Chardonnay

Chardonnay (cunoscut si sub numele de Aubaine, Beaunois, Gamay blanc, Melon blanc), este un soi de strugure alb, folosit in productia vinului alb, dar si al sampaniilor. La origini, soiul Chardonnay provine din Franța, regiunea viticola Burgundia. Chardonnay este rezultat din incrucisarea a doua soiuri: soiul rosu Pinot Noir si soiul alb Gouais Blanc (Heunisch).


 


Chardonnay este cel mai cunoscut soi de struguri si este cultivat in regiunile viticole din intreaga lume, incepand cu vechile state producatoare de vin din Europa (Franta, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Germania), pana in teritoriile din Lumea Noua (America de Nord, America de Sud, Africa de Sud, Australia si Noua Zeelanda).


 


Caracteristici soi:


Culoare: Strugurii din soiul Chardonnay au culoare verde, iar vinurile produse doar din acest soi au culoarea galben pal (deschis), sau galben intens (inchis). Culoarea vinurilor produse din soiul Chardonnay variaza in functie de regiunea in care sunt cultivati strugurii.


 


Miros: In majoritatea cazurilor, vinurile proaspete de Chardonnay impart un parfum de mere, lamai, piersici si diferite fructe tropicale. Buchetul vinului de Chardonnay difera in functie de mediu, cupaje, procesele de productie si pastrare.


 


Gust: Vinul produs din soiul Chardonnay este sec si are gust de mere, caise si flori, pentru vinurile proaspete. Aromele sunt schimbate in majoritatea cazurilor de timpul de coacere naturala, de mediu (terroir), cupaje, procese de productie si maturare in butoaie din lemn de stejar.


 


Cele mai cunoscute si apreciate vinuri produse din acest soi provin din Franta, zona de est, regiunea viticola Burgundia, mai exact din localitatea Chablis. Vinurile din struguri Chardonnay se pot consuma proaspete, intr-un interval de 12-24 de luni, sau maturate. Maturarea este un proces care permite consumul vinului dupa perioade de 5 ani. Cele mai bune vinuri din Chardonnay sunt maturate pana la 10 ani in butoaie din stejar.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Culoare: Vin alb Eliminare
  2. Crama / Brand: Domeniul Coroanei Segarcea Eliminare
  3. Regiune: Segarcea - Oltenia Eliminare
  1. Un vin alb elegant, pe placul oricui, cu un mic rest de zahãr obţinut prin întreruperea fermentãrii. Pentru cã strugurii utilizaţi provin de pe parcele cu producţie atent controlatã, aromele acumulate tind mai degrabã spre note de fructe cãrnoase - piersici şi caise, aceleaşi note olfactive regãsindu-se ca dominante şi în gustul blând şi rotund.
  2. Vin alb sec provenit dintr-o plantaţie de 35 de hectare doar de Chardonnay, cu o densitate de 6000 de plante la hectar; pentru acest vin s-au selecţionat doar parcele cu producţie mică de 6 tone/ha. Strugurii s-au cules manual la o maturitate de 210g de zahăr/ litru de must, vinul fiind maturat în baricuri franceze de prima şi a două trecere, pentru o perioadă de 6 luni. Vin medaliat cu Medalia de Argint la Challenge Internaţional du Vin, Paris, 2011.

    ASPECT: Culoare intensă şi strălucitoare de galben auriu.

    MIROS: Aromele complexe sunt dominate de fructe şi complectate de nuanţe secundare de unt, alune proaspăt prăjite şi flori de anisa.

    GUST: Un chardonnay clasic ca intenţie şi realizare; maturarea pe drojdii fine în butoaie de stejar îi conferă o corpolenţă elegantă. Gustativ este extrem de bogat, aproape greu, cu o structură solidă de fructe şi unt, terminate într-un gust final remanent amplu şi de durată.

    ASOCIERE CULINARĂ: Cu orice tip de peşte gras sau fructe de mare, pe grill, înnăbuşite la tigaie cu vin sau în salate exotice cu alune, nucă şi avocado. Se asociază de asemenea cu paste cu sosuri albe, carne de pui fără sosuri grele sau picante, şi cu brânzeturi moi şi semimoi (Cambozola - Bavaria / Bucheron - Franţa / Bel Paese - Italia ).

    TEMP. DE SERVIRE: 11 - 13º C (Nu necesită decantare)
Grilă Listă