: Cireșe negre, vișine, prune coapte
GUST: Echilibrat, plăcut, tanini fini bine integrați; 14 % vol.
ASOCIERI: Preparate picante din carne26,18 RON Începând cu: 24,61 RON -
PRODUCATOR: SENATOR WINE
SOI STRUGURE: FETEASCA NEAGRA
Vinul este atragator prin aromele complexe de fructe rosii si prin gustul deosebit de cirese negre bine coapte. Coloristic este un rosu - rubiniu cu reflexe violacee, acest vin este atragator prin aromele complexe de fructe rosii si prin gustul deosebit de cirese negre bine coapte cu tenta de magiun pe final.28,42 RON Începând cu: 26,71 RON -
Acest vin este un asamblaj de doua loturi de Fetească, unul fermentat cu drojdii indigene, iar celălalt fermentat pe drojdii selectionate. Lotul dintâi a fost maturat în recipiente de inox pentru a-i păstra aromele de prune și mure, iar cel din urma a fost maturat în baricuri noi de stejar franțuzesc timp de 6 luni, pentru a-i conferi un gust aromatic de nucă de cocos, vanilie și caramel.
Desăvârșita eleganță a corpului său este datorată taninurilor coapte, numeroase și condensate, fapt ce conferă o textură mătăsoasă vinului.
Culoarea roșu mediu-intens este accentuată prin nuanțe violacee.
Recomandăm servirea Reserva Fetească Neagră alături de preparate din carne roșie, paste cu sosuri roșii, brânzeturi cu mucegai.39,27 RON Începând cu: 36,91 RON -
30,80 RON Începând cu: 28,95 RONStoc epuizat
-
NOTE DE DEGUSTARE:
An de recoltă: 2014
Soiul de struguri: Fetească Neagră
Podgorie: Dealu Mare, VDOC CMD
Miros: complex, fructe negre bine coapte, pruna usor
afumata, afina, condimentat, piper negru, stafide, vanilie
Gust: puternic, fructe supracoapte, condimentat, tanini fini
dar puternici, un echilibru foarte bun, remanenta
impresionanta
Cu ce meniu se serveşte: carne roşie, vânat, brânza maturata,
desert cu ciocolata
Temperatura de servire: 16-17°C, cu o decantare anterioară
de circa 1 oră
Potenţial de învechire: minim 12 ani183,71 RON