Chardonnay

Chardonnay (cunoscut si sub numele de Aubaine, Beaunois, Gamay blanc, Melon blanc), este un soi de strugure alb, folosit in productia vinului alb, dar si al sampaniilor. La origini, soiul Chardonnay provine din Franța, regiunea viticola Burgundia. Chardonnay este rezultat din incrucisarea a doua soiuri: soiul rosu Pinot Noir si soiul alb Gouais Blanc (Heunisch).


 


Chardonnay este cel mai cunoscut soi de struguri si este cultivat in regiunile viticole din intreaga lume, incepand cu vechile state producatoare de vin din Europa (Franta, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Germania), pana in teritoriile din Lumea Noua (America de Nord, America de Sud, Africa de Sud, Australia si Noua Zeelanda).


 


Caracteristici soi:


Culoare: Strugurii din soiul Chardonnay au culoare verde, iar vinurile produse doar din acest soi au culoarea galben pal (deschis), sau galben intens (inchis). Culoarea vinurilor produse din soiul Chardonnay variaza in functie de regiunea in care sunt cultivati strugurii.


 


Miros: In majoritatea cazurilor, vinurile proaspete de Chardonnay impart un parfum de mere, lamai, piersici si diferite fructe tropicale. Buchetul vinului de Chardonnay difera in functie de mediu, cupaje, procesele de productie si pastrare.


 


Gust: Vinul produs din soiul Chardonnay este sec si are gust de mere, caise si flori, pentru vinurile proaspete. Aromele sunt schimbate in majoritatea cazurilor de timpul de coacere naturala, de mediu (terroir), cupaje, procese de productie si maturare in butoaie din lemn de stejar.


 


Cele mai cunoscute si apreciate vinuri produse din acest soi provin din Franta, zona de est, regiunea viticola Burgundia, mai exact din localitatea Chablis. Vinurile din struguri Chardonnay se pot consuma proaspete, intr-un interval de 12-24 de luni, sau maturate. Maturarea este un proces care permite consumul vinului dupa perioade de 5 ani. Cele mai bune vinuri din Chardonnay sunt maturate pana la 10 ani in butoaie din stejar.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. An productie: 2008 Eliminare
  2. Ţara de Origine: Franta Eliminare
  • Roux Pere & Fils - Corton Charlemagne blanc 2008 - 0.75L, Alc: 13.5% Roux Pere & Fils - Corton Charlemagne blanc 2008 - 0.75L, Alc: 13.5%

    Roux Pere & Fils - Corton Charlemagne blanc 2008 - 0.75L, Alc: 13.5%

    PRODUCATOR / PODGORIE: ROUX PERE & FILS
    ANUL DE RECOLTA: 2008
    REGIUNE / TARA: A.O.C. CORTON CHARLEMAGNE / BOURGOGNE / FRANTA
    SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
    VOL. ALC.: 13.5%

    VIN ALB SEC.

    ASPECT: Culoare de un galben auriu intens.

    MIROS: Seducator, extrem de delicat, are note de unt, mere coapte, fructe citrice, ananas, mango, ferigă, ienupăr, scorţişoară

    GUST: Este o adevarata demonstrație, uluitoare, a potențialului strugurilor de Chardonnay în termeni de bogăţie, putere, concentrare, distincţie şi echilibru, dar mai ales complexitate. Rareori vedem o astfel de sinteza perfectă între soiul de struguri şi terroir.

    ASOCIERE CULINARA: Da o savoare deosebita preparatelor din peste de apa sarata in salate fel principal cu sosuri albe pe baza de smantana sau cu fructe de mare, piept de pui pe grill, picioare de pui de balta. Este excelent in asociere cu preparate ale bucatariei japoneze, sushi si sashimi, din peste gras, sau peste pregatit in frunza de bambus, cu avocado. Perfect langa carnea de homar sau picioarele de crab oceanic, in untdelemn fierbinte cu risotto.

    TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomanda aerarea prin decantare; se serveste in pahare de vin rosu, de tip Bourgogne)
    416,50 RON
  • Francois Gaunoux - Mersault Clos de Tavaux Monopole, blanc 2008 - 0.75L, Alc: 13.5% Francois Gaunoux - Mersault Clos de Tavaux Monopole, blanc 2008 - 0.75L, Alc: 13.5%

    Francois Gaunoux - Mersault Clos de Tavaux Monopole, blanc 2008 - 0.75L, Alc: 13.5%

    PRODUCATOR / PODGORIE: FRANCOIS GAUNOUX
    ANUL DE RECOLTA: 2008
    REGIUNE / TARA: A.O.C. MERSAULT / BOURGOGNE / FRANTA
    SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
    VOL. ALC.: 13.5%

    VIN ALB SEC.

    ASPECT: Culoare de un galben pai cu inflexiuni aurii.

    MIROS: Imbietor, fructat cu arome de pepene galben si mere golden, vegetal de brocoli si ardei gras verde, usor citric, si cu o aroma subtila de nucsoara.

    GUST: Molatec, de acididate medie, un vin relativ lejer cu arome fructate si vegetale, si o nuanta de mineralitate eleganta.

    ASOCIERE CULINARA: Un foarte bun partener pentru rulouri de carne de porc sau pui umplute cu legume, terina de legume, tocanita de pipote si inimi, placinta de praz si sparanghel, muschiulet de porc in vin cu fenicul si rozmarin, ratatouille si branzeturi tari. Este bine pus in valoare langa fructe de mare, peste si crustacee pregatite in maniera mediteraneana.

    TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Nu se recomanda decantarea, dar este mai bine pus in valoarea servit in pahare de vin rosu de tip Bourgogne, pentru o buna aerare)
    23,80 RON
Grilă Listă