Cramposie
Cramposia, cunoscuta si sub numele de Carloganca, este un soi de strugure alb, cultivat in Romania, in Oltenia (Dragasani), Dobrogea (Murfatlar-Medgidia) si Moldova (Panciu, Odobeşti). Cramposia este unul dintre soiurile vechi, pre-romane (dacice), cultivate pe teritoriul Romaniei, dar dovedit a fi steril.
In 1972 a fost creat soiul numit Cramposie Selectionata, prin hibridizare directă între Cramposie şi un alt soi numit Gordan. Hibridizarea a fost creata pentru a elimina fenomenul de sterilitate intalnit la soiul original.
Caracteristici soi:
Culoare: Cramposia este un strugure cu pielita verde, iar culoarea vinului obtinut din acest soi este galben deschis, cu accente verzui.
Miros: Vinurile din Cramposie sunt parfumate de ierburi, fructe autohtone si exotice.
Gust: Vinurile din cramposie sunt in general seci, au arome de plante / ierburi, arome fine de mere, pere, citrice si, uneori, fructe exotice.
Vinurile obtinute din soiul Cramposie, bogate in arome fructate si ierburi au continut moderat de alcool si aciditate ridicata, ceea ce ii recomanda pentru productia de vinuri spumante. Vinurile de cramposie sunt proaspete si recomandate pentru consum la scurt timp dupa imbuteliere, sau dupa o scurta perioada de maturare.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
Prince Stirbey - Cramposie Selectionata 2018 - 0.75L, Alc: 13%
Numele acestui soi indica radacini pre-romane, cand aceasta regiune intre Carpati si Dunare era populata de Daci. De atunci, in curs de doua milenii, soiul de Cramposie s-a adaptat perfect la conditiile pedoclimatice ale regiunii Dragasani, faptul dovedit de calitatea constanta a vinurilor vinificate din acest soi. Astfel vinul de Cramposie a devenit blazonul regiunii Dragasani, dar si blazonul domeniului nostru.
Dintr-o fructousitate fina in nas si in gura, sprijinita de aciditate vioaie si mineralitate fina, rezulta un vin tanar de a se indragosti, ideal ca vin inspirativ pentru ocazii de socializare, dar si ca insotitor la peste fin si sparanghel.47,78 RON