Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon, numit si Petit-Bouchet, Petit-Cabernet, Vidure sau Sauvignon Rouge este un soi de strugure rosu, originar din Franta, regiunea Bordeaux, unde este apreciat pentru proprietatile sale individuale sau in cupaj cu alte soiuri originare. Din Franta, soiul Cabernet Sauvignon a ajuns in toata Europa si Lumea Noua (America de Nord-Canada, America de Sud, Africa de Sud, Australia, Noua Zeelanda).


 


Caracteristici soi:


Culoare: Strugurii din soiul Cabernet Sauvignon sunt de culoare rosu inchis (aparent negru), iar vin obtinut din acest soi este rosu cu opacitate medie, pentru vinurile tinere. Vinurile baricate inchid tonul de rosu care devine complet opac cu cat sta mai mult la maturare.


 


Miros: Vinurile produse din Cabernet Sauvignon au acelasi profil aromatic al soiurilor rosii cultivate la nivel mondial. La vinurile tinere sunt evidente notele de fructe negre de padure, iar terroir-ul poate aduce in buchet si note de condimente si vegetale.


 


Gustul: Gustul este din nou influentat de mediul in care este cultivat strugurele. Desi majoritatea isi pastreaza buchetul de prune, cirese negre si fructe de padure (mure, afine), in zonele reci soiul dezvolta si arome vegetale de ardei gras verde si asparagus. In zonele cu temperaturi medii apare menta, piperul negru si eucalipt, iar in zonele calde dulceata din diferite fructe.   


 


Cabernet Sauvignon isi pastreaza caracterul fructat, pentru vinurile produse doar din acest soi, si maleabilitatea, in cupaj cu alte soiuri. Amestecul clasic din regiunea Bordeaux este incomplet fara acest soi care este cupajat cu Merlot, Cabernet Franc si cateva procente din soiurile Malbec, Petit Verdot sau Carménère.


Una din proprietatile acestui soi este capacitatea de se adapta conditiilor oferite de lemnul de stejar, fie la fermentare, fie in procesul de maturare in butoaie confectionate din stejar. Lemnul de stejar reduce taninii puternici, imprima arome de vanilie si condimente si pastreaza proprietati organoleptice pentru o lunga perioada de timp .

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. An productie: 2013 Eliminare
  2. Crama / Brand: Vinarte Eliminare
  3. Tip dulce: Sec Eliminare
  1. Aromele dominante de lemn se aşază interesant pe lângă tonurile de coacăze, ierburi uscate şi lut. Impresionează la capitolele tipicitate şi structură, cu toate că este un vin tânăr, viguros, ce indică un potenţial de învechire foarte bun. Expresie de fruct foarte bună şi final astringent-condimentat.
    Struguri recoltaţi manual în lădiţe de plastic cu sortare manuală în cramă. Urmează desciorchinarea şi zdrobirea, mustuiala fiind pompată în cisterne de inox cu temperatura controlată. Însămânţarea cu levuri duce la desavârşirea fermentaţiei alcoolice. Urmează tragerea vinului în barrique-uri franceze, finalizarea fermentaţiei malolactice şi înnobilarea pe o periodă de maturare de circa 6-9 luni.

    Un vin corpolent şi foarte echilibrat!
Grilă Listă