Chardonnay

Chardonnay (cunoscut si sub numele de Aubaine, Beaunois, Gamay blanc, Melon blanc), este un soi de strugure alb, folosit in productia vinului alb, dar si al sampaniilor. La origini, soiul Chardonnay provine din Franța, regiunea viticola Burgundia. Chardonnay este rezultat din incrucisarea a doua soiuri: soiul rosu Pinot Noir si soiul alb Gouais Blanc (Heunisch).


 


Chardonnay este cel mai cunoscut soi de struguri si este cultivat in regiunile viticole din intreaga lume, incepand cu vechile state producatoare de vin din Europa (Franta, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Germania), pana in teritoriile din Lumea Noua (America de Nord, America de Sud, Africa de Sud, Australia si Noua Zeelanda).


 


Caracteristici soi:


Culoare: Strugurii din soiul Chardonnay au culoare verde, iar vinurile produse doar din acest soi au culoarea galben pal (deschis), sau galben intens (inchis). Culoarea vinurilor produse din soiul Chardonnay variaza in functie de regiunea in care sunt cultivati strugurii.


 


Miros: In majoritatea cazurilor, vinurile proaspete de Chardonnay impart un parfum de mere, lamai, piersici si diferite fructe tropicale. Buchetul vinului de Chardonnay difera in functie de mediu, cupaje, procesele de productie si pastrare.


 


Gust: Vinul produs din soiul Chardonnay este sec si are gust de mere, caise si flori, pentru vinurile proaspete. Aromele sunt schimbate in majoritatea cazurilor de timpul de coacere naturala, de mediu (terroir), cupaje, procese de productie si maturare in butoaie din lemn de stejar.


 


Cele mai cunoscute si apreciate vinuri produse din acest soi provin din Franta, zona de est, regiunea viticola Burgundia, mai exact din localitatea Chablis. Vinurile din struguri Chardonnay se pot consuma proaspete, intr-un interval de 12-24 de luni, sau maturate. Maturarea este un proces care permite consumul vinului dupa perioade de 5 ani. Cele mai bune vinuri din Chardonnay sunt maturate pana la 10 ani in butoaie din stejar.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Grilă Listă
Filtru
  1. Chivite - Coleccion 125 Blanco 2014 - 0.75L, Alc: 13.5% Chivite - Coleccion 125 Blanco 2014 - 0.75L, Alc: 13.5%
    CHIVITE – COLLECION 125 - BLANCO
    PRODUCATOR / PODGORIE: BODEGAS JULIAN CHIVITE
    ANUL DE RECOLTA: 2014
    REGIUNE / TARA: D.O.P. NAVARRA / SPANIA
    SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
    VOL. ALC.: 13%
    Chivite Coleccion 125, este o gama lansata in 1985 la comemorarea primului export de vin, realizat inca din 1860; gama reflecta calitatile unice ale solului din care provine acest vin, cat si identitatea fiecarui an de productie individual. Cantitatea este limitata, si se acorda un tratament meticulos pe durata intregului proces de productie, atat vitei de vie cat si strugurilor.
    VIN ALB SEC maturat pe drojdii, in barrique din stejar frantuzesc, timp de 10 luni si jumatate.

    ASPECT: Are o culoare de un galben pal cu note verzui..
    MIROS: Intens si complex, puternic afumat, completat cu arome de coaja de paine proaspata, alune de padure, zest de bergamota si menta .
    GUST: De o impresie initiala onctuoasa, eleganta si catifelata, gustul seduce prin prospetime, complexitate si o senzatie remanenta persistenta, cu accente de verbena.

    ASOCIERE CULINARA: Perfect in asociere cu preparate din carne de peste, asezonate cu sosuri albe si ierburi aromate, pregatite la cuptor in crusta de alune si fistic. Este un bun ‚prieten’ al preparatelor vegetariene sau vegan, pe baza de ananas sau avocada, si nu in ultimul rand, servit in asociere cu raclette din branzeturi tari si semitari.
    TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Nu se recomanda decantarea).
    110,84 RON
  2. Roux Pere & Fils - Macon Village blanc 2014 - 0.75L , Alc: 12.5% Roux Pere & Fils - Macon Village blanc 2014 - 0.75L , Alc: 12.5%
    PRODUCATOR / PODGORIE: ROUX PERE & FILS
    ANUL DE RECOLTA: 2014
    REGIUNE / TARA: A.O.C. MACON VILLAGE / MACONNAIS / BOURGOGNE / FRANTA
    SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
    VOL. ALC.: 12.5%

    VIN ALB SEC. Domaine Roux Pere & Fils a fost fondat în 1885, cand avea doar 4 hectare în satul Saint-Aubin în inima Burgundiei, in Franța. Sub conducerea lui Marcel Roux și a fiul său Christian, podgoria a ajuns la 70 de hectare raspandite preponderent in Côte d'Or si in Côte de Beaune. In ziua de astăzi, Domaine Roux Pere & Fils este operata de a 4-a si a 5-a generatie, cu podgorii plantate exclusiv pe pantele de est și de sud, strugurii sunt recoltați manual la maturitate optimă și vinificati în conformitate cu reglementările locale, combinand tradiții valoroase cu cele mai avansate tehnologii.
    ASPECT: De o buna limpiditate si o culoare intensa de un galben auriu.
    MIROS: Placut, proaspat si delicat, untos si fructat (mere verzi) completat de suave arome florale (salcam, feriga si caprifoi) si note de migdale.
    GUST: Savuros, fructat si proaspat, de o senzatie usor dulceaga, cremos, si de un gust remanent dupa inghitire, lung si cu accente citrice.

    ASOCIERE CULINARA: Un vin placut si elegant usor de consumat doar per se, dar si in asocieri culinare cu fructe de mare sau peste servit cu sosuri albe (in special tartar), carne de piept de pui pregatita pe grill sau snitel, cascaval pane si nu in ultimul rand cu tempura de jumbo Tiger shrimp.
    TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Nu se recomanda decantarea)
    71,99 RON
  3. Roux Pere & Fils - Puligny Montrachet blanc 2014 - 0.75L, Alc: 13.5% Roux Pere & Fils - Puligny Montrachet blanc 2014 - 0.75L, Alc: 13.5%
    PRODUCATOR / PODGORIE: ROUX PERE & FILS
    ANUL DE RECOLTA: 2014
    REGIUNE / TARA: A.O.C. PULIGNY MONTRACHET / COTE DE BEAUNE / COTE D'OR / BOURGOGNE / FRANTA
    SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
    VOL. ALC.: 13.5%

    VIN ALB SEC. Domaine Roux Pere & Fils a fost fondat în 1885, cand avea doar 4 hectare în satul Saint-Aubin în inima Burgundiei, in Franța. Sub conducerea lui Marcel Roux și a fiul său Christian, podgoria a ajuns la 70 de hectare raspandite preponderent in Côte d'Or si in Côte de Beaune. In ziua de astăzi, Domaine Roux Pere & Fils este operata de a 4-a si a 5-a generatie, cu podgorii plantate exclusiv pe pantele de est și de sud, strugurii sunt recoltați manual la maturitate optimă și vinificati în conformitate cu reglementările locale, combinand tradiții valoroase cu cele mai avansate tehnologii.
    Vinul a fost maturat in butoaie de stejar frantuzesc (30% noi, 70% la a doua trecere)
    ASPECT: Are o culoare de un galben pai cu accente puternice aurii.
    MIROS: Armonios, complex si elegant de flori de paducel, alune prajite, martipan, lemon grass si fructe citrice.
    GUST: Echilibrat si elegant, confirma aromele identificate prin apreciere olfactiva; este untos si lemnos (cedru, stejar si vanilie) si are o senzatie la final dupa inghitire, lunga si savuroasa.

    ASOCIERE CULINARA: Perfect cu preparate elaborate din carne de peste si fructe de mare (raviolli umplute cu somon si ierburi aromate, shrimp dumplings, wonton prajit, sushi si sahimi de ton, peste oceanic preparat in sare, homar servit cu untdelemn, risoto cu scoici, file de peste pregatit in frunze de bananier cu chutney de ananas), sau cu branzeturi tari si semitari, asezonate cu fructe uscate (caise, piersici, stafide albe) si alune.
    TEMP. DE SERVIRE: 12-14º C (Se recomanda aerarea inainte de servire; vinul are un potential de invechire de 10-12 ani)
    353,43 RON
  4. PRODUCATOR / PODGORIE: DOMENIUL VLADOI
    REGIUNE / TARA: MURFATLAR / ROMANIA
    SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
    VOL. ALC.: 13.5%

    In podgoria Murfatlar soiul Chardonnay sta de multa vreme la loc de cinste. Acest Chardonnay ne impresioneaza cu o culoare galben-verzuie stralucitoare.
    Mirosul este complex, dar discret cu note florale de tei imbinate cu nuante de fructe coapte ca piersicile si caisele.
    Gustul este echilibrat cu note fine de dulceata de piersici si gutui. Este un vin usor de consumat atat de unul singur cat si asociat cu mancaruri delicate din peste sau paste cu sos alb.

    Temperatura optima de servire 6-8°C
    40,58 RON
  5. PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
    REGIUNE / TARA: DEALU MARE / ROMANIA
    SOIUL: CHARDONNAY

    Acest vin provine din primele plantatii de Chardonnay din Dealu mare care au fost infiinţate de S.E.R.V.E. în Ceptura in anul 2006. 2015 a fost un an special pentru Chardonnay: zilele calduroase din august aproape au blocat maturarea strugurilor, dar ploile dinaintea recoltei au reusit sa salveze recolta. Astfel a devenit Chardonnay –ul acestui an o incantare pentru simturi : culoare galben-intens, nas floral cu note de vanilie, nuca de cocos si paine prajita, completate de o aciditate placuta si de note de miere si coaja de paine. Fiind un vin onctuos, corpolent si echilibrat, va recomandam sa-l savurati rece, la o temperatura de 10-12 °C, in compania unor preparate din peste sau pasare, mozzarella si branzeturi proaspete, sau ca aperitiv … este “scuza” ideala pentru cateva momente de relaxare.

    Miros: note florale, vanilie, miere
    Gust: miere, gutuie; un vin proaspat cu postgust
    Cu ce meniu se serveste: fructe de mare, carne alba, mozzarella si branzeturi proaspete
    Temperatura de servire: 10-12 °C
  6. Gitana - Classico - Chardonnay 2017 - 0.75L, Alc: 13% Gitana - Classico - Chardonnay 2017 - 0.75L, Alc: 13%
    REGIUNE / TARA: VALUL LUI TRAIAN SAT ROMANOVCA / REPUBLICA MOLDOVA
    SOIUL: CHARDONNAY
    VOL. ALC.: 13.5%

    Se respectă tehnologia vinificarii vinurilor albe, cu utilizarea unui utilaj performant. Strugurii colectaţi sunt desciorchinaţi, după care este aplicată tehnica criomacerării, ce constă în menţinerea mustului în contact cu boștina timp de 6 de ore, la o temperatură de 2°C. După limpezire, mustul este supus unei fermentaţii alcoolice supravegheate la o temperatură controlată de 12-14°C. Maturarea vinului se petrece în vase de inox.

    Vinul are o culoare galben pai.
    Aromele intense de caise bine coapte, pepene și grapefruit  se completează cu cele dulci de miere .
    Gust este proaspăt, elegant dar corpolent, cu arome de flori de salcâm şi tei, alune de pădure şi ananas.

    Servit la 8-10° C, va face companie buna cu puiul sau pestele la gratar, cu fructele de mare sau branzeturile.
  7. O culoare galbenă strălucitoare în pahar, vă indică un vin elegant plin de arome. Descoperiți în pahar parfumul florilor de soc împreuna cu cel al fructelor exotice atât în miros cât și în gust, gustul este desăvarșit de aromele de citrice. Are un final lung cu ușoare note de grapfruit. Acest vin poate să acompanieze perfect mâncărurile mediteraneene și dar cele asiatice.
  8. Saxenburg - Chardonnay Private Collection blanc 2010 - 0.75L, Alc: 13.5% Saxenburg - Chardonnay Private Collection blanc 2010 - 0.75L, Alc: 13.5%
    PRODUCATOR / PODGORIE: SAXENBURG
    ANUL DE RECOLTA: 2010
    REGIUNE / TARA: AFRICA DE SUD
    SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY


    60,52 RON
  9. Domaine du Castel - C Blanc du Castel 2008 - 0.75L, Alc: 13.5% Domaine du Castel - C Blanc du Castel 2008 - 0.75L, Alc: 13.5%
    PRODUCATOR / PODGORIE: DOMAINE DU CASTEL
    ANUL DE RECOLTA: 2008
    REGIUNE / TARA: JUDEAN HILS / ISRAEL
    SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
    VOL. ALC.: 13%

    VIN ALB SEC (Khoser for Passover)

    ASPECT: Culoare galben pai cu accente auriu.

    MIROS: Imbietor de fructe exotice rascoapte (ananas, mango, pere si mere golden), completate de arome elegante de mineralitate si drojdii fine.

    GUST: Un vin echilibrat de o aciditate placuta, onctuos si cremos, cu o caracteristica de fructe exotice rascoapte, de o lemnozitate eleganta si o mineralitate discreta. Gustul final este persistent si savuros.

    ASOCIERE CULINARA: Cu preparate / salate antreu, usoare pe baza de verdeturi si legume, in special fasole verde si mazare, castraveti cu smantana degresata, completate cu carne de pui la gratar, homar, fructe de mare si chiar de curcan. La finalul mesei, este excelent langa branzeturi semitari si tari, servite cu struguri albi si nuca.

    TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomanda aerarea prin decantare)
    380,80 RON
  10. PRODUCATOR: LACERTA WINERY
    REGIUNE: DEALU MARE
    SOI STRUGURE: CHARDONNAY

    Vin cu personalitate puternica, cu aroma de citrice, banana si fructe tropicale. In gust se regasesc nuante de unt proaspat care dau onctuozitate vinului.

    Temperatura optima de consum: 8-10 °C

    Recomandat cu:

    Pui si peste la gratar, fructe de mare, carne alba, branzeturi
    53,90 RON
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Grilă Listă