Chardonnay
Chardonnay (cunoscut si sub numele de Aubaine, Beaunois, Gamay blanc, Melon blanc), este un soi de strugure alb, folosit in productia vinului alb, dar si al sampaniilor. La origini, soiul Chardonnay provine din Franța, regiunea viticola Burgundia. Chardonnay este rezultat din incrucisarea a doua soiuri: soiul rosu Pinot Noir si soiul alb Gouais Blanc (Heunisch).
Chardonnay este cel mai cunoscut soi de struguri si este cultivat in regiunile viticole din intreaga lume, incepand cu vechile state producatoare de vin din Europa (Franta, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Germania), pana in teritoriile din Lumea Noua (America de Nord, America de Sud, Africa de Sud, Australia si Noua Zeelanda).
Caracteristici soi:
Culoare: Strugurii din soiul Chardonnay au culoare verde, iar vinurile produse doar din acest soi au culoarea galben pal (deschis), sau galben intens (inchis). Culoarea vinurilor produse din soiul Chardonnay variaza in functie de regiunea in care sunt cultivati strugurii.
Miros: In majoritatea cazurilor, vinurile proaspete de Chardonnay impart un parfum de mere, lamai, piersici si diferite fructe tropicale. Buchetul vinului de Chardonnay difera in functie de mediu, cupaje, procesele de productie si pastrare.
Gust: Vinul produs din soiul Chardonnay este sec si are gust de mere, caise si flori, pentru vinurile proaspete. Aromele sunt schimbate in majoritatea cazurilor de timpul de coacere naturala, de mediu (terroir), cupaje, procese de productie si maturare in butoaie din lemn de stejar.
Cele mai cunoscute si apreciate vinuri produse din acest soi provin din Franta, zona de est, regiunea viticola Burgundia, mai exact din localitatea Chablis. Vinurile din struguri Chardonnay se pot consuma proaspete, intr-un interval de 12-24 de luni, sau maturate. Maturarea este un proces care permite consumul vinului dupa perioade de 5 ani. Cele mai bune vinuri din Chardonnay sunt maturate pana la 10 ani in butoaie din stejar.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putineMomentan Cumpărați după:
- Culoare: Vin alb Eliminare
-
TARLA 201 - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI
ANUL DE RECOLTA: 2017
REGIUNE / TARA: DOC - CMD TURDA / TRANSILVANIA / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC produs intr-un areal ce se distinge prin vinuri albe de calitate.
Pentru ca varietatea este esenta vietii, proiectul TARLA, a adunat de la producatori reprezentativi, cele mai bune parcele de vie plantate cu soiuri consacrate, neaose sau perfect adaptate terroir-ului romanesc, din care s-au creat o serie de cupaje si cuvee-uri de excelenta, o oglindă a solului, climei si traditiei viticulturale tipice fiecarei zone în parte.
ASPECT: Galben intens.
MIROS: La inceput se regasesc note usor florale, acompaniate de cele de para si mere. Imbatranirea in barrique este evidentiata prin notele de paine prajita, vanilie si lemn, acest lucru face ca alcoolul sa se integreze mult mai bine.
GUST: Delicat, untos cu un gust intens vegetal, mar, para si arome de citrice. Aromele din lemn se regasesc mai tarziu, cu usoare valente de vanilie si piersica coapta, lasand aromele de paine prajita, unt si lemn sa acopere aromele de fructe si sa ofere un post gust lung si savuros, iar aciditatea specifica terroir-ului si gradul de alcool fiind bine integrate.
ASOCIERE CULINARA: Poate fi servit cu branza Cedar sau Gruyere, alaturi de scoici, somon afumat, crab, creveti, cat si carne de pui cu sos alb de smantana.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12ºC (Nu se recomanda decantarea).35,96 RONStoc epuizat
-
PRODUCATOR / PODGORIE: TENUTA RAPITALA
ANUL DE RECOLTA: 2016
REGIUNE / TARA: I.G.T. SICILIA, ITALIA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 14%
VIN ALB SEC produs din struguri culesi din parcele selectionate, situate la 450m deasupra marii, maturat pe drojdii timp de 10 luni in butoaie de stejar frantuzesti (barrique). Produsul astfel obtinut, un Grand Cru, este vinul simbol al Tenuta Rapitala, podgorie detinuta de Contele Hugues Bernard de la Gatinais.
ASPECT: De culoare intensa de un auriu profund.
MIROS: Intens si fructat, clasic si caracteristic pt. soiul Chardonnay, completat de note lemnoase elegante.
GUST: Onctuos pe paletin, bogat in arome rafinate, fructate si lemnoase (mere golden, ananas, banane, cedru, stejar, pin), si de un gust remanent prelung si seducator.
ASOCIERE CULINARA: Perfect langa preparate din fructe de mare (homar, jumbo tiger shrimp) sau peste gras, pregatit in abur si garnisit cu legume trase la tigaie in unt. Un bun prieten al pastelor servite cu sos alb, al pestelui afumat sau al carnii de pui de ferma crescut liber, gatita la tigaie cu cartofi si rozmarin.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomandă aerarea cu circa 15-20 min. inainte de consum)183,26 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: DOMAINE DU CASTEL
ANUL DE RECOLTA: 2009
REGIUNE / TARA: JUDEAN HILS / ISRAEL
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC (Khoser for Passover)
ASPECT: Culoare galben pai cu accente auriu.
MIROS: Imbietor de fructe exotice rascoapte (ananas, mango, pere si mere golden), completate de arome elegante de mineralitate si drojdii fine.
GUST: Un vin echilibrat de o aciditate placuta, onctuos si cremos, cu o caracteristica de fructe exotice rascoapte, de o lemnozitate eleganta si o mineralitate discreta. Gustul final este persistent si savuros.
ASOCIERE CULINARA: Cu preparate / salate antreu, usoare pe baza de verdeturi si legume, in special fasole verde si mazare, castraveti cu smantana degresata, completate cu carne de pui la gratar, homar, fructe de mare si chiar de curcan. La finalul mesei, este excelent langa branzeturi semitari si tari, servite cu struguri albi si nuca.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomanda aerarea prin decantare)185,36 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: REGNARD
ANUL DE RECOLTA: 2002
REGIUNE / TARA: A.O.C. CHASSAGNE MONTRACHET GRAND CRU / BOURGOGNE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Stralucitor de o culoare imbietoare de un galben intens auriu.
MIROS: Foarte complex, placut fructat de fructe exotice (ananas, banane, mango) si arome florale, de soc, completate de note de alune de pamant.
GUST: Foarte elegant si mineral, fructat, de mango, ananas, banane, pepene galben (honey dew si cantalopue); un vin onctuos si untos de aciditate medie, cu un gust final, remanent lung, lemnos si placut de cedru si vanilie.
ASOCIERE CULINARA: Langa preparate din peste, crustacee (picioare de crab sau homar) servit cu untdelemn fierbinte, sau fructe de mare la tigaie in vin alb, cu paste (penne, tagiatelle, fussilli) cu sosuri albe si ciuperci de cultura. La finele mesei, langa branzeturi fine tari si semitari (Adelost, Saint Agur, Reblochon) cu nuci caju, struguri albi proaspeti si mere golden uscate.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomanda aerarea prin decantare; se serveste in pahare mari de vin rosu, de tip Bourgogne)362,59 RONStoc epuizat
-
PRODUCATOR / PODGORIE: REGNARD
ANUL DE RECOLTA: 2003
REGIUNE / TARA: A.O.C. CHEVALIER MONTRACHET GRAND CRU / BOURGOGNE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13.%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Stralucitor, de o culoare imbietoare de un galben auriu.
MIROS: Elegant, complex, intens fructat de fructe exotice si intens floral, de soc si iasomie.
GUST: Rafinat, fructos de pere, ananas, banane, pepene galben si citrice; un vin onctuos de aciditate medie, cu un gust final, remanent lung, placut si mineral.
ASOCIERE CULINARA: Poate fi un excelent aperitiv, sau langa salate exotice usoare de vara, cu fructe, cu file de peste (somon, biban de mare) si fructe de mare, cu raci fierti, midii sau vongole in vina alb, servite simplu sau trase la tigaie cu tagliatelle.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomanda aerarea prin decantare; se serveste in pahare mari de vin rosu, de tip Bourgogne)1.989,68 RONStoc epuizat
-
PRODUCATOR / PODGORIE: REGNARD
ANUL DE RECOLTA: 2007
REGIUNE / TARA: A.O.C. POUILLY FUISSE / BOURGOGNE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Luminos, de o culoare placuta de un galben auriu intens.
MIROS: Complex, puternic fructat, accente de fructe exotice si arome florale, de soc si iasomie, completate de valente de nuca.
GUST: Elegant, fructat, de mere golden supracoapte, ananas, banane, pepene galben (honey dew si cantalopue) si citrice; un vin onctuos de aciditate medie, cu un gust final, remanent lung, mineral si placut de caise si piersica.
ASOCIERE CULINARA: Langa preparate fel principal, salate usoare de vara, cu fructe, cu file de peste gras si fructe de mare, cu crustacee (picioare de crab sau homar) servit cu untdelemn firbinte, sau cu preparate tip cherhana, peste (biban de mare, salau, lin, guvizi) pe grill cu mamaliguta. La finele mesei, langa branzeturi fine tari si semitari (Emmental, Jarlsberg, Pepper Jack) cu nuci pecan, struguri albi proaspeti si mere.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomanda aerarea prin decantare; se serveste in pahare mari de vin rosu, de tip Bourgogne)209,93 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: REGNARD
ANUL DE RECOLTA: 2007
REGIUNE / TARA: A.O.C. SAINT VERAN / BOURGOGNE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC.
ASPECT: De o culoare seducatoare de un galben pal cu note aurii.
MIROS: Complex elegant si proaspat, placut fructat, arome de fructe exotice si arome florale, sustinute de note de lemnozitate si vegetale.
GUST: Proaspăt, bine echilibrat, expresiv şi fructuos cu note de pepene galben, pere şi piersici, ce se amestecă cu notele untoase şi minerale. Gustul este fin şi suplu, catifelat si de o corpolenta mare. Finalul are o prospeţime încântătoare cu o remanenta de nuca.
ASOCIERE CULINARA: Langa carne alba, de pui, de peste gras sau piept de curcan pregatita pe la cuptor in hartie de gatit sau in folie, cu legume si citrice. Este excelent langa fructe de mare trase la tigaie cu risotto, sau paella de fructe de mare. La finalul mesei, este excelent cu branzeturi tari si semitari (grana Padano, Cheddar, Monterey Jack) cu fructe proaspete, struguri, pere galbene si migdale.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomanda aerarea prin decantare; se serveste in pahare mari de vin rosu, de tip Bourgogne)16,66 RONStoc epuizat
-
PRODUCATOR / PODGORIE: ROUX PERE & FILS
ANUL DE RECOLTA: 2008
REGIUNE / TARA: A.O.C. CORTON CHARLEMAGNE / BOURGOGNE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Culoare de un galben auriu intens.
MIROS: Seducator, extrem de delicat, are note de unt, mere coapte, fructe citrice, ananas, mango, ferigă, ienupăr, scorţişoară
GUST: Este o adevarata demonstrație, uluitoare, a potențialului strugurilor de Chardonnay în termeni de bogăţie, putere, concentrare, distincţie şi echilibru, dar mai ales complexitate. Rareori vedem o astfel de sinteza perfectă între soiul de struguri şi terroir.
ASOCIERE CULINARA: Da o savoare deosebita preparatelor din peste de apa sarata in salate fel principal cu sosuri albe pe baza de smantana sau cu fructe de mare, piept de pui pe grill, picioare de pui de balta. Este excelent in asociere cu preparate ale bucatariei japoneze, sushi si sashimi, din peste gras, sau peste pregatit in frunza de bambus, cu avocado. Perfect langa carnea de homar sau picioarele de crab oceanic, in untdelemn fierbinte cu risotto.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomanda aerarea prin decantare; se serveste in pahare de vin rosu, de tip Bourgogne)416,50 RON -
Un vin alb elegant, pe placul oricui, cu un mic rest de zahãr obţinut prin întreruperea fermentãrii. Pentru cã strugurii utilizaţi provin de pe parcele cu producţie atent controlatã, aromele acumulate tind mai degrabã spre note de fructe cãrnoase - piersici şi caise, aceleaşi note olfactive regãsindu-se ca dominante şi în gustul blând şi rotund.32,73 RON Începând cu: 30,77 RON