Feteasca Neagra
Feteasca Neagra, numita si Poama Fetei Neagra, Pasareasca Neagra, Coada Randunicii este un soi local de strugure rosu, cultivat pe suprafete mari din toate regiunile istorice ale tarii, cat si in afara granitelor. Cele mai mari suprafete pe care se cultiva feteasca Neagra se afla in partea de sud a Moldovei si in zona de est a Munteniei.
Caracteristici soi:
Culoare: Strugurii de Feteasca Neagra sunt de culoare violaceu inchis (aparent rosu). Vinurile obtinute exclusiv din acest soi, sau in cupaj sunt de culoare rosu inchis. Feteasca Neagra este folosita si pentru vinurile rose. La o maturare de lunga durata, culoare rosie se intensifica.
Miros: Vinurile tinere din soiul Feteasca Neagra au buchet puternic de fructe si condimente.
Gust: Din soiul Feteasca Neagra se obtin vinuri seci cu arome de fructe de padure (mure, visine negre), prune, condimente maronii si negre (scortisoara, vanilie, piper si ienibahar). Aromele se schimba in functie de mediu cupaje, procese de productie si maturare in butoaie din stejar, care pot oferi buchet de paine prajita si piele
Feteasca Neagra este unul dintre soiurile romanesti cu cel mai mare potential de maturare in butoaie din lemn de calitate si, ulterior in sticla. Cele mai bune tehnici de vinificatie pot rezulta in vinuri aromate, cu tanini fini, aciditate buna, corp mediu spre plin si procent de alcool variabil (mediu spre mare).
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
Mosia Tohani - Apogeum Feteasca Neagra 2015 - 0.75L, Alc: 14.8%
Note gustare: Inca de la turnarea in pahar atentia ne este retinuta de culoarea rubinie intensa a acestui vin. Notele de prune incep sa se dezvaluie inca din primul nas. Apoi apar fructele negre supracopate, notele de gem de mure proaspat facut si de condimente: piper alb, chilli, cuisoare. Gasim in gust un vin echilibrat unde taninurile rotunde si catifelate se imbina cu aromele de prune uscate, tabac si tusele de cacao.
Servire: 14 -17 grade Celsius.
Asocierile propuse sunt cu preparea din carne rosie, branzeturi maturare si deserturi pe baza de ciocolata amaruie.209,44 RON -
Basilescu - Eclipse - Feteasca Neagra, demisec 2015 - 0.75L, Alc: 14.5%
Într-o robă violetă, ca de catifea, Feteasca neagră este vinul de referinţă al românilor. Cu o savuroasă amprentă de prune uscate şi condiment, vinul îşi dezvăluie postgustul prelung, potenţat de notele fine de baric nou şi de aciditatea bine echilibrată. Elegant, vinul Fetească Neagră impresionează prin personalitatea sa puternică. Poate fi asociat culinar cu carne de miel la grătar, carne de vânat şi chiar meniuri asiatice.34,03 RON Începând cu: 32,30 RON -
Serve - Cuvee Guy de Poix 2015 - 0.75L, Alc: 15.5%
NOTE DE DEGUSTARE:
An de recoltă: 2014
Soiul de struguri: Fetească Neagră
Podgorie: Dealu Mare, VDOC CMD
Miros: complex, fructe negre bine coapte, pruna usor
afumata, afina, condimentat, piper negru, stafide, vanilie
Gust: puternic, fructe supracoapte, condimentat, tanini fini
dar puternici, un echilibru foarte bun, remanenta
impresionanta
Cu ce meniu se serveşte: carne roşie, vânat, brânza maturata,
desert cu ciocolata
Temperatura de servire: 16-17°C, cu o decantare anterioară
de circa 1 oră
Potenţial de învechire: minim 12 ani183,71 RON